Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın konvoyuna silahlı saldırı

Filistin Gazze İsrail Hamas

Son dakika haberine göre; Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın konvoyuna silahlı saldırı düzenlendi, bir kişi vuruldu. Saldırıyı ‘Ebu Cendel'in Çocukları’ isimli bir örgüt üstlendi.

İsrail-Hamas çatışmalarında bir ay geride kalırken, Gazze'den tansiyonu yükseltecek yeni bir haber geldi. 

Filistin Başkanı Mahmud Abbas konvoyuna ateş açıldı, bir koruma vuruldu. Saldırıyı "Ebu Cendel'in Oğulları" adlı örgüt üstlendi.

ABBAS'A 24 SAAT SÜRE VERMİŞLERDİ

Batı Şeria'da Filistin güvenlik teşkilatı içinde örgütlü olduğu iddia edilen "Ebu Cendel'in Oğulları" adlı örgüt, Mahmud Abbas'ın İsrail'e karşı harekete geçmesi için 24 saat süre vermişti.

Söz konusu örgüt, 5 Kasım'da Mahmud Abbas yönetimine, “Başkan Abbas'a İsrail'e karşı somut adımlar atması için 24 saat zaman tanıyoruz. Aksi takdirde güvenlik güçleri itaatsizlik yapıp emirlere karşı gelecektir" şeklinde mektup göndererek tehditte bulunmuştu.

GAZZE'DE SON DURUM

Gazze'deki hükümetin medya ofisi bölgedeki duruma ilişkin bir açıklama yayınladı.

Hastanelere dakikada bir yaralı, saatte ise 15 ceset geliyor. Her saat başı ortalama altı çocuk ve beş kadın öldürülüyor. İsrail'in bombalaması ve baskınları nedeniyle Gazze nüfusunun neredeyse yüzde 70'i zorla evlerinden edildi.

İsrail tarafından bombalamada yaklaşık 30 bin ton patlayıcı kullanıldı; bu, kilometre kare başına ortalama 82 ton anlamına geliyor.

Hastanelerin yarısı ve birinci basamak sağlık merkezlerinin yüzde 62'si fiilen hizmet dışı. Konutların yüzde 50'si bombalama ve baskınlarla hasar gördü, yüzde 10'u oturulamaz hale geldi.

Okulların üçte biri hasar gördü ve yaklaşık yüzde dokuzu hizmet dışı kaldı. Gazze Şeridi'ndeki camilerin yüzde 14'ü hasar gördü, yüzde 5'i ise tamamen yıkıldı.

10 BİN 328 FİLİSTİNLİ HAYATINI KAYBETTİ

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, Şifa Hastanesi'nin önünde düzenlediği basın toplantısında, İsrail saldırıları nedeniyle yaşanan can kayıpları ile oluşan yıkıma ilişkin bilgi verdi.

Kudra, İsrail saldırılarında 7 Ekim'den bu yana öldürülenlerin sayısının 4 bin 237'si çocuk, 2 bin 719'u kadın, 631'i yaşlı olmak üzere 10 bin 328'e çıktığını belirtti.