Bir annenin şüphesi ortaya çıkardı... İşlemediği bir cinayet için 20 yıl yattı!

kadın cinayeti
Bir annenin şüphesi ortaya çıkardı... İşlemediği bir cinayet için 20 yıl yattı!

Amerika Birleşik Devletleri'nde bir vatandaş işlemediği bir cinayet ve tecavüz için 20 yıl hapis yattı. İdam cezası ile tehdit edilen mahkum 'suçunu' itiraf etti. Olayı bir annenin şüphesi ortaya çıkardı...

Bir adam 1996 yılında işlenen bir cinayet için bu hafta hapis cezasına çarptırıldı. Hayır, aslına bakarsanız olay yeni aydınlatılmadı, söz konusu cinayet için bir ‘suçlu’ zaten 20 yıl hapis yatmıştı!

13 Haziran 1996 tarihinde Angie Dodge (18), Idaho’daki evinde otururken Brian Leigh Dripps evine zorla girdi ve genç kadına tecavüz etti. Tecavüzün ardından kadını öldürdü. Cinayet bir yıla yakın süre çözülemedi. Olaydan bir süre sonra Angie Dodge’un başka bir arkadaşı (Benjamin Hobbs) yine bıçaklama içeren başka bir tecavüz davasından tutuklandı. Hobbs bir anda davanın baş şüphelisi haline geldi. 

Bu adam aynı zamanda 20 yaşındaki Christopher Tapp isimli şahsın arkadaşıydı. Polisin uzun uzadıya yaptığı incelemeler sonucu katili bir türlü bulunamadı ve suç Christopher Tapp'in üzerine yıkıldı. 

Tapp de gözaltında bulunduğu süre boyunca ifadesini beş kez değiştirmiş aynı zamanda çelişkili ifadeler de kullanmaya başlamıştı fakat Tapp'in DNA sonucu hiçbir zaman Dodge ile eşleşmedi. 

Bir annenin şüphesi ortaya çıkardı... İşlemediği bir cinayet için 20 yıl yattı! - Resim : 118 yaşındaki kurban Angie Dodge

İTİRAFA ZORLANDI

Polis idam cezası alabileceğini de söyleyerek Tapp’i suçu işlediğini itirafa zorladı. Tapp daha sonra bu itirafını geri çekse de hapis yatmaktan kurtulamadı. Olay mahallinden toplanan DNA’lar kendininki ile eşleşmemesine rağmen Tapp tecavüz ve cinayetten 1998 yılında hapis cezasına çarptırıldı.

Cinayetin işlendiği yere ilk gelen ekipten olan dedektif Jeff Pratt, "Gelmeden ortalıkta çok kan olacağına dair beni uyardılar. Gördüğüm en kötü olay mahaliydi. Kabus gibiydi" açıklamasında bulundu. 

Olayı araştıran bir başka dedektif Bill Squires bütün DNA örneklerinin tek bir zanlıyı işaret ettiğini söyledi. Squires 100 farklı DNA örneği topladıklarını fakat hiçbir şüphelininkinin uyuşmadığını belirtti. 

Tapp jüri tarafından suçlu bulunduktan sonra yaşadıklarını, "Büyük bir üzüntü içindeydim. İçeri gireceğime inanamıyordum" diyor. 

Bir annenin şüphesi ortaya çıkardı... İşlemediği bir cinayet için 20 yıl yattı! - Resim : 2Suçsuz yere 20 yıl yatan Christopher Tapp

ANNE İTİRAF KASETLERİNİ GÖRMEK İSTEDİ

2014 yılında kurbanın annesi Carol Dodge Tapp’in itirafındaki çelişkileri ortaya çıkarmasıyla dava yeniden gündeme geldi, Anne Carol Dodge, Tapp’in suçunu itiraf ettiği kasetleri görmek istedi.

Daha sonra genetik mühendislerinin yardımına başvurarak olay mahallindeki DNA örneklerinin yeniden incelenmesini talep etti.

Davanın yeniden açılması için çalışan Anne Dodge, "Bu yolculuğun ne kadar zor olduğunu anlatamam" diyor. 

Yeni deliller ışığında son bulgular soruşturmayı Tapp yerine Dripps’e yönlendirmeye başladı. Yeni DNA örnekleri Angie Dodge’un karşı sokağında oturan üç yeni kişiyi daha soruşturmaya ekledi.

Bir annenin şüphesi ortaya çıkardı... İşlemediği bir cinayet için 20 yıl yattı! - Resim : 3Gerçek katil Dripps

YILLAR SONRA ORTAYA ÇIKAN İZMARİT

Aynı zamanda suç mekanındaki bir sigara izmaritinin de Dripps’e ait olduğu ortaya çıktı. 2019 yılında soruşturma tamamlanıp Chirstopher Tapp’in katil olmadığı ortaya çıkınca kader mahkumu 20 yılın ardından hemen salındı.

Dripps ise suçunu itiraf etti Dodge’u öldürme niyetinin olmadığını, tecavüz etme niyetinin olduğunu söyledi. Geçen Şubat ayındaki duruşmada katil mahkeme ile yaptığı anlaşma sonucu 20 yıl hapis cezası aldı ve ardından şartlı tahliye ile çıkabilecek.

'YAŞADIĞI KÂBUSU BİZE ANLATSIN'

Karar duruşmasında konuşan hakim Joel E. Tingey, “Genç bir adam hayatının önemli bir bölümünü hiç de iyi olmayan bir sebepten ötürü içeride geçirdi” dedi.

Genç kızın annesi Carol Dodge ise katile dönerek, “Seni affedemem, ailemizi düzelemeyecek bir şekilde parçaladın” ifadelerini kullandı.

Kurbanın abisi Todd Dodge ise Christopher Tapp’in de mahkemede olması gerektiğini söyleyerek, “Yaşadığı kâbusu bizler ile paylaşmalı” dedi.

Kurbanın yakınları konuştuktan sonra söz alan katil Brian Leigh Dripps “Keşke o gece yaşananlar geri alabilsem” diyor.

Angie Dodge’un gerçek katilinin bulunmasında kullanılan genetik soy bilimi son yıllarda ABD’de 40’ı aşkın davada kullanılmış bu teknoloji sayesinde DNA kanıtları veri tabanına işlenerek konular hakkında karar veriliyor.

Kaynaklar: The New York Times, ABC, East Idaho News

Amerika Birleşik Devletleri idam cezası