Dört saatte katil ilan edildi, 23 yıl hapis yatıp suçsuz bulundu!

ABD
Dört saatte katil ilan edildi, 23 yıl hapis yatıp suçsuz bulundu!

Grant Williams, 1997'de cinayetten ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı. Dört saatte katil ilan edilen Williams'ın suçsuz olduğu 23 yıl hapis yattıktan sonra ortaya çıktı. Williams beraat etti ancak ABD'yi sarsan olay, 1990'larla ilgili çarpıcı bir durumu da gözler önüne serdi.

1996 yılının Kutsal Cuma'sına denk gelen o günde saat akşam 6 sularında Shdell Lewis, Staten Island'daki evinin civarında yakın bir arkadaşıyla dolanmaktaydı. Siyah bir ceket giyen ve başında efsanevi rap grubu Wu-Tang Clan şapkası olan şahıs, yanlarından geçerken döndü ve Lewis'e ateş etmeye başladı. Kurşunların hedefi olan Lewis, kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti.

Hemen bu şoke eden olayı çözmeye çalışan polis, dört saatte saldırganın Grant Williams olduğunu tespit etti. O günlerde 25 yaşında olan Williams tutuklandı, 1997'de suçlu bulundu, müebbet hapse mahkum edildi, hapiste 23 sene geçirdi... Williams işlemediği bir suç işin 23 sene hapis yattı.

23 YIL SUÇSUZ YATTI...

Bir Richmond County hakimi, yeniden incelenen dosyada geçen perşembe Williams'ın beraatine karar verdi. Orijinal dava sürecinde tanıklığına başvurulamamış birkaç görgü tanığı tespit edilince davanın yeniden incelenmesine karar verildi. Bu görgü tanıklarından ikisi net bir şekilde katilin Williams olmadığını söyleyince, 23 yıldır hapis yatan adamın suçsuzluğu kanıtlandı.

Dört saatte katil ilan edildi, 23 yıl hapis yatıp suçsuz bulundu! - Resim : 1

O görgü tanıklarından biri Lewis'le o akşam yan yürüyen arkadaşıydı. Lewis'in arkadaşı, olay günü polise de cinayeti işleyenin Williams olmadığını söylediğini ifade etti. Lewis'in arkadaşı, Williams'ı tanıyordu. Bir başka şahit ise Williams'ın o akşam olay yerinde olmadığının ispatlanmasında büyük rol oynadı.

Ekim 2019'da şartlı salıverilen Williams, beraat etti. Bir gün bunun gerçekleşeceğine hep inandığını söyleyen Williams, “Sınanmadan gücünüzün sınırının tam olarak nerede olduğunu bilemiyorsunuz. Gücümü hiç yitirmedim” ifadelerini kullandı.

New York'ta son dönemde değişen kararlar, yanlış hükümler, haksız cezalar sık sık gündeme gelirken 10 yıllardır yaşanan derin problemin de detayları gün yüzüne çıkıyor. Özellikle 90'larda New York'a çete savaşlarının hakim olduğu dönemde cinayet oranları yükselmesi dikkat çekiyor; bununla başa çıkmakta zorlanan polisin de zaman zaman köşeleri hızlı dönerek sonuçlara ve kararlara ivedilikle ulaşılmasını sağladığının da uzmanlar tarafından altı çiziliyor.

90'LARDA YAYGINDI

Queen'deki bir eyalet hakimi mart ayında 20 yılı aşkın süredir suçsuz bir şekilde hapiste yatan üç adamın 1990'larda görülen davasını yeniden incelemiş ve üçünün de suçsuzluğu ispatlanmıştı. Nisan ayında ise Brooklyn'de bölge savcılığı, tek bir polis dedektifi tarafından dosyası hazırlanmış 90'ı suçlamanın düşeceğini açıklamıştı.

Bay Williams aleyhindeki dava ise aslında oldukça zayıftı. Savcıların elinde ne bir itiraf, ne cinayet silahı, ne de iki görgü tanığının ifadesi dışında önemli bir delil vardı. Tetikçiyi kovalayan bir polis memuru, katili 1.67 metre boyunda tıknaz, yuvarlak yüzlü olarak tanımlıyordu. Williams, 1.80 metre boyunda ince bir gençti.

Suçsuz yere hüküm giymiş olan bireylerin hakları için mücadele veren Innocence Project (Masumiyet Projesi) adına çalışan özel dava direktörü Vanessa Potkin, soruşturmanın gelişimini, polisin nasıl kanıt ürettiğini, yanlış kişiyi alıkoyduklarına dair bilgileri görmezden gelmesini ve bir insanın hayatının nasıl gömüldüğünü görmenin çok sinir bozucu olduğunu dile getiriyor:

“Williams'ınki gibi durumlar gerçekten çok yaygın. Onunki gibi davalar ve onun da haksız mahkumiyetine yol açan faktörler 1990'larda her yerdeydi. Dava ile ilgili hazırlanan raporda New York'un çete savaşları döneminde cinayet oranının da yükselmesiyle bu tarz durumların sıkça yaşandığı vurgulandı.

DÖRT SAATTE ÇÖZÜLDÜ

Raporda “Bu dava dört saat içinde 'çözüldü' kategorisine alındı. Daha sonra başka bir soruşturma ve herhangi bir doğrulama talep edilmedi. Bu esasen tek tanıklı bir cinayet davasıydı” ifadeleri yer almakta.

Williams 8 bin 500 gün sonra Richmond County adliyesini başı dik bir şekilde terk etti. Ailesine, arkadaşlarına ve avukatına destekleri için teşekkür ederek “Şu an kalbimde çok fazla neşe var” dedi: “Çok acı çektim.”

Hapishanede yıllar boyunca neredeyse herkese suçsuz olduğunu anlatmaya çalıştığını söyleyen Williams, “İnsanlara, 'Sana doğru söylüyorum, bir gün beni haberlerde göreceksin ve masum olduğumu görecekler' diyordum. O gün bugün” diye konuştu.

metin.aktasoglu@haberglobal.com.tr

Kaynak: Bu haberde yer alan bilgilerin büyük bir kısmı New York Times'ta "A Murder ‘Solved’ in 4 Hours Sent the Wrong Man to Prison for 23 Years" başlığıyla yayınlanan makaleden derlenmiştir.

Kaynak: Web Özel

ABD cinayet New york