Avrupa Birliği'nde eski kıtanın geleceğini etkileyecek kritik atamalar

Ajans Bizim
Estonya Avrupa Birliği Avrupa
Avrupa Birliği'nde eski kıtanın geleceğini etkileyecek kritik atamalar
Fotoğraf: DepoPhotos

Belçika’da zirve toplantısında bir araya gelen Avrupa Birliği liderleri, Ursula von der Leyen'e AB Komisyonun başında ikinci bir dönem daha görev verme ve Avrupa diplomasisini de Ukrayna konusunda güçlü bir ses olan Estonyalı Kaja Kallas'a emanet etme kararı aldı.

Alman Muhafazakâr liderin yeniden atanması için Avrupa Parlamentosu üyelerinin salt çoğunluğunun onayı gerekecek. Avrupa Parlamentosu'ndaki muhafazakârlar, sosyalistler ve liberallerden oluşan olağan koalisyonun Haziran seçimlerinde aşırı sağın yükselişiyle zayıflaması nedeniyle Temmuz ortasında yapılması beklenen oylamanın sonucu belirsiz görülüyor.

AB Devlet ve Hükümet Başkanları, Ukrayna'daki savaş döneminde AB diplomasisini temsil etmesi için Kremlin'in kararlı bir muhalifi olan Estonya Başbakanı Kaja Kallas'ı seçti. 47 yaşındaki liberal, İspanyol Josep Borrell'in yerini alacak.  

Liderler, son olarak da eski Portekiz Başbakanı Antonio Costa'yı Üye Devletleri bir araya getiren Avrupa Birliği Konseyinin yeni Başkanı olarak atadı.

Yetenekli bir taktisyen ve pragmatist olarak tanınan eski Başbakan, büyük ölçüde asılsız olduğu anlaşılan bir yolsuzluk skandalı nedeniyle istifasından bir yıl sonra, 1 Aralık'ta Belçikalı Charles Michel'in yerini alacak.

Bu üç isim ezici favori olarak görülüyordu. Sağcı, sosyal demokrat ve merkezci "büyük koalisyona” mensup Fransa'dan Emmanuel Macron ve Almanya'dan Olaf Scholz'un da aralarında bulunduğu altı Avrupalı lider, salı günü kendi arasında varılan anlaşmanın ardından, zirve öncesinde karar verilmiş gibi görünüyordu.

Orban

Macaristan'ın milliyetçi Başbakanı Viktor Orban, zirveye gelirken, "utanç verici" bu düzenlemeyi eleştirdi. Orban, "Avrupalı seçmenler kandırıldı. Sağ, sol ve liberallerle bir yalan koalisyonu kurdu" diye öfkelendi.

Üç siyasî grup arasındaki müzakerelerin dışında kalan İtalya'nın aşırı muhafazakâr hükümetinin Başkanı Giorgia Meloni, bir gün önce Roma'da "oligarşinin" eylemlerini kınamıştı. 

Diplomatik bir kaynağa göre, Meloni,  dün akşam, Ursula von der Leyen konusunda çekimser kaldı ve Kaja Kallas ile Antonio Costa'ya karşı oy kullandı.

Meloni bir etki yaratmak istiyor

Bazı liderler, Giorgia Meloni'nin desteğine ihtiyaç duymamakla birlikte (oybirliği gerekmiyordu) onun sesi siyasî açıdan önemliydi.

Sağcı EPP'nin üyesi olan Polonya Başbakanı Donald Tusk, "İtalya'sız bir Avrupa olamaz ve Başbakan Giorgia Meloni'siz bir karar alınamaz, bu çok açık" dedi. 

Viktor Orban gibi Giorgia Meloni de, Avrupa seçimlerinde radikal ve aşırı sağın yükselişini takiben Brüksel'de gelecekteki yürütmenin seçimi üzerinde daha büyük bir etkiye sahip olmayı amaçlıyor.

İtalya Dışişleri Bakanı Antonio Tajani'ye göre, Roma, "en azından" Avrupa Komisyonunda sanayi ve tarım politikasını etkileyecek "önemli bir portföye" sahip bir başkan yardımcılığı talep ediyor.