İlham Aliyev, Azerbaycan-Ermenistan barış sürecine ilişkin EuroNews'e konuştu: Çözümü çok yakında bulabiliriz

İlham Aliyev Azerbaycan AB

Euronews kanalına konuşan Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Ermenistan ile devam eden barış görüşmelerine dair kritik mesajlar verdi. Aliyev, Ermeni tarafının, Azerbaycan'ın toprak bütünlüğüne karşı çıkmaması durumunda barış çözümünü yıl sonuna kadar bulabileceklerini söyledi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev,  Euronews kanalına özel açıklamalarda bulundu.
Ülkesinin mutlak zaferiyle sonuçlanan 2. Karabağ savaşı sonrasında hala imzalanamayan barış anlaşmasına ilişkin konuştu.

Avrupa Birliği'nin arabuluculuğunda, Ermenistan ile devam eden görüşmeler hakkında önemli mesajlar verdi. Sürece dair iyimser olduğunu söyledi.

Aliyev, "Yeni barış sürecini, 30 yıl işgal altında kalan ve adaleti zorla tesis eden bir ülke olarak biz oluşturduk. Çok sorunsuz gittiğini söyleyemem. Yine de iyimseriz çünkü şu anda her iki ülkenin dışişleri bakanları düzeyinde çok aktif bir müzakere yürütüyoruz." diye konuştu.

Aliyev, AB Konseyi Başkanı Charles Michel'in katılımıyla Brüksel'de gerçekleşen görüşmelerin kalıcı barışın sağlanması konusunda umut verdiğini vurgulayarak "Toplantılarımız iyi bir atmosfer yaratıyor." dedi. Aliyev, yıl sonuna kadar çözümün sağlanabileceğine dikkat çekti.

Aliyev, "Eğer Ermeni tarafının yapıcı bir yaklaşım sergilediğini görürsek ve en önemlisi, toprak bütünlüğümüze karşı çıkma isteklerini tamamen bir kenara bırakırlarsa, barış çözümünü çok yakında, hatta belki de yıl sonuna kadar bulabiliriz." dedi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'e, "Ara bulucu" rolünü üstlenen Avrupa Birliği'nin masaya getirdiği kazanımlar da soruldu. Aliyev, bu girişimin artık çok aktif bir diyalog formatına dönüştüğünü belirterek durumun durgunlaşmasına izin vermediklerini söyledi.

Aliyev konuşmasında, "Avrupa barış girişimi düzeyinde de bir araya geliyoruz. En son Kişinev’deydik. Bunun önemli olduğunu düşünüyorum çünkü durumun durgunlaşmasına izin vermiyoruz. Çünkü eğer durgunluk olursa, eğer yine bir tür mola olursa, o zaman tehlikeli herhangi bir senaryoya karşı bir garantimiz olmaz." ifadelerini kullandı.

"2. Karabağ savaşını kazanmak benim siyasi hayatımın misyonuydu" diyen Aliyev, Karabağ'daki
Ermeni halkına da önemli bir mesaj gönderdi. Aliyev, "Azerbaycan toplumunun parçası olarak manipülasyonun rehinesi olmaktan kurtulacaklar biz savaş istemiyoruz " ifadesini kullandı.

Aliyev, "Ermenistan liderleri uzun yıllar boyunca halkı dünyanın en güçlü ordusuna sahip olduklarına, savaş başlarsa Bakü'ye geleceklerine ikna ediyorlardı. Savaş bu söylemi yok etti. Başka bir savaş istemiyoruz. Ne bugün ne de gelecekte." diye konuştu.

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ise, Azerbaycan'ın Karabağ'ı da içeren 86 bin 600 kilometrekarelik toprak bütünlüğünü tanıdığını bir kez daha dile getirdi. Paşinyan, "Barış sağlanmak zorunda" diye konuştu.

Kaynak: Haber Global TV

İlham Aliyev Ermenistan barış anlaşması Azerbaycan