Donald Trump'ın adaylığı engellenebilir mi? Uzmanlar ikiye bölündü

donald trump ABD abd seçimleri
Donald Trump'ın adaylığı engellenebilir mi? Uzmanlar ikiye bölündü
Fotoğraf: DepoPhotos

Donald Trump gelecek yılki Başkanlık seçimlerinden ABD anayasası tarafından men edilebilir mi?

Bu beklenmedik varsayım, biri muhafazakâr bir federal yargıç ve diğeri ilerici bir anayasa hukuku profesörü olmak üzere iki ünlü hukukçu tarafından 19 Ağustos'ta The Atlantic dergisinde yayınlanan bir makaleden bu yanan hararetle tartışılıyor.

Yargıç Michael Luttig ve Profesör Lawrence Tribe, ABD Anayasası'nın 14’ünü maddesine ve bu maddenin üçüncü fıkrasına dikkat çekiyor.

Bu madde ve fıkra şöyle:

"Birleşik Devletler Anayasasını savunacağına ilişkin yemin ettikten sonra Birleşik Devletlere karşı herhangi bir ayaklanma ya da isyana katılmış ya da düşmanlarına yardım etmiş olan hiç kimse (...) Birleşik Devletler Hükümetinde sivil ya da askerî bir görev alamaz".

"Donald Trump Başkan olamaz"

Luttig ve Tribe'a göre, dönemin ABD Başkanı Donald Trump'ın 6 Ocak 2021'de Kongrede meydana gelen ayaklanma ve saldırıdaki rolü, bu kriterlere “mükemmel bir şekilde uymaktadır.” 

Sonuç olarak, Kongrenin üçte iki çoğunluk oyuyla aklanmadığı sürece artık Trump aday olamaz!

Luttig ve Tribe, resmî olarak gelecek yıl yayımlanacak, ancak sonucu şimdiden bilinen ayrıntılı bir çalışmaya dayanıyor. 

İki seçkin muhafazakâr anayasa hukuku profesörü, Chicago Üniversitesinden William Baude ve St Thomas Üniversitesinden Michael Stokes Paulsen, 6 Ocak olaylarına karışmasının ardından "Donald Trump'ın Başkan adayı olamayacağını, Başkan olamayacağını ve Başkan olarak görev yapamayacağını” ifade ediyor.

İki hukukçu, bu konu üzerinde bir yılı aşkın bir süre çalışmışlar. William Baude, "Başladığımızda ikimiz de sonuçtan emin değildik" diyor ve ona göre, “bugün artık hiçbir şüpheye yer yok!”

Uzmanlar bölündü

Bu durum, gelecek aylarda çığ gibi büyüyecek davalarla karşı karşıya kalacak Donald Trump'ın Başkanlık kampanyasında yeni bir cephe açıyor. 

Trump, kendisine ait Truth sosyal ağında intikam kokan mesajlar veriyor ve büyük harflerle yazarak seçim entrikalarını kınıyor ve "neredeyse tüm" anayasacıların 14’üncü maddenin mevcut kampanya ile ilgisi olmadığını düşündüğünü öne sürüyor.

Aslında akademik dünya da bu konuda hemfikir değil! 

Stanford Üniversitesi Profesörü Michael McConnell, Donald Trump'a olan "düşük saygısına" rağmen, eski Başkanı yeni bir adaylıktan mahrum bırakmanın "son derece antidemokratik" olacağına inanıyor.

Top şimdi Trump'ın siyasî rakiplerinde, ABD'nin her eyaletindeki seçim yetkililerinde ve sivil haklar gruplarında. 

Bazıları, konuyu mahkemeye taşıma niyetlerini şimdiden açıkladılar. 

Olaylı bir dönem olacağa benzeyen bu süreç, muhafazakâr bir çoğunluğa sahip olan ABD Yüksek Mahkemesinde son bulabilir! Ve nihayetinde Donald Trump'ın adaylığını düşürebilir m? Olasılık çok düşük görünüyor, ancak sıfır değil!

 

Kaynak: Ajans Bizim

Donald Trump ABD ABD seçimleri