Azerbaycanlı vatandaşlardan Fransa senatosuna itiraz: Geceleri beşiklerinde katledilen Azerbaycanlı çocuklar Senato üyelerinin ilgisini hak etmiyor mu?

Azerbaycan Fransa

Fransa Senatosu, 15 Kasım'da tüm Avrupa Birliği ülkelerinin Azerbaycan'a yaptırım uygulanmasını isteyen karar taslağını oylayacak. 10 Azerbaycan vatandaşı, Fransız dilekçe sitesi mesopinions.com üzerine Fransa Senatosu ve halkına çağrıda bulundu.

Fransa Senatosu'nun 6 üyesi tarafından 3 Ekim 2022'de bir karar taslağı hazırlandı. Taslak 15 Kasım'da senatoda görüşülecek. Belgede AB ülkelerinden Azerbaycan'a yaptırım uygulaması isteniyor.

Azerbaycan'ın farklı şehirlerinden 10 Azerbaycan vatandaşı, Fransız dilekçe sitesi mesopinions üzerinde yayınladıkları bir dilekçeyi imzaya açarak Fransa Senatosu ve halkına çağrıda bulundu.

KISA SÜREDE İMZA SAYISI ARTTI

10 günde toplanan imza sayısı şimdiden 33 bini aşarken dilekçede, senatodaki karar taslağının Ermenistan - Azerbaycan ihtilafına taraflı bir bakış açısı sunduğunun altı çizildi. 

"Karar taslağında sadece bir tarafın, yani Ermeni tarafının, çıkarları savunuluyor. Milyonlarca Azerbaycanlının yaşadığı acılar, kayıplar, fedakarlıkları, istekleri tamamen görmezden geliniyor. Suç Azerbaycan'a atılıyor" deniliyor.

"IRKÇILIĞIN ALENİ BİR GÖSTERGESİ"

Gence, Lenkeran, Bakü gibi illerden farklı yaş, cinsiyet ve sosyal statüdeki Azerbaycanlılar tarafından imzaya sunulan dilekçede, bir milleti tercih edip diğerine karşı ayrımcılık yapmanın etnik hoşgörüsüzlük ve ırkçılığın aleni bir göstergesi olduğu belirtiliyor:

"Senato'nun önergesinin 21. maddesi Azerbaycan'ı "toplu katliam" yapmakla suçluyor ve ayrıca davanın Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde incelenmesini talep ediyor. Ekim 2020'de Ermenistan Silahlı Kuvvetleri, en büyük şehirlerimizden biri olan Gence'ye beş kez roket fırlattı. O yılın sonbaharında Azerbaycan'da bir dizi şehir bombalandı. O sırada 50'si çocuk 454 kişi yaralandı. Ölü sayısı 27'si kadın, 12'si çocuk 93 kişiye ulaştı... Bunlar sadece rakamlar değil. Yıkılan veya çöken binaların enkazı altında öldürülen küçük çocuklar. Örneğin Narin sadece 10 aylıktı, Medine bir yaşındaydı ve Maryam sadece altı yaşındaydı... Ancak medeni Avrupa bu çocukların ölümünü görmezden gelmeyi tercih etti. Son iki yılda, Fransız Senatosunun tek bir üyesi bile bu toplu suçtan sorumlu olanların soruşturulması ve cezalandırılması için herhangi bir kınama veya başka bir çağrıda bulunmadı! Geceleri beşikte ölen ve sakat bırakılan Azerbaycanlı çocuklar senato üyelerinin dikkatine layık değil mi?!"

PEKİ YA YERİNDEN EDİLEN AZERBAYCANLILAR?

Dilekçenin yazarları, senatodaki karar taslağının 20. paragrafından Azerbaycan'ın bölgedeki Ermenilerin geri dönüş hakkına garanti altına alma talebi şart koşulmasına da dikkat çekti. Karabağ'ın Ermenistan tarafından 28 yıl önceki işgali sırasında yerinden edilen Azerbaycanlıların geri dönüş hakkı için Fransız senatosunun herhangi bir talepte bulunmadığı hatırlatıldı.

Fransız halkına yapılan çağrıda Azerbaycanlılara yönelik diğer ayrımcılıklara da değinilirken bunun nedeninin dünyanın en büyük Ermeni diasporasının Fransa'da bulunması olduğu da vurguladı.

DİLEKÇEYİ BURADAN OKUYABİLİRSİNİZ

Kaynak: Haber Global TV

Azerbaycan Fransa Ermenistan Ermenistan-Azerbaycan Fransa Senatosu ermeni diasporası