Biden'ın diplomatik temasları hızlı başladı

İngiltere Boris Johnson Joe Biden
Biden'ın diplomatik temasları hızlı başladı

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, ABD Başkanı Joe Biden ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Başbakanlık Ofisi 10 Numara'dan yapılan açıklamaya göre, Johnson, Biden'ı göreve başlaması dolayısıyla tebrik ederken, iki ülke arasındaki "yakın ittifakı derinleştirmeyi" istediğini dile getirdi.

Başbakan Johnson, Biden'ın iklim değişikliğine ilişkin Paris Anlaşmasına yeniden katılma kararı karşısında memnuniyetini dile getirdi. İki lider, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle dünyanın karşı karşıya olduğu önemli sınamalar ile iklim değişikliğiyle mücadeleyi ele aldı. Johnson ve Biden, İngiltere ile ABD'nin güvenlik ve savunma alanındaki uzun süreli iş birliği temelinde NATO ittifakı ile insan haklarını geliştirme ve demokrasiyi korumaya yönelik ortak değerlere bağlılıklarını yeniden teyit etti. Liderler ayrıca iki ülke arasında olası bir serbest ticaret anlaşmasının faydalarını ele alırken, şartların izin vermesi halinde buluşmayı kararlaştırdı.

İngiltere Başbakanlık Ofisi 10 Numara’dan yapılan yazılı açıklamada, Başbakan Boris Johnson’ın, ABD Başkanı Joe Biden ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiği ve göreve başlaması nedeniyle Biden’ı tebrik ettiği belirtildi. Başbakan Johnson’ın, ABD Başkanı Biden’ın iklim değişikliğine ilişkin Paris Anlaşmasına yeniden katılma kararını memnuniyetle karşıladığı ve iki liderin, pandemi sırasında dünyanın karşı karşıya olduğu önemli mücadeleleri ele aldığı ifade edildi. Ayrıca liderlerin, NATO ittifakına ve demokrasiyi korumaya ve insan haklarını geliştirmeye yönelik ortak değerlere bağlılıklarını yeniden teyit ettiği belirtilirken; iki ülke arasındaki olası bir serbest ticaret anlaşmasının faydalarının ele alındığı ve şartların izin vermesi durumunda yüz yüze görüşmeyi kararlaştırdığı ifade edildi.

"İTTİFAKI DERİNLEŞTİRMEYİ SABIRSIZLIKLA BEKLİYORUM"

Öte yandan Johnson, Biden’la görüşmesine dair sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda “Bu akşam Başkan Joe Biden ile konuşmak harikaydı. Covid-19’dan çevreci ve sürdürülebilir bir şekilde kurtulma gayreti içindeyken, iki ülke arasında uzun suredir devam eden ittifakı derinleştirmeyi sabırsızlıkla bekliyorum” ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA

Boris Johnson ABD Başkanı Joe Biden