Biden'ın göreve geldikten sonra ilk görüştüğü liderler Trudeau ve Obrador oldu

Meksika Joe Biden
Biden'ın göreve geldikten sonra ilk görüştüğü liderler Trudeau ve Obrador oldu

ABD'nin yeni Başkanı Joe Biden, görevine başlamasının ardından Kanada Başbakanı Justin Trudeau ve Meksika Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador ile görüştü. Biden'ın görüştüğü ilk yabancı ülke lideri Trudeu oldu.

ABD'de 20 Ocak'ta göreve başlayan Başkan Joe Biden, yabancı ülke liderleri ile görüşmeye başladı. Biden'ın görüştüğü ilk yabancı ülke lideri Kanada Başbakanı Justin Trudeau oldu. 

Görüşmede ABD-Kanada ilişkilerinin stratejik öneminin vurgulandığının aktarıldığı açıklamada, ikili iş birliğinin Kovid-19 ile mücadele, ekonomik bağların güçlendirilmesi ve savunma alanında daha çok iş birliği şeklinde genişletilmesi konusunun da ele alındığı belirtildi. 

Biden'ın, Keystone XL isimli petrol boru hattı projesinin iptalinden dolayı Trudeau'nun duyduğu rahatsızlığı anladığını belirttiğinin kaydedildiği açıklamada, "Başkan Biden, aktif ikili diyaloğun sürdürülmesi ve Kanada ile iş birliğinin derinleştirilmesi konusundaki sözünü bir kez daha teyit etti." bilgisi paylaşıldı. Açıklamada, iki liderin ikili iş birliğini kurmaya devam etmek adına bir ay içinde tekrar görüşmek konusunda mutabık kaldığı anlatıldı.

Trudeau'nun ofisinden telefon görüşmesine dair yapılan açıklamada, "İki ülkenin de temel önceliğinin küresel Covid-19 salgınını sona erdirmek olduğu kabul edildi" denildi. İkilinin ayrıca aşı konusunda da iş birliği yollarını ele aldıkları belirtildi. Trudeau'nun Keystone XL petrol boru hattının iptalinden duyduğu rahatsızlığı da dile getirdiği aktarıldı. İki liderin ayrıca, kıta savunması konusunda da anlaştığı ifade edildi.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada ise iki liderin "ABD-Kanada ilişkisinin stratejik önemini" vurguladığı ve Covid-19 ile mücadele de dahil olmak üzere geniş kapsamlı bir gündemde iş birliğini tartıştığı duyuruldu. Biden'ın Trudeau'nun Keystone XL petrol boru hattı iptalinden duyduğu rahatsızlığı anladığı vurgulandı.

BİR DİĞER İSİM İSE MEKSİKA DEVLET BAŞKANI OBRADOR

Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador, ABD Başkanı Joe Biden ile telefonda görüştü. Lopez Obrador, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Biden ile çok verimli bir görüşme gerçekleştirdiklerini belirterek, "Başkan Biden saygı dolu ve nazikti. Göç, Kovid-19 ve sağlık konularına yönelik iki ülke ilişkilerini ele aldık. Aynı zamanda iki devletin sağlığı ve yararı için iş birliğini konuştuk, Bütün bunlar ülke ve halklarımız için ilişkilerin iyi olduğunu gösteriyor." ifadelerini kullandı.

Biden, görevindeki ilk gününde Trump döneminin en tartışmalı kararlarından biri olan Meksika sınırına örülen duvara sağlanan fonların kesilmesine yönelik de bir kararname imzalamıştı.

Lopez Obrador, 19 Ocak'ta yaptığı açıklamada, ABD'ye göç politikasında önemli reformlar yapma çağrısında bulunmuştu. 

Kaynak: AA

Joe Biden