İsrail, Refah'a kara saldırısı için tarih verdi!

BBC TÜRKÇE
İsrail Filistin Gazze dünya sağlık örgütü
İsrail, Refah'a kara saldırısı için tarih verdi!

İsrail savaş kabinesi üyesi Benny Gantz, "Eğer ramazan ayına kadar rehinelerimiz evlerine dönmezse, savaş Refah bölgesi de dahil olmak üzere her yerde devam edecektir" dedi.

İsrail savaş kabinesi üyesi Benny Gantz, Hamas'ın 10 Mart'a kadar Gazze'de tuttuğu tüm rehineleri serbest bırakmaması halinde Refah'a saldırı başlatılacağını söyledi. İsrail ilk kez Gazze'nin güney şehrine askerlerinin ne zaman girebileceğine dair bir tarih verdi.

Eski savunma bakanı olan Gantz, pazar günü yaptığı konuşmada, "Dünya bilmeli ve Hamas liderleri de bilmeli ki, eğer ramazan ayına kadar rehinelerimiz evlerine dönmezse, savaş Refah bölgesi de dahil olmak üzere her yerde devam edecektir" dedi. Gantz, İsrail'in "sivil kayıpları en aza indirmek için Amerikalı ve Mısırlı ortaklarıyla diyalog içinde sivillerin tahliyesini kolaylaştırarak koordineli bir şekilde" hareket edeceğini de sözlerine ekledi.

Mısır sınırına yakın Refah’ta İsrail saldırılarından kaçan yaklaşık 1,5 milyon kişi bulunuyor. Filistinlilerin çoğu önce kuzeyden merkeze, daha sonra da güneye doğru kaçmak zorunda bırakıldı.

DSÖ: NASIR HASTANESİ ARTIK İŞLEVSEL DEĞİL

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Gazze'deki Nasır Hastanesi’nin İsrail baskınının ardından hizmet veremediğini açıkladı. DSÖ, durumu değerlendirmek üzere bölgeye girmelerine de izin verilmediğini söyledi. İsrail ordusu, Hamas tarafından alınan rehinelerin burada tutulduğuna dair istihbarat aldıklarını ileri sürerek perşembe günü hastaneye yönelik bir baskın düzenlemişti. 

DSÖ Başkanı Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımda, "Gazze'deki Nasır Hastanesi, bir hafta süren kuşatmanın ardından yapılan baskının ardından artık işlevsel değil” dedi. Dr. Ghebreyesus, “Hem dün hem de bir önceki gün, yakıt teslim etmek üzere hastaneye ulaşmasına rağmen, DSÖ ekibinin hastaların durumunu ve kritik tıbbi ihtiyaçları değerlendirmek üzere hastaneye girmesine izin verilmedi" dedi ve şöyle devam etti: “Hastanede hala 200 hasta bulunuyor. En az 20 tanesinin tedavi için başka hastanelere nakledilmesi gerekiyor.”

Hamas tarafından yönetilen Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, hastanede hastalara bakmaya çalışan sadece dört sağlık personelinin kaldığını söyledi.

'İYİMSER KALACAĞIZ, ÇABALARI SÜRDÜRECEĞİZ'

Gazze’de devam eden büyük çatışmalarla beraber, İsrail ve Hamas arasında ateşkes sağlama üzerine Mısır’ın başkenti Kahire’de de toplantılar devam ediyor. Ancak Katarlı arabulucular son gelişmelerin "pek umut verici olmadığını" söyledi. Cumartesi günü Münih Güvenlik Konferansı'nda dünya liderlerinin katıldığı bir toplantıda konuşan Katar Başbakanı Şeyh Muhammed bin Abdulrahman bin Casim es-Sani, "Son birkaç gündeki gidişat pek iç açıcı değil ama her zaman tekrarladığım gibi, biz her zaman iyimser kalacağız ve çabalarımızı sürdüreceğiz" dedi.