Gürcistan'ın Avrupa Birliği'ne katılım süreci 'fiilen' durduruldu

Ajans Bizim
Gürcistan Avrupa Birliği
Gürcistan'ın Avrupa Birliği'ne katılım süreci 'fiilen' durduruldu
Fotoğraf: Reuters

Avrupa Birliği liderleri, Brüksel'de düzenlenen zirvede, “Tiflis'in Rusya'dan esinlenen ve Avrupa değerlerine aykırı olduğu düşünülen tartışmalı yabancı etki" yasasını kabul etmesi sonrasında Gürcistan'ın AB'ye katılım sürecinin "fiilen" durduğunu bildirdi.

Zirve sonuç bildirgesine göre, AB devlet ve hükümet başkanları "Gürcü yetkilileri, ülkenin AB yolunu tehlikeye atan ve AB'ye katılım sürecinin fiilen durmasına yol açan mevcut eylemlerini tersine çevirerek niyetlerini netleştirmeye çağırıyor".

Gürcü yetkililer, haziran başında, Tiflis'te haftalarca süren büyük gösterilere ve Batılı ülkelerden gelen sert eleştirilere yol açan bir "yabancı etki" yasasını yürürlüğe koydu.

Gürcistan Parlamentosu, dün de, Rusya'da cinsel azınlıkları bastırmak için kullanılan yasalara çok benzeyen "LGBT propagandasını" yasaklayan bir yasa tasarısını ilk görüşmede kabul etti.

Avrupa diplomasisinin başındaki isim Josep Borrell, hafta başında, Gürcistan'ı politikasını değiştirmemesi halinde AB kapısının kapanabileceği konusunda uyardı.