Çin'e 'yapay zeka' kuşatması
ABD Başkanı seçilen Donald Trump ve iş insanı Elon Musk, yapay zeka alanında Çin’e karşı savaşa hazırlanıyor. Trump'ın Amerikan üstünlüğünü koruma çabaları 'Yeni bir ticari savaş mı doğacak?' tartışması başlatırken, uzmanlar ise 20 Ocak sonrası planı anlattı. Trump-Musk ikilisinin asıl hedefinin uzay teknoloji ve kuantum teknolojiler olduğu belirtiliyor.
ABD’nin seçilmiş başkanı Donald Trump, 20 Ocak’ta göreve başlamaya hazırlanırken, global arenada ise yapay zeka teknolojisine ilişkin ilginç gelişmelerin yaşanması bekleniyor. Trump'ın, Çin'e karşı Amerikan üstünlüğünü korumak için önerdiği bir takım stratejiler ise akıllara 'Trump ve Musk ikilisinin planları ne?' sorusunu getirdi. Trump’ın yapay zeka alanında da yeni bir ticari savaş başlatması beklenirken, uzmanlar; 20 Ocak sonrası teknoloji alanında yaşanacak kaosa ilişkin önemli uyarılar yaptı.
"YÜZDE 30 TASARRUF"
Trump ve Musk’ın ortak özelliğinin iş insanı olarak belirten Teknoloji Uzmanı Tanol Türkoğlu şöyle konuştu: "Trump, ABD'yi holding gibi yönetmek istiyor. Yeni kurulacağı ve Musk'ın da eş-başkanı olacağı söylenen Devlet Verimlilik Ofisi (DOGE) buna bir örnek. Hedef, federal hükümetin yıllık harcamalarında yüzde 30 tasarruf. Yani 2 trilyon dolar. Trump, yapay zeka alanında daha az düzenleyici tedbirler alarak, ortalığın daha da kızışmasına ön ayak olacak. Çünkü yapay zeka alanında çok boyutlu bir rekabet var. Bu hem Avrupa'da hem de Çin'de. Elektrikli araç konusunda Tesla'nın Çin'deki fabrikası hassas bir nokta olabilir. Musk dev fabrikayı komple kapatabilecek mi?"
SAVAŞ ORTADA
"Üçüncü ve az bilinen bir rekabet alanı ise kuantum bilgisayar" ifadelerini kullanan Türkoğlu, "Geçtiğimiz haftalarda bazı Çinli akademisyenler dünyadaki mevcut tüm şifreleri kırabilecek düzeyde bir kuantum bilişim seviyesine neredeyse ulaştıklarını açıkladı. Trump'ın Çin ile savaşacağı ortada. Bu sadece ticari düzeyde mi kalacak yoksa ABD derin devleti Trump'ın yapmak isteyeceklerine karşılık konvansiyonel ödünler de talep edecek mi göreceğiz" dedi.
"KAFA KARIŞIKLIĞI"
Ekonomist Arda Tunca ise Trump ve Musk ikilisinin elektrikli araçlar piyasasının ötesinde, daha büyük bir yerde düşünmek gerektiğini söyledi. Tunca, "Sadece elektrikli araçlar özelinde baktığımız zaman biraz kafa karıştıran noktalar var. Mesela, enerji ile ilgili konularda Trump’ın atama yapacağı kişi petrol sektöründen. Trump'ın Musk ile uzay araştırmaları ve yapay zeka gibi alanlarda çok daha büyük birlikteliğin olacağını düşünüyorum" açıklamasında bulundu.
ÇİN'İ DURDURMAK ZOR
Tunca, 'Bu bir ticaret savaşı mı?' sorusuna ise şu yanıtı verdi: "Ticaret savaşı olacak elbette. Trump ve Musk ikilisi, yapay zeka alanında Silikon Vadisi’nde şirketler kuruyorlar. Diğer yandan elektrikli araçlar ve pilleri ile ilgili Macaristan'da fabrika yatırımları söz konusu. Ancak Çin’i de durdurabilmeleri çok zor. Çin’de içeride üretmeye devam edecek."
Cevat Öneş (Eski MİT Müsteşar Yardımcısı)
"Ocak ayında Trump’ın yönetimi devralması ile atacağı adımları görmek gerekiyor. ABD-Rusya ilişkilerini görüp ona göre bölgesel gelişmeleri, büyük Orta Doğu Projesi çerçevesindeki yaklaşımını görüp değerlendirme yapmak lazım. Gelişmeleri görmeden bir şey söylemek mümkün değil. Ancak Trump’ın da ne yapacağını bilemeyiz."
Ramazan Kurtoğlu (Araştırmacı - Yazar )
"Yeni bir ticaret savaşı, yeni bir kur savaşı kapıda. Bu mücadelenin ana ekseni de ABD, Çin ve İngiltere. Öte yandan, bazı uzmanlar ABD ve Çin arasındaki yapay zeka rekabetinin yalnızca teknolojik üstünlük için olmadığını belirtirken, aynı zamanda bu teknolojinin askeri ve ticari uygulamalarındaki liderlik için de sürdüğünü ifade ediyorlar. Bu karşılaşma dünya çapında politik ve ekonomik dengeleri derinden etkiler."
Kaynak: Web Özel