Belarus-Polonya sınırında neler oluyor? Sınırdaki göçmenler kamplarda bekleyişini sürdürüyor

Dünya haberleri AB Rusya

Belarus-Polonya sınırında Avrupa’ya göçme arayışındaki göçmenler, kurdukları kampta beklemeye devam ederken zaman zaman Belarus tarafından Avrupa Birliği (AB) topraklarına geçme girişimlerinde bulunuyorlar.

Belarus'un Grodno şehrindeki sınır boyunda, Avrupa'ya göçme amacıyla Irak'tan vize alarak Belarus'a gelerek bu ülkeden de Polonya'ya geçmeye çalışan kişiler, bölgede kendi kurduklarıyla sınır geçiş noktasındaki kampta ve lojistik merkezlerinde kalıyorlar.

 

Çocuk ve kadınların da aralarında bulunduğu yaklaşık 2 bin kişinin arasındaki bazı gruplar, zaman zaman Polonya sınırından geçme girişiminde bulunuyor.

Belarus-Polonya sınırında neler oluyor? Sınırdaki göçmenler kamplarda bekleyişini sürdürüyor - Resim : 2

BELARUS-LİTVANYA SINIRINDA GÖÇMENLERE KÖPEKLE MÜDAHALE

Belarus Devlet Sınır Komitesinden yapılan açıklamada, Belarus-Litvanya sınırında Litvanyalı sınır güvenlik görevlilerinin göçmenleri zorla Belarus topraklarına geri gönderme girişimlerinin de devam ettiği bildirildi.

Litvanya sınır görevlilerinin dün gece Irak vatandaşlarını Belarus topraklarına geri püskürtmek için acımasız bir girişimde bulunduğu kaydedilen açıklamada, olayın Klevitsa sınır bölgesinde meydana geldiği aktarıldı.

Litvanya sınırında göçmenlere yönelik muamelenin kayda geçirildiği video paylaşımı ile yapılan açıklamada, "Video, komşu devletin (Litvanya) sınır muhafızının yerde yatan bir göçmeni vahşice dövdüğü, ardından bir köpeği üzerine saldığı, köpeğin bir kişinin bacağını ısırdığını ve uyku tulumunu parçalamaya başladığını gösteriyor." ifadesine yer verildi.

Belarus-Polonya sınırında neler oluyor? Sınırdaki göçmenler kamplarda bekleyişini sürdürüyor - Resim : 3

LÜBNAN, BELARUS'A SEYAHAT KISITLAMASI GETİRDİ

Lübnan'dan Belarus'a taşıyacakları yolcuların, Belarus'a giriş vizesine sahip Lübnanlılar ile oturum belgesi olan kişilerle sınırlandırıldığı genelgede, bu uygulamanın direkt ve transit yolcuları kapsadığına işaret edildi. Polonya-Belarus sınır hattındaki gelişmeler yaşanırken bazı Arap ve yabancı yolcuların Beyrut üzerinden Belarus'a ulaştığı aktarılan genelgede, Belarus'a ulaşan söz konusu yolcuların kaçakçıların yardımıyla Polonya topraklarından Avrupa'ya gitmeye çalıştığının anlaşıldığı ifade edildi.

Genelgede, Belarus'a gitmek isteyen yolcular ile Avrupa'ya kaçak yollarla gitmeye çalışan göçmenleri ayırmanın zor olması hasebiyle bu uygulamaya başvurulduğu kaydedildi.

Avrupa'ya göçme arayışıyla Irak ve Suriye'den gelerek Belarus üzerinden Polonya'ya geçmeye çalışan, aralarında önemli sayıda çocuk ve kadının bulunduğu 2 binin üzerindeki kişinin Belarus-Polonya sınırında mağduriyeti sürüyor.​​​​​​​

Belarus-Polonya sınırında neler oluyor? Sınırdaki göçmenler kamplarda bekleyişini sürdürüyor - Resim : 4

AB’DEN BELARUS SINIRINDAKİ GÖÇMENLER İÇİN 700 BİN AVROLUK İNSANİ YARDIM TAAHHÜDÜ

AB Komisyonundan yapılan yazılı açıklamada, Birliğin Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonuna (IFRC) ilk olarak 200 bin avro aktardığı belirtildi.

Açıklamada fonun, AB’nin IFRC’nin Afet Yardım Acil Fonuna genel katkısı olduğu, söz konusu kuruluşu ve Belarus Kızılhaçını gerekli malzemelerin teminiyle ilgili destekleyeceği ifade edildi.

Belarus-Polonya sınırında neler oluyor? Sınırdaki göçmenler kamplarda bekleyişini sürdürüyor - Resim : 5

AB’nin 500 bin avroluk ilave yardım fonu ayırdığı ve bunun dağıtımı için ortak kuruluşlarla iletişimde olduğu bildirilen açıklamada, AB Komisyonunun kriz yönetiminden sorumlu üyesi Janez Lenarcic’in her iki taraftan da ilgili kuruluşlara göçmenlerin insani yardıma sürekli erişimlerini sağlamaları çağrısına yer verildi.

Avrupa'ya göçme arayışıyla Irak ve Suriye'den gelerek Belarus üzerinden Polonya'ya geçmeye çalışan, aralarında önemli sayıda çocuk ve kadının bulunduğu 2 binin üzerindeki kişinin Belarus-Polonya sınırında mağduriyeti sürüyor.​​​​​​​

 ÖZBEKİSTAN BAZI ORTA DOĞULULARIN ÜLKEDEN BELARUS'A TRANSİT GEÇİŞİNİ KISITLADI

Özbekistan Sivil Havacılık Kurumundan yapılan açıklamada Irak, Suriye, Yemen, Lübnan, Libya ve Afganistan vatandaşlarının Özbekistan üzerinden hava yoluyla Belarus'a transit geçişlerinin askıya alındığı bildirildi.

Açıklamada, bu kısıtlamanın diplomatik pasaport hamilleri ile Belarus'ta oturma izni olan söz konusu ülkelerin vatandaşlarına uygulanmayacağı aktarıldı.

Avrupa'ya göçme arayışıyla Irak ve Suriye'den gelen, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 2 binden fazla kişi birkaç haftadır Belarus üzerinden Polonya'ya geçmeye çalışırken Polonya sınır muhafızlarının bunu engellemeye çalışmaları üzerine, bu kişilerin sınırda mağduriyeti sürüyor.

 

Kaynak: AA

AB Rusya