Tahıl sevkiyatı için tarihi imzalar atıldı

Dünya haberleri Rusya Ukrayna

İstanbul'da, Ukrayna tahılının dünya pazarına güvenli sevki için toplanan tarihi zirve ile kritik anlaşma imzalandı. Törende, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan önemli mesajlar verdi. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ise konuşmasında Türkiye'nin çabaları için teşekkürlerini sundu.

Tahıl ürünlerinin Ukrayna limanlarından sevkiyatına ilişkin belge, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılımıyla, Türkiye, Rusya, Ukrayna ve BM arasında imzalandı.

Tahıl krizinin çözümü için İstanbul'daki zirveye, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres ile Rusya ve Ukraynalı yetkililer katıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşması:

Sayın Genel Sekreter, saygıdeğer Bakanlar, heyet üyeleri, sizleri saygıyla selamlıyorum. Medeniyetlerin ve kıtaların buluşma noktası İstanbul'a hoş geldiniz. Müzakere sürecinde önemli dönüm noktası teşkil eden toplantının ardından bir aradayız. Ukrayna ve Rusya makamları ile, BM temsilcileri ile yoğun mesai yürüttük. Mevkidaşlarımızla bu süreçte devamlı temas halinde olduk. Her iki ülkenin endişe ve beklentileri için kapsamlı istişareler gerçekleştirdik. Bakanlarım yoğun çaba sarf ettiler. Taslak planına katkılar takdire şayandır. Bu vesile ile Sayın Putin ve Zelenski'ye liderlikleri dolayısıyla teşekkür ediyorum. Önümüzdeki günlerde başlayacak gemi trafiği ile Karadeniz'den yeni bir nefes borusu açmış olacağız. Tüm süreçlerde mutabakat tesis edildi. İcra ve denetim, İstanbul'da kurulacak müşterek koordinasyon merkezinde gerçekleştirilecektir. 

Tahıl sevkiyatı için tarihi imzalar atıldı - Resim : 1

Başından beri bu savaşın kazananı olmayacağını ifade ediyoruz. Yaklaşık 5 aydır aralıksız devam eden çatışmalar ve bunun küresel etkileri, ne yazık ki bu öngörümüzü doğruluyor. Silahların susması uzadıkça, ekonomik maliyetlerin yanı sıra insani kayıplar da artıyor. Savaş, tüm insanlığı olumsuz etkiliyor ancak bu gidişatın mukadder olmadığına da inanıyoruz. Çatışmaların bir an önce sona ermesini arzu ediyoruz. Bugün İstanbul'da atmakta olduğumuz müşterek adımın barış için yeni dönüm noktası olmasını canı gönülden diliyorum. Savaş, nihayetinde müzakere masasında sonlanacaktır. Medeniyet anlayışımızın bize yüklediği sorumluluğun bilinciyle hareket etmeyi sürdüreceğiz. Komşuluk hukukumuzun gereğini yerine getirmeye devam edeceğiz. Hepinize gayretleriniz sebebiyle teşekkür ediyorum. Anlaşmanın hayırlara vesile olmasını diliyorum. 

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres'in konuşması: 

Umut ışığı var, bir olasılık ışığı var. Dünyanın buna her zamandan daha fazla ihtiyacı var. Buna vesile olan herkese teşekkür ederim. Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, her aşamada sizin ısrarlı yaklaşımınız sayesinde oldu, çok teşekkür ederim. Nisan ayında Sayın Erdoğan'ın kabulünden sonra Sayın Zelenski ve Putin'le görüşecek çözümler bulmaya çalıştık. Burada taahhüt bugün daha da önemli. Bu girişim tam olarak uygulanmalı, dünyanın buna ihtiyacı var. Türkiye'nin kritik bir rolü var. BM de taahhüdünün arkasındadır. Sizler bunun yerine getirilmesi için çok yardımcı oluyorsunuz. Bugün, Karadeniz geçişinin ilerlemesinin takip için buradayız.  

Tahıl sevkiyatı için tarihi imzalar atıldı - Resim : 2
İmza töreninde Ukrayna adına, Ukrayna Altyapı Bakanı Oleksandr Kubrakov yer aldı.

ERDOĞAN, "MÜJDEYİ VERECEĞİZ" DEMİŞTİ

Zirveden önce, Eyüpsultan'daki programda açıklama yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Biraz sonra, Dolmabahçe'de BM Genel Sekreteri'nin de katılımıyla, Rusya, Ukrayna temsilcilerinin katılımıyla tarım koridoru ile alakalı, hububat meselesiyle alakalı sıkıntıları aşarak, imzalar atılacak ve bu imzalarla birlikte dünyaya müjdeyi vereceğiz" demişti. 

TARİHİ GÜNDEN NOTLAR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres'in hazır bulunduğu 'Tahıl Sevkiyatı Anlaşması İmza Töreni' imza töreni için Rus heyet, Moskova'dan İstanbul Havalimanı'na geldi. Heyette Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu da yer alıyor. Rus yetkililer, saat 14.00 sıralarında havalimanından ayrıldı. 

Ukrayna limanlarında bekleyen tahıl ve gıda maddelerinin sevkine ilişkin, Türkiye, Ukrayna, Rusya ve BM askeri heyetleri arasında 13 Temmuz'da İstanbul'da teknik toplantı gerçekleşmişti. Taraflar bu kez imza töreni için İstanbul'da bir araya geldi. Konuya ilişkin dün Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada 'Tahıl Sevkiyatı Anlaşması' imza töreninin bugün saat 16.30'da Dolmabahçe Ofisi'nde gerçekleştirileceği açıklanmıştı.

UKRAYNA CEPHESİNDEN AÇIKLAMA

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Danışmanı Mihail Podolyak, "Bugün İstanbul'da Rusya ile anlaşma imzalamayacağız. Türkiye ve BM ile anlaşma imzalayacağız ve onlara karşı yükümlülükler üstleneceğiz. Rusya da paralel şekilde BM ve Türkiye ile anlaşma imzalayacak. Rus gemileri sevkiyat refakat etmeyecek ve Rus temsilciler limanlarımızda bulunmayacak. Provokasyon durumunda derhal askeri müdahalede bulunulacak. Sevkiyatın tüm denetimi ihtiyaç halinde ortak gruplar tarafından yapılacak" demişti. 

AB: “TÜRKİYE’Yİ TAKDİR EDİYORUZ”

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi ve Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Josep Borrell’in ofisinden yayınlanan resmi açıklamada, Türkiye liderliğinde bugün imzalanan Ukrayna tahıl anlaşması hakkında, “Türkiye'yi bu anlaşmaya aracılık etme ve uygulanmasını desteklemedeki önemli rolünden dolayı takdir ediyoruz” denildi.

Avrupa Birliği (AB) Türkiye’nin liderliğinde Ukrayna ve Rusya tarafından Birleşmiş Milletler (BM) nezdinde imzalanan tahıl anlaşmasından memnuniyet duyduğunu açıkladı. Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi ve Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Josep Borrell’in ofisinden yayınlanan resmi açıklamada, “Avrupa Birliği, Ukrayna, Rusya, Türkiye ve Birleşmiş Milletler tarafından bugün İstanbul'da imzalanan ve Ukrayna'nın tahıl ihracatı için Karadeniz'in önündeki engelleri kaldırma anlaşmalarını memnuniyetle karşılıyor. Bu, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırganlığının neden olduğu küresel gıda güvensizliğinin üstesinden gelme çabalarında ileriye dönük kritik bir adımdır” denildi.

Açıklamanın devamında, “Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik sebepsiz ve haksız askeri saldırganlığı, küresel çapta yıkıcı bir etki oluşturuyor. Rusya, Ukrayna'nın tarım ve ulaşım altyapısını ve ekipmanını kasten yok ediyor, yakıt kıtlığına neden oluyor ve Ukrayna limanlarına engel olarak ve Ukrayna tahılını yağmalayarak dünya çapında gıda tedarik zinciri sorunlarına neden oluyor. Rusya aslında dünya çapında milyonlarca insan için gıda güvenliğini tehlikeye atmaktadır. Mevcut anlaşma, bu olumsuz gidişatı tersine çevirmek için bir fırsat sunuyor” ifadelerine yer verildi.

“TÜRKİYE’Yİ TAKDİR EDİYORUZ”

AB tarafından yapılan açıklamada Türkiye’nin çabaları takdir edilerek, “Türkiye'yi de bu anlaşmaya aracılık etme ve uygulanmasını desteklemedeki önemli rolünden dolayı takdir ediyoruz” ifadesi kullanıldı. Açıklamanın sonunda ise AB’nin sürece destek olduğu mesajı verilerek, “BM şartı uyarınca, AB, Rus liderliği tarafından kasıtlı olarak başlatılan bu savaşın sonuçlarının ele alınmasında BM Genel Sekreteri ile birlikte çalışmaya ve onu desteklemeye devam edecektir” denildi.

Tahıl sevkiyatı için tarihi imzalar atıldı - Resim : 3

 

Kaynak: DHA

tahıl krizi ukrayna Rusya tahıl zirvesi tahıl anlaşması Rusya Ukrayna tahıl anlaşması