'Deliğin adamı' öldü! Gizemli Amazon kabilesinden geriye kimse kalmadı!

Brezilya Dünya haberleri
'Deliğin adamı' öldü! Gizemli Amazon kabilesinden geriye kimse kalmadı!

Amazon ormanlarındaki yerli soykırımının simgesi haline gelen ve "Deliğin Adamı" olarak bilinen yerli öldü. 

Deliğin Adamı, saldırılarda yok edilen kendisi kabilesinin son üyesi ve Brezilya Amazonlarının batısındaki Rondonia eyaletinde bulunan Tanaru, Yerli Bölgesi'nin tek sakiniydi.

Halkının geri kalanı 1970'lerden itibaren bir dizi saldırıda katledilmişti, ancak kendisiyle temas kurma girişimlerine direndiği için halkı hakkında çok az şey biliniyordu. Bazılarının içinde sivri kazıklar bulunan derin çukurlar inşa etme alışkanlığı nedeniyle yabancılar tarafından Deliğin Adamı olarak bilinen Tanaru, 2018 yılında bir hükümet ekibi tarafından tesadüfi bir karşılaşma sırasında filme alındı.

GÖZLEM ALTINDAYDI

Brezilya hükümetinin yerli ajansı FUNAI bölgeyi gözlemledi. 1990'ların ortalarındaki bir katliamdan bu yana, bazen saklanmak ve sığınmak için, bazen de sivriltilmiş kazıklar içeren derin çukurlar kazmış olan sadece bir kişinin hayatta kaldığına dair kanıtlar buldular. Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, halkına yapılan zulümler onu temas kurma çabalarına cevap verme konusunda daha istekli hale getirmedi. 

Yine de FUNAI, aletleri ve geleneksel tohumları erişebileceği yerlere bıraktı. FUNAI'nin Altair Algayer'i dünyayı adamın hayatta kaldığından haberdar etti ve yasal olarak ona ayrılan bölgenin genişletilmesini sağladı.

Ancak şimdi, İzole Edilmiş ve Yakın Zamanda Temas Kurulan Yerli Halkların İnsan Hakları Gözlemevi (OPI) onun öldüğünü bildirdi.

SOYKIRIM TAMAMLANDI!

Tanaru bölgesi, Brezilya'nın en şiddetli bölgelerinden birinde, geniş sığır çiftliklerinden oluşan bir denizde küçük bir orman adası olarak duruyor. Survival, Brezilya'daki örgütlerle birlikte, topraklarının korunması için uzun yıllar boyunca kampanya yürüttü.

Survival'ın Araştırma ve Savunuculuk Direktörü Fiona Watson, 2004 yılında bir hükümet izleme ekibiyle birlikte bölgeyi ziyaret etti ve bu ziyareti anlatan bir yazı kaleme aldı.

Watson şunları söyledi: 

"Dışarıdan gelen hiç kimse bu adamın adını, hatta kabilesi hakkında pek bir şey bilmiyordu. Ve onun ölümüyle halkının soykırımı tamamlanmış oldu. Çünkü bu gerçekten de bir soykırımdı. Toprak ve servete aç sığır çiftlik sahipleri tarafından bütün bir halkın kasıtlı olarak yok edilmesi.

O, hem sömürgeleştirme ve kâr adına dünya çapında yerli halklara uygulanan korkunç şiddet ve zulmü, hem de onların direnişini simgeliyordu. Hayatı boyunca tanık olduğu dehşeti ve kabilesinin geri kalanı öldürüldükten sonra yaşadığı yalnızlığı ancak hayal edebiliriz, ancak o tüm temas girişimlerine kararlılıkla direndi ve sadece yalnız kalmak istediğini açıkça belirtti.

Eğer Başkan Bolsonaro ve tarım ticareti yapan müttefikleri istediklerini elde ederlerse, bu hikâye ülkedeki tüm yerli halklar yok olana kadar tekrar tekrar yaşanacak. Brezilya'daki yerli hareketi ve Survival, bunun gerçekleşmemesi için mümkün olan her şeyi yapacaktır."

Kaynak: Ajans Bizim