Arap ve İslam ülkelerinden Çin'e Gazze çıkarması: Derhal ateşkes ilan edilsin

Çin İsrail Filistin Mısır Suudi Arabistan
Arap ve İslam ülkelerinden Çin'e Gazze çıkarması: Derhal ateşkes ilan edilsin

Arap ve İslam ülkelerinden temsilciler Çin'in başkenti Pekin'de 'Gazze' gündemiyle bir araya geldi. Çin Dışişleri Bakanı Vang, "İnsani felaketin sürmesini önlemek üzere tedbir alnmalı" dedi.

Arap ve İslam ülkelerinden dışişleri bakanları ile İslam İşbirliği Teşkilatı (İTT) Genel Sekreteri'nden oluşan heyet, "İsrail-Filistin çatışması" ve "Filistin sorununun çözümünü" görüşmek üzere Çin'i ziyaret etti. Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal Bin Ferhan, Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen Es-Safedi, Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri, Endonezya Dışişleri Bakanı Retno Marsudi, Filistin Dışişleri Bakanı Riyad El-Maliki ile İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri Hüseyin İbrahim Taha'nın aldığı heyet, Pekin'de temaslarda bulundu. Arap ve İslam ülkeleri yetkilileri, Gazze'de 'ateşkes' çağrısında bulundu.

ÇİN: FİLİSTİN HALKININ HAKLI DAVASINI HER ZAMAN SAVUNDUK

Görüşmelerin ardından açıklama yapan Çin Dışişleri Bakanı Vang, "Uluslararası toplum hemen ve şimdi harekete geçmeli, Gazze'deki insani felaketin sürmesini önlemek üzere etkili ve güvenilir tedbirleri almalı" ifadelerini kullandı. Vang, "Arap ve İslam dünyasındaki kardeşlerimizle, çatışmanın durdurulması ve Filistin sorununa kapsamlı, adil, kalıcı çözüm bulunması için çalışmaya hazırız" sözleriyle devam etti. 

Pekin'in 'Arap ve Müslüman ülkelerin iyi bir dostu ve kardeşi' olduğunu söyleyen Vang, Çin'in 'Filistin halkının meşru ulusal haklarını ve çıkarlarını yeniden tesis etme yönündeki haklı davasını her zaman güçlü bir şekilde savunduğunu' belirtti.

FİLİSTİN YÖNETİMİ: FİLİSTİNLİLERİ TAMAMEN YOK ETMEYİ UMUYORLAR

Filistin Yönetimi'nin Dışişleri Bakanı El-Maliki ise, "İsrail, Gazze'deki çatışmanın 'tüm savaşları sona erdirecek son savaş' olduğunu savunuyor. Filistinlileri tamamen yok etmeyi umuyorlar" dedi. "Suyu, elektriği ve diğer temel ihtiyaçları kestiler, hareket eden herkesi öldürdüler, insanları haklarından mahrum ettiler" ifadelerini kullanan Maliki, "Gazze'deki kuşatma 7 Ekim'de değil, İsrail, 18 yıl önce Gazze'yi 'dünyanın en büyük açık hapishanesine' çevirmek istediğinde başladı" diye konuştu. Maliki, İsrail'in yaptıklarının iki devletli çözümü ve Filistinlilerin kendi kaderini tayin ve bağımsız devlet kurma hakkını ihlal ettiğini söyledi.

SUUDİ ARABİSTAN: İNSANİ FELAKET KAPIMIZDA

Görüşmeler kapsamında Çin'de bulunan Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal Bin Ferhad El Suud da konuya ilişkin olarak, "Net bir mesaj vermek için buradayız: Çatışmalar ve can kayıplarını derhal durdurmalı, Gazze'ye derhal insani yardım göndermeliyiz" dedi.

Gazze'deki çatışmanın kitlesel can kaybına yol açtığı ve durumun devam ettiğine dikkati çeken Bin Ferhan, "İnsani felaket kapımızda. Uluslararası toplum, sorumluluk göstererek İsrail'in Gazze'de hukuku ve insancıl hukuku çiğnemesini önlemeli" dedi. Bin Ferhan, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin aldığı karar için Çin'i takdir ettiklerini, gerilim düşürülmesi için Çin ile çalışmaya hazır olduklarını ifade ederek, "Olanları oturup seyretmek yerine harekete geçmek insani sorumluluğumuzdur" diye konuştu.

MISIR: ÇİN GİBİ BÜYÜK GÜÇLER DAHA GÜÇLÜ BİR ROL OYNAMALI

Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri adına bakanlığın sosyal medya platformu X (eski adıyla Twitter) hesabından yapılan açıklamada, Şukri'nin Çinli mevkidaşıyla görüşmesine değinilerek, Vang'a, "Çin gibi büyük güçlerin Gazze Şeridi'ndeki Filistinlilere karşı saldırıları durdurmak için daha güçlü bir rol oynamasını dört gözle bekliyoruz. Maalesef İsrail'in mevcut saldırılarına koruma sağlayan büyük ülkeler var" dediği aktarıldı.

İSRAİL: GÖRÜŞMELERDEN ATEŞKES ÇAĞRISI ÇIKMAYACAĞINI UMUYORUZ

İsrail'in Çin Büyükelçisi Irit Ben-Abba, 20 Kasım Pazartesi günü basına yaptığı açıklamada görüşmeler hakkında değerlendirmede bulundu. Ben-Abba, görüşmelerden 'ateşkese ilişkin herhangi bir açıklamanın çıkmamasını umduğunu, şimdi bunun zamanı olmadığını' savundu. Görüşmelerde Hamas'ın rehin tuttuğu kişiler hakkında konuşulmasını umduğunu söyleyen İsrail Büyükelçisi, katılımcı ülkelerin rehinelerin 'ön koşul olmadan derhal serbest bırakılması çağrısı yapmasını' umduğunu kaydetti. Ben-Abba, ülkelerin Mısır'ın 'insani yardımları kolaylaştırmadaki rolü' hakkında konuşması gerektiğini de belirtti.

Kaynak: Ajanslar