Arap prens İsrail Başbakanı'nın kulağına ne fısıldadı?

ÖZEL HABERLER İsrail Amerika Birleşik Devletleri Türkiye
Arap prens İsrail Başbakanı'nın kulağına ne fısıldadı?
İsrail Başbakanı Naftali Bennett, Birleşik Arap Emirlikleri Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed tarafından Abu Dhabi'de ağırlandı. Fotoğraf: Reuters

Orta Doğu yeni bir dönemden geçiyor. Aynı masada olması hiç beklenmeyen Arap ülkeleri ile İsrail dirsek temasında, ortak tatbikatlar yapıyorlar. Burada hassas konu İran. İran ile ilişkiler sarsılmadan bu yakınlaşma nasıl sürecek? Arap prens İsrail Başbakanı'nın kulağına ne fısıldadı?

Orta Doğu’da gerçekten kartlar yeniden dağıtılıyor. Pek çok Arap ülkesi İsrail ile yakınlaşmaya başladı. İlişki öyle bir noktaya geldi ki İsrail, Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin NATO benzeri bir savunma paktı arayışı bile konuşuluyor.

Abu Dhabi Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed, iki hafta önce İsrail Başbakanı Naftali Bennett’in kulağına fısıldarken kameralara görüntü verdi. İki ülke arasındaki ilişkiler geçen sene normalleşse de bu fotoğraf hafızalara kazındı.

İki politikacı da İran’ın bölgede etkin olmasından rahatsız, özellikle İsrail İran’ın nükleer programını varoluşsal bir tehdit olarak yorumluyor. İkili buluşmasında İran hiç telaffuz edilmese de kapalı kapılar arkasında konuşulmadığını düşünmek mümkün değil.

Olası bir nükleer tehdide karşı İsrail, batılı müttefikleri ile askeri tatbikatlarını da sıklaştırıyor. 2021 yılında İran karşıtı yapılan tatbikatlara BAE ve Bahreyn’den görülmemiş bir katılım oldu. Bu ülkeler yıllarca Filistin sorunu çözülmeden İsrail ile görüşmeyeceklerini söylüyorlardı.

Kasım ayında ABD, İsrail, BAE ve Bahreynli deniz kuvvetleri birlikte tatbikat yaptı. İsrailli askerler tarihte ilk kez Körfez komşuları ile aynı saflarda bulunmuş oldu. ABD tatbikatın amacını, 'ziyaret, arama ve taktik geliştirme' olarak tanımladı ve 2022 yılında daha geniş güvenlik işbirliklerinin sinyalini verdi.

ABD tatbikat konusunda İran’ın adını anmazken İsrail savunma yetkilileri tatbikatın açıkça İran'a karşı olduğunu söyledi. Birleşik Arap Emirlikleri ise geçen ekim ayında İsrail’in Mavi Bayrak tatbikatını yerinde görmesi için Hava Kuvvetleri Komutanı İbrahim Nasser Muhammed al-Alawi’yi göndermişti.

ARAP KOMUTAN İSRAİL TATBİKATINDA

İsrail bu hava muharebesi tatbikatına 70’ten fazla savaş uçağı ve 1500 personel katıldı. Arap yetkililer genellikle İsrailli mevkidaşları ile kapalı kapılar arkasında görüşürken BAE Hava Kuvvetleri Komutanı Nasser Muhammed al-Alawi’nin İsrail ordusunu açıktan incelemesi tarihi bir an olarak kayıtlara geçti.

İsrail ile İran arasındaki ilişkiler İran’ın nükleer programının Batılı ülkeler tarafından tekrar ele alınmak istenmesi sonrası tekrar gerildi. Trump döneminde ABD İran ile ilişkileri geri dönülemez bir yola sokarken, Biden’ın bu ülkeye farklı bir açıdan yaklaştığı anlaşılıyor.

İran yıllardır nükleer silah geliştirmediğini, programının bilimsel amaçlar taşıdığını söylüyor. İsrail, olası bir anlaşma sonrası İran’a yaptırımların kaldırılmasına şiddetle karşı. İran’a ambargonun kaldırılması ülke ekonomisinin büyük ölçüde kalkınmasına sebep olacak çünkü İran o zaman petrolünü batıya satabilecek.

GÖLGE SAVAŞ

İran ile İsrail uzun yıllardır bir ‘gölge savaş’ içinde. Birbirlerini Körfez’de hareket eden gemilere saldırıda bulunmakla suçluyorlar. İsrail zaman zaman el yükselterek yanında hiçbir devlet olmasa dahi İran’a karşı savaş açma ihtimalinden bahsediyor. Başbakan Naftali Bennett böyle bir durum için kenarda 1.5 milyar dolarlık savaş ödenekleri olduğunun altını çiziyor.

Aralık ayı başında İsrail, İran’ın nükleer tesislerine saldırı tatbikatları tasarladı. Tatbikatların ilkbahar aylarında yapılması bekleniyor. İsrail ordusunun envanterinde F-15, F-35 ve F-16 gibi savaş uçakları var.

HİZBULLAH'TAN HUTSİLERE

İsrail istihbaratında İran kolundan sorumlu eski üst düzey yönetici Danny Citrinowicz, “Ben İsrail’in İran’a karşı doğrudan bir saldırıda bulunacağını düşünmüyorum. Perde arkasında bir şeyler olacaktır” diyor. Citrinowicz’e göre; İsrail tarafından İran’a direkt bir savaş ilanı durumunda İran kendini aynı zamanda Hutsilerden, Hizbullah’a kadar geniş bir savaş cephesinde bulacak.

İstihbarat uzmanına göre; böyle bir durumda Birleşik Arap Emirlikleri iyi ilişkilerinin bulunduğu İran’a karşı açıktan cephe almayabilir. Birleşik Arap Emirlikleri’nden bir güvenlik danışmanı bu ayın başında İran’a ziyaret gerçekleştirmişti. 2022’de Suudi Arabistan’ın da İsrail ile ilişkileri normalleştirmek için adım atması bekleniyor.

Suudi Arabistan hala İsrail ile ancak başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız bir Filistin devleti olması koşulu ile görüşeceğini söylemekte.

*Yukarıdaki derlemede yer alan bilgilerin tamamı The Telegraph’ta James Rothwell imzası ile yer alan ‘Israel's unlikely Arab alliance key to countering threat of Iran’ isimli makaleden alınmıştır.

Arap prens İsrail Başbakanı'nın kulağına ne fısıldadı? - Resim : 3

Kaynak: Web Özel

Amerika Birleşik Devletleri türkiye İsrail özel haberler