Türkiye'deki kafe boykotu Arjantin basınında: Türklerin Arjantinliliği
UNESCO'ya göre 'Dünya mirası' kabul edilen Türk kahvesi özelinde Türkiye'de fiyatların anormal artışı nedeniyle birçok kişi kafeleri boykot ediyor. Düşük maaşlar, enflasyon ve dövizdeki artış nedeniyle buhar olurken fiyatlar ise zengin ülkelerdekiyle eş.
Türklerin Maradona'ya, futbola olan tutkusu onların 'Neredeyse Arjantinli' olarak yorumlanmasına yol açıyor. Arjantinliliğe şimdi de enflasyon eklendi. Tıpkı Latin Amerika ülkesi gibi Türkiye de enflasyon eziyeti çekiyor.
UNESCO tarafından 'insanlığın somut olmayan mirası' kabul edilen Türk kahvesi de enflasyonun kurbanlarından.
Hal böyle olunca Türkiye'de yüksek fiyatlar nedeniyle bar ve kafelere boykot başladı.
Bu boykot dünya basınının da dikkatini çekti.
Perfil'de yer alan haberde boykota katılanların sözleri aktarılıyor.
"BIKTIK"
"Bıktık, tepkimizi göstermenin yolu bu. Bu popüler bir protesto hareketi."
"Fiyatlar çok fazla yükseldi. Birkaç ay önce 345 liraya aldığım yemek ve kahve için birkaç gün önce 880 lira ödedim. Çok fazla."
Öğrenciler boykotta başı çekiyor. Sosyal medyadan başlayan boykot çağrısı kimi yerlerde etkili olurken kimi yerlerde ise etkisiz kaldı.
200 liraya çorbadan, 300 liraya kebap yemekten bıkanlar mücadelelerini sürdürüyor.
ASGARİ ÜCRET AVRUPA'NIN EN DÜŞÜKLERİ ARASINDA, FİYATLAR İSE AVRUPA'NIN EN ZENGİN ÜLKELERİNDEKİ GİBİ
Türkiye'deki asgari ücret Arjantin'den daha yüksek. Ancak enflasyon da çok yüksek. Türkiye'nin asgari ücreti, Avrupa ülkelerine göre ise çok düşük kalıyor. Ancak fiyatlar Avrupa ülkelerinin fiyatlarıyla aynı seviyede, hatta bazı ülkelerden çok daha pahalı hale geldi.
Protestoların hedefinde kafeler, restoranlar olsa da hükümet de payını alıyor. Bu eylemin hükümetin sorumluluğunun tüccarlara yüklenmesi olduğunu düşünenler de var.
Her ne kadar Türkler yüksek fiyatları protesto ederek kafelerden uzak dursa da turistler Türk kahvelerini içmeye devam ediyor.