İngiltere'nin yeni başbakanı Osmanlı torunu Boris Johnson oldu

İngiltere Birleşik Krallık Boris Johnson 10 numara Theresa May Downing Sokağı David Cameron
İngiltere'nin yeni başbakanı Osmanlı torunu Boris Johnson oldu

İngiltere'de Muhafazakar Parti liderliğine seçilen Boris Johnson ülkenin yeni başbakanı oldu. Bir önceki başbakan Theresa May, Brexit sürecini tamamlayamadığı için eleştiri oklarının hedefi olmuş ve istifa etmişti.

İngiltere'de Theresa May'den boşalan Muhafazakar Parti liderliğine Boris Johnson seçilerek, Birleşik Krallık'ın yeni başbakanı oldu. Osmanlı ile tarihsel ailevi bağları olduğu bilinen Johnson için 10 numara macerası zorlu bir Brexit süreciyle başlayacak. Londra'da Başbakanlık konutunun bulunduğu adres Downing Sokağı 10 Numara olduğu için ülkenin başbakanı için başbakanlık makamı '10 numara' kelimeleriyle tanımlanıyor.

2016 yılında dönemin başbakanı David Cameron tarafından başlatılan Brexit (Avrupa Birliği'nden ayrılma) süreci, Cameron'ın ülkeyi Brexit referandumuna götürme kararının ardından ayrılma karşıtı Cameron'ın ağır hezimetine neden olmuştu. Halkın yüzde 52'si Brexit yanlısı oy kullandı. Cameron, kendisi için güvenoyu da anlamına gelen bu referandumun ardından yenilgiyi kabullenip süreci başka bir başbakanın yürütmesi gerektiğini belirterek görevinden istifa etti.

İngiltere'nin yeni başbakanı Osmanlı torunu Boris Johnson oldu - Resim : 1

Muhafazakar Parti, liderliğe aslında ılımlı bir Brexit karşıtı Theresa May'i liderliğe seçerek ülkenin AB'den boşanma avukatlığını makul bir ismin yapmasını tercih etti. May, Muhafazakar Parti liderliğine aday olurken ikinci bir Brexit referandumu yapmama, ülkenin Brexit sürecini sağlıklı şekilde yürütme garantisi verdi. Fakat May için '10 numara'daki günler hiç de güllük gülistanlık olmadı. Brexit konusunda AB ile gerçekleştirilen müzakerelerin sürekli olarak tıkanması kısa süre içerisinde ikinci başbakanın da kariyerine mal oldu. Theresa May, göz yaşları içerisinde görevinden istifa ettiğini açıkladı.

İngiltere'nin yeni başbakanı Osmanlı torunu Boris Johnson oldu - Resim : 2

Brexit konusunda radikal çıkışları ile Muhafazakar Parti içerisinde her geçen gün biraz daha parlayan Boris Johnson ise süreci tamamına erdirme vaadiyle göreve gelen son başbakan oldu. Bugün Muhafazakar Parti liderliğine seçilen Boris Johson, İngiltere'ye AB'den çıkarmak için zorlu bir maratona başlayacak.

İngiltere'nin yeni başbakanı Osmanlı torunu Boris Johnson oldu - Resim : 3

İLK MESAJI BREXIT
Hakeza İngiltere’nin yeni Başbakanı Boris Johnson’ın ilk açıklaması da 31 Ekim’de tamamlanması beklenen Brexit'le ilgili oldu.
Yarın göreve başlayacak olan çiçeği burnunda başbakanın seçim sonrası teşekkür konuşmasında odak noktası İngiltere’nin Brexit’i tamamlayacağı oldu. Johnson’ın en önemli seçim vaadi, hangi koşulda olursa olsun 31 Ekim’de Brexit’i tamamlayarak İngiltere’nin AB ile bağlarına son vermekti.
Teşekkür konuşmasında da vaatlerini yineleyen Johnson, “Bu harika ülkeyi birleştireceğiz” dedi. Seçim vaatlerini hatırlatan Boris Johnson “Brexit’i tamamlama, bu ülkeyi birleştirme ve Jeremy Corbyn’i yenme zamanı. İşte bunu yapacağız. ‘Bunu yapabiliriz’e yeni bir ruh getireceğiz” ifadelerini kullandı.

Kampanya ekibine ve rakibi Jeremy Hunt’a teşekkür eden Johnson, "Her şeyin ötesinde, görevden ayrılan lider Theresa May’e bu ülkeye ve bu partiye yaptığı olağanüstü hizmetler için teşekkür etmek istiyorum. Onun kabinesinde görev alarak tutku ve adanmışlığını görmek benim için bir ayrıcalıktı” dedi.

Johnson, “Kararınızın bilgeliğini sorgulayacak insanlar olacağını biliyorum. Hatta bazıları burada bile olabilir. Ama partilerin 200 yıllık geçmişine bakarsanız, muhafazakarların en iyi kavrayışa sahip olduğunu göreceksiniz. Son 200 yılda cesaret göstererek birlikte çalışmanın önemini en iyi kavrayanlar yine muhafazakarlardı” dedi. “Bugün, tarihimizdeki iki önemli içgüdüyü yeniden gözden geçirmemiz gereken bir zaman. İngiltere ve Avrupalı ortaklarımız arasındaki derin dostluk arzusu, serbest ticaret ile güvenlikte ve savunma ortaklığını içeren iki asil içgüdü kümesi” diyen yeni Başbakan, Brexit’i imkansız gören kişileri işaret ederek kendisinden yılgın olarak bahsedildiğini söyledi. Johnson, “Bu sabah aynaya baktım ve kendime ‘yılgın mı görünüyorsun, yılgın mı hissediyorsun’ diye sordum. Hayır, yılgın değilim. Bunu yapabileceğimize inanıyorum. Bize güvenen halk için bunu yapabileceğimizi biliyorum” dedi.

JEREMY CORBYN'DEN SEÇİM ÇAĞRISI: KİMİN BAŞBAKAN OLACAĞINA HALK KARAR VERMELİ
İngiltere'de ana muhalefetteki İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn, eski Dışişleri Bakanı Boris Johnson'ın Muhafazakar Parti liderliğine gelerek ülkenin yeni başbakanı olmasına tepki gösterdi.

Corbyn, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Johnson'ın en zenginler için vergi indirimi vaadinde bulunarak ve Avrupa Birliği'nden (AB) anlaşmasız bir şekilde ayrılmayı zorlayarak yaklaşık 100 bin Muhafazakar Parti üyesinin desteğini kazanabildiğini belirtti. 

"Ancak ülkemizin desteğini kazanmadı." değerlendirmesinde bulunan Corbyn, anlaşmasız Brexit'in işten çıkarmalar, zam, ulusal sağlık sisteminin ABD'ye satılması riski anlamına geldiğini savundu. 

Corbyn, "Kimin başbakan olacağına halkımız genel seçimle karar vermeli." ifadelerini kullandı. 

Parti üyelerinin posta yoluyla katıldığı oylamada, Johnson 92 bin 153 oy alırken, rakibi mevcut Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt 46 bin 656 oyda kalmıştı. 

Böylece iktidardaki partinin liderlik koltuğuna oturan Johnson, aynı zamanda ülkenin yeni başbakanı olmaya hak kazanmıştı. 

Johnson, kampanya sırasında 31 Ekim'de anlaşmasız da olsa AB'den ayrılma vaadi ile dikkat çekmişti. 

Başbakan Theresa May'in yarın Kraliçe 2. Elizabeth'e istifasını sunmasının ardından Johnson'ın, Buckingham Sarayı'na giderek yeni hükümeti kurma görevini alması bekleniyor. 


CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN TEBRİK
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İngiltere'nin yeni Başbakanı Boris Johnson'ı tebrik ederek yeni görevinde başarılar diledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Twitter'daki paylaşımında, İngiltere'nin yeni Başbakanı Johnson'ı tebrik etti. 

Erdoğan, paylaşımında, "Birleşik Krallık'ın 77. Başbakanı olan Boris Johnson'ı tebrik ediyor, kendisine yeni görevinde başarılar diliyorum. Bu yeni dönemde Türkiye-Birleşik Krallık ilişkilerinin daha da gelişeceğine inanıyorum." ifadelerine yer verdi. 



İngiltere Brexit Boris Johnson 10 numara Theresa May David Cameron Avrupa Birliği