Arjantin, İranlı bakanın tutuklanması için Interpol'e başvurdu

Ajans Bizim
Arjantin İran Dünya haberleri
Arjantin, İranlı bakanın tutuklanması için Interpol'e başvurdu
Fotoğraf: DepoPhotos

Arjantin'in Interpol'den 1994 yılında Buenos Aires'teki bir Yahudi merkezine düzenlenen bombalı saldırı nedeniyle İran İçişleri Bakanını tutuklamasını istedi. 

Arjantin Dışişleri Bakanlığı, İranlı bakan Ahmad Vahidi'nin şu anda Pakistan ve Sri Lanka'yı ziyaret eden Tahran heyetinin bir parçası olduğu ve Arjantin'in talebi üzerine Interpol'ün Vahidi'nin tutuklanması için kırmızı alarm verdiği belirtildi.

Arjantin de bu iki hükümetten Vahidi'yi tutuklamalarını istedi.

12 Nisan'da Arjantin'de bir mahkeme 1994 yılında Buenos Aires'teki AMIA Yahudi toplum merkezine yapılan saldırıdan ve iki yıl önce İsrail Büyükelçiliğine yapılan ve 29 kişinin ölümüne neden olan bombalı saldırıdan İran'ı sorumlu tuttu.

1994 yılındaki saldırı hiçbir zaman üstlenilmedi ya da çözülemedi ancak Arjantin ve İsrail uzun süredir İran destekli Hizbullah grubunun İran'ın isteği üzerine bu saldırıyı gerçekleştirdiğinden şüpheleniyordu.

Savcılar üst düzey İranlı yetkilileri saldırının emrini vermekle suçladılar, ancak Tahran herhangi bir dahli olduğu iddialarını reddetti.

Mahkeme ayrıca Hizbullah'ı da suçladı ve Arjantin tarihinin en ölümcül saldırısı olan AMIA'ya yönelik saldırıyı “insanlığa karşı işlenmiş bir suç” olarak nitelendirdi.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, “Arjantin, 1994 yılında 85 kişinin ölümüne yol açan AMIA saldırısından sorumlu olan ve halen cezasız bir şekilde görevlerine devam eden kişilerin uluslararası düzeyde tutuklanmasını talep etmektedir” denildi 

Açıklamada “Bunlardan biri de AMIA'ya yönelik saldırının sorumlularından biri olarak Arjantin adaleti tarafından aranan Ahmed Vahidi'dir” iddiasına yer verildi. 

 Arjantin daha önce İran Devrim Muhafızları'nın eski bir üst düzey üyesi olan Vahidi'nin AMIA bombalamasının başlıca planlayıcılarından biri olduğunu belirtmiş ve iadesini istemişti.