Donald Trump hakkında flaş karar: Başkanlık için uygun değil

donald trump ABD Dünya haberleri
Donald Trump hakkında flaş karar: Başkanlık için uygun değil

ABD'nin eski başkanı Donald Trump'ın 6 Ocak Kongre baskınında 'başkaldırı ve isyan' suçunu işlediğine hükmeden Colorado Yüksek Mahkemesi, Trump'ın "federal bir göreve gelemeyeceği" yorumunu yaparak eyaletteki oy pusulalarında yer almamasına karar verdi.

ABD'de Colorado Yüksek Mahkemesi, eski başkan Donald Trump'ın 6 Ocak Kongre baskınında "başkaldırı ve isyan" suçunu işlediği gerekçesiyle bu eyaletteki başkanlık yarışına katılamayacağına karar verdi. ABD'de gelecek yıl yapılacak başkanlık seçim süreci yaklaşırken Colorado eyaletinin en yüksek mahkemesinden gelen karar kamuoyunda tartışmalara neden oldu.

Colorado Yüksek Mahkemesi, 3'e karşı 4 "evet" oyuyla, Trump'ın gelecek yıl yapılacak başkanlık seçim yarışında Colorado eyaletindeki oy pusulalarında yer alamayacağına hükmetti. Karara göre, 5 Mart 2024'te Colorado'da yapılacak ve Cumhuriyetçi aday adaylarının yarışacağı ön seçimlerde Trump'ın adı oy pusulalarında olamayacak.

'FEDERAL BİR GÖREVE GETİRİLEMEZ'

Mahkeme, 6 Ocak 2021 günü yapılan Kongre baskınında Trump'ın eylemlerinin "başkaldırı ve isyan" suçlarına karşılık geldiğini ve bu suçların Anayasanın 14. maddesinin 3. fıkrasında tanımlanan "federal bir göreve gelemeyeceği" şeklindeki duruma uyduğuna hükmetti. ABD tarihinde ilk kez Anayasanın söz konusu "başkaldırı ve isyan" maddesi, bir başkan aday adayının yarışa giremeyeceğine ilişkin bir gerekçe olarak kullanıldı.

Söz konusu fıkra, "bir federal veya eyalet yetkilisinin devlete karşı kalkışma veya ayaklanmaya katılamayacağını ve devletin düşmanlarına yardım ve rahatlık sağlayamayacağını” belirtiyor.

'DEMOKRATLAR PARANOYA İÇİNDE'

Trump'ın kampanya ekibinden Steven Cheung, Colorado Yüksek Mahkemesi'nin "tamamen hatalı" bir karar aldığını söyledi.

Steven Cheung, Trump'ın avukatlarının kararı derhal temyize götüreceklerini ve ABD Yüksek Mahkemesi'ne başvuru yapacaklarını açıkladı. Cheung, "Demokrat Parti'nin liderleri, Başkan Trump'ın anketlerde artan liderliği nedeniyle paranoya içinde. Başarısız bir başkan olan Biden'a inançlarını kaybettiler ve şimdi Amerikalı seçmenlerin onu Kasım 2024'te görevden almasını engellemek için ellerinden geleni yapıyorlar."

ABD'de daha önce New Hampshire, Minnesota ve Michigan eyaletlerinde de aynı gerekçeyle Trump'ın bu eyaletlerde ön seçimlerde yarışmaması gerektiğine yönelik hukuki girişimler başlatılmış ancak bunların hiçbiri sonuç vermemişti.

Kaynak: AA