Dünyada zenginler arasında en fazla para kaybeden adam: 'Çalışmaktan ölenler' ve çakılan hisseler...

Dünyada zenginler arasında en fazla para kaybeden adam: 'Çalışmaktan ölenler' ve çakılan hisseler...

27 milyar dolar nasıl bir para gözünüzde canlandırabilir misiniz? İşte bu adam bizim aklımıza getiremediğimiz bir parayı son bir yıl içinde kaybetti.

“Pandemi boyunca zenginler servetlerine servet kattı” Bu başlığı son bir buçuk yıldır defalarca okudunuz. Bu milyarderler arasında öyle bir isim var ki son bir buçuk yılda tam 27 milyar dolar (231 milyar TL) para kaybetti. 27 milyar doları gözünüzde canlandırmakta zorlanabilirsiniz. Bu tam 22 tane Osmangazi Köprüsü'nün yapım maliyetine denk.

Çin’de son 20 yılda oluşan yeni zengin sınıfı bir yıldır Komünist Parti yönetimi tarafından daha yakından takip ediliyor. Bu zenginler arasında rejime muhalif olanlar ise ağır vergi cezaları ve yaptırımlar ile karşı karşıya kalıyor.

Komünist Parti Merkez Komitesi, son aylarda zenginlerin topluma daha fazlasını vermesi gerektiğini düşündüğü için ‘bağış’ gibi yöntemlerle onlardan daha fazla para toplamaya çalışıyor. Bu yaptırımların merkezinde olan Pinduoduo (PDD) isimli şirketin hisseleri son 12 ayda büyük düşüş yaşadı. Bir e-ticaret şirketi olan PDD’nin aktif kullanıcı sayısı geçen yıl aralık ayında 788 milyon kişiydi.

YÖNETİM KURULU BAŞKANLIĞINDAN İSTİFA ETTİ

Şirketin piyasa değeri ise 178 milyar dolara kadar çıkmıştı. Çin’de yaşanan gelişmelerden sonra bu değer 125 milyar dolara kadar geriledi. Firmayı 2015 yılında kuran ve yönetimini de üstlenen Colin Huang bu değer kaybından en çok etkilenen isim oldu ve kişisel serveti 35 milyar dolara kadar geriledi. Böylece Bloomberg 500 listesinde bugüne kadar en çok servet düşüşü yaşayan isim oldu.

Huang, şirketteki değer kaybını durdurmak için önce CEO’luk görevinden daha sonra da yönetim kurulu başkanlığından istifa etti.

PDD geçen ay Devlet Başkanı Xi Jinping’in talimatı üzerine Çin’deki tarım projelerine 1.5 milyar dolar bağışlayacağını duyurmuş, öncesinde de farklı hayır işleri için 2.4 milyar dolar daha harcama sözünü vermişti.

Bu yıl dünyada büyük servet kaybı yaşayan 10 kişiden 6’sının Çin’den çıkması dikkat çekiyor. Huang’tan sonra şişe su firması Nongfu’nun sahibi Zhong Shanshan da aylar içinde 18 milyar dolar kaybetmişti. Bu servet kayıplarının ağırlıklı kısmı şirketlerinin piyasa değerinin erimesi sonucu ellerindeki hisse senetlerinin değer kaybetmesiyle ortaya çıkıyor.

GOOGLE'DAN İSTİFA ETTİ

1980 yılında Hangzhou şehrinin dışında iki fabrika işçisinin oğlu olarak dünyaya gelen Colin Huang bilgisayar mühendisliği bölümünden mezun oldu. Daha sonra bu alanda ABD’de yüksek lisans eğitimini tamamladı. Microsoft ve Google’da çalışan Huang, işini Çin’de yapabilmek için gerekli deneyimleri burada kazandı. Google’dan istifa eden Huang kendi e-ticaret sitesi Ouku’yu kurdu. Bu şirketi daha sonra 2.2 milyon dolara satarak kişisel servetini oluşturmaya başladı.

2006 yılında Çinli milyarder Duan Yongping, ABD’li efsane yatırımcı Warren Buffett ile bir öğle yemeği yemeye hak kazandı. (Bu yemekler açık artırma sonucu yenebiliyor.) Bu yemeğe yanında Huang’ı da götürdü. Huang, genç yaşında Buffett ile yediği bu yemekten sonra ‘bilinmeyen bölgelerde akıllı hareket etmenin önemini’ kavradığını söylüyor.

2015'TE SAHNEYE ÇIKTI

2015 yılında kendisini Çin’in en zengin üçüncü insanı olmaya taşıyacak Pinduoduo’yu kurdu. Bu şirket tarım ürünlerini çiftçilere internet üzerinden satıyordu. Firma kısa sürede dünyanın en hızlı büyüyen internet şirketi oldu. Şirketinde rakibi Alibaba’nın aksine deneyimsiz ama iyi okullardan yeni mezun olan kişilere şans verdi. Bunun sebebi çalışanların kendi kurdukları bir ailelerinin olmaması ve fazla mesai yapma konusunda sıkıntı yaşamamaları olarak belirtiliyor.

Firmada insanlar o kadar çok çalışıyordu ki ‘çalışmaktan ölen biri’ bile oldu. 2021’in başlarında 23 yaşındaki bir Pinduoduo çalışanı Şanghay’da yolda yürürken düşüp öldüğünde saat gece 01:30 civarındaydı. Devlet olayı ve firmadaki çalışma koşullarını yakın mercek altına aldı. Bir şirket çalışanı ayda 300 saat çalıştırıldıklarını söyledi. (Türkiye’de haftalık yasal çalışma süresi 45 saat)

Bu olaydan kısa bir süre geçtikten sonra firmada çalışan başka bir mühendisin intihar etmesi de dikkat çekmişti.

Colin Huang, her ne kadar mezun olduğu Zhejiang Üniversitesi’ne de 100 milyon dolar bağışlasa da Çinli otoritelerle yıldızı barışmıyor ve bunun bedelini çok büyük bir serveti arkasında bırakarak ödedi…

Kaynaklar: Bloomberg, South China Morning Post, KrAsia, İzmit Bay Bridge-Kent J. Fuglsang

dünyanın en zengin insanları