İran'dan 'Saldırmazlık Paktı' teklifi: Şangay İşbirliği Örgütü'ne önerildi

Çin İran Rusya Dünya haberleri Gündem haberleri
İran'dan 'Saldırmazlık Paktı' teklifi: Şangay İşbirliği Örgütü'ne önerildi

İran lideri Hamaney'in Askeri Başdanışmanı Safevi, Şangay İşbirliği Örgütü arasında kalıcı barış ve ortak güvenlik tesisi için "saldırmazlık paktı" imzalanması önerisinde bulundu.

İran, Şangay İşbirliği Örgütü'ne (ŞİÖ) üye ülkelerin ortak ve kalıcı bir barış ve güvenlik tesis etmesi amacıyla aralarında "saldırmazlık paktı" imzalanmasını önerdi.

İran resmi haber ajansı IRNA'ya göre, Pekin Xiangshan Forumu'na katılmak için Çin'e giden İran lideri Ayetullah Ali Hamaney'in Askeri Başdanışmanı Yahya Rahim Safevi, Çin Askeri Bilimler Akademisi'ni ziyaret etti.

Safevi, Çinli üst düzey askeri yetkililerle yaptığı görüşmede, "Çin ve İran silahlı kuvvetleri, her türlü tehdit ve ortak çıkarlar konusunda ortak bir anlayışa varmalıdır." ifadelerini kullandı.

Pekin Xiangshan Forumu'nun "Ortak Güvenlik ve Sürdürülebilir Barış" sloganına işaret eden Safevi, "Öncelikle Şangay İşbirliği Örgütü üyesi ülkeler arasında ortak güvenlik ve kalıcı barışın gerçekleştirilmesini öneriyorum. Bunun modeli de üyeler arasında bir saldırmazlık paktının imzalanması olabilir." dedi.

İran, eylülde Özbekistan'ın Semerkant kentinde yapılan ŞİÖ Zirvesi'nde örgüte tam üye olarak katılmıştı. Çin, Rusya, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Özbekistan, Pakistan, Hindistan ve son olarak İran'ın üye olduğu Şanghay İşbirliği Örgütü, üye ülkeler arasında karşılıklı güven, iyi komşuluk ve dostluk ilişkilerinin güçlendirilmesi ile bölgesel barış, güvenlik ve istikrarın korunmasını amaçlıyor.

 ŞİÖ'NÜN ESKİ BAŞDANIŞMANI, HABER GLOBAL'E KONUŞMUŞTU

ŞİÖ'nün eski Başdanışmanı ve Ortadoğu Politikaları Direktörü Prof. Dr. Dai Wang 14 Temmuz tarihinde gerçekleştirdiği mülakatta İran'ın üyeliği, NATO Zirvesi ve Türkiye'nin ŞİÖ için kritik önemini 'Haberglobal.com.tr'ye anlattı.

Prof. Dr. Dai, ŞİÖ'nün NATO gibi askeri hedeflere sahip olmadığına ve Türkiye'nin Batı ve Doğu arasında diyalog ve çözüm merkezi olabileceğine dair açıklamalarda bulunmuştu:

 

Kaynak: AA