Çin iş dünyasının büyük sorunu: Aşırı içki içilen yemekler

Çin iş dünyasının büyük sorunu: Aşırı içki içilen yemekler

Çin'de kadın çalışanlar aşırı içki tüketilen akşam yemeklerine katılmak istemiyor. Bu yemeklerde tacize uğrayan kadınlar seslerini duyurmaya çalışıyor.

Ernie isimli kadın 2020 yılında Çin’in UBER’i olarak bilinen araç paylaşım uygulaması Didi Globel’e katıldı. Çok büyük bir şirket olan Didi’ye kariyer basamaklarını tırmanmak için gelse de şirket onun kabusu oldu.

Bir gün katıldığı iş toplantısında aşırı derecede içki içilmesi onu rahatsız etti. Kurulmuş olan masada kırmızı şarapların biri boşaltılıp biri doldurulurken yerel içki baijular da havada geziyordu.

Aslında bu Çin’deki bir iş toplantısı için alışılmadık değil. Batı iş kültüründe iş yemeklerinde belki sohbete eşlik etmek için yudumlanan içkiler Çin’deki iş toplantılarında su gibi tüketiliyor.

33 yaşındaki Ernie, daha ilk restorandan kalkarken ikinci restorana gidildiğini fark etmişti. Daha sonra hatırladığı müşterinin onu otomobilin arka koltuğunda sıkıştırdığı ve daha sonra otel odasına sürüklendiği.

'YETERLİ DELİL YOK'

Ernie bu iğrenç olayın ardından yaşadıklarını ve vücudundaki cinsel saldırı sonrası oluşan morlukları sosyal medyadan paylaştı. İki gün sonra polise gitti, polis soruşturmayı bir ay sonra bıraktı, savcı yeterli tıbbi delil olmadığını söyledi. Kadın, sesini duyurmak için yaşadıklarını ve süreci sosyal medyada paylaşmaya devam etti.

Bu olaydan kısa bir süre sonra Alibaba çalışanı bir kadın yine ağır içki içilen bir iş yemeği sonrası yöneticisi tarafından cinsel tacize uğradığını iddia etti. Alibaba tacizci yöneticiyi kovdu, iki üst düzey yönetici de durumdan dolayı istifalarını verdi.

Bu olayın ardından Ernie sosyal medya paylaşımlarına hız verdi ve daha önce görmediği desteği bu kez insanlardan gördü. Bu olayın ardından Çin devlet medyası da olayın üzerine sert bir şekilde gitti ve devlet zaten çok haz etmediği Çinli teknoloji firmaları üzerinde bu kez çok olumlu bir şekilde denetimlerini artırdı.

Weibo'nun çatı şirketi Sina, iş yemeklerinde aşırı alkol alınmasını yasakladı. Çin devlet medyasında Ağustos ayında yer alan bir haberde, “İçki masası kültürü, iş yerinde zulüme dönüşüyor, üstler altlarına zulüm ediyor hatta yasa dışı olaylar yaşanıyor” yorumunda bulundu.

'TACİZ ARAŞTIRMA EKİBİ'

Alibaba’da yaşanan taciz skandalı sonrası Çin yolsuzluklarla mücadele bürosu resmi olarak şirketteki çalışma kültürünü eleştirdi. Alibaba bunun üzerine şirketteki insan kaynakları müdürünü sert bir şekilde uyardı ve cinsel taciz iddialarının soruşturulması için içeride bir ekip kurdu.

Renmin Üniversitesi’nden Profesör Nie Huihua, Çin’deki içkili yemek toplantılarında, yöneticilerin çalışanları içki içmeye zorladığını bunun Çin’de bir gelenek (quanjiu) olduğunu söyledi.

Alibaba da yaşanan olaydan sonra Çin’deki bütün büyük şirketler politikalarını tekrar gözden geçirirken, Wanda Holding erkek çalışanlar ile kadın çalışanların birlikte iş seyahatine çıkmasını bile yasakladı.

'İÇKİYE DAYANIKLI MISIN?'

İş arayan başka genç kadınlara da iş yemeklerine katılıp katılamayacakları, katılacaklarsa içkiye dayanıklı olup olmadıkları sorulabiliyor.

Alibaba’daki taciz olayı savcılığın ‘yeterli delil bulamaması’ gerekçesiyle kapandı. Çin’de Ocak ayında yürürlüğe girecek bir kanuna göre; şirketler firmalarındaki cinsel taciz vakalarından sorumlu tutulacak.

Didi’ye direkt olarak dava açmayan Ernie, olaydan üç ay sonra firmadan ayrıldı ve halen işsiz. Polis hakkındaki soruşturmayı sonlandırdıktan sonra yöneticileri iş seyahatlerine ve yemeklerine kaldığı yerden devam etmesini istedi.

Bloomberg Businessweek (Zheping Huan-Bruce Einhorn) / 'China’s Boozy Work Culture Fuels #MeToo Outcry at Alibaba, Didi'