Aliyev: Türkiye'nin Ermenistan sınırlarının kapalı olması, kardeşlik simgesidir

İlham Aliyev Azerbaycan
Aliyev: Türkiye'nin Ermenistan sınırlarının kapalı olması, kardeşlik simgesidir

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, "Sınırların kapalı olması, kardeşlik simgesidir. Azerbaycan-Ermenistan sınırı açılıyorsa, Türkiye-Ermenistan sınırı kapalı olmamalıdır" dedi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, video konferans yöntemiyle yerli ve yabancı gazetecilerin sorularını yanıtladı. Aliyev, Türkiye'nin Ermenistan ile sınırlarını açması durumunda Azerbaycan'ın resmi tutumuna ilişkin soruyu şöyle yanıtladı:

“Sınırların kapalı olması, kardeşlik simgesidir.

Türkiye, Ermenistan ile sınırlarını 1993 yılında kapattı. Yani Kelbecer’in işgalinden sonra. O zamana kadar sınırları açıktı. Türkiye, Ermenistan'ın bağımsızlığını tanıyan ilk ülkelerden biriydi. Ne yazık ki Ermenistan'da Türkiye karşıtı propaganda son derece güçlüydü.

Bu süreç bugün de devam ediyor. Türkofobi orada resmi bir ideoloji haline geldi. Türkiye ve Azerbaycan'ı resmi düşman haline getirdiler. Artık ihtilaf bitti. Savaştan önce Ermenistan Cumhurbaşkanı, Sevr Antlaşmasının yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini söylüyordu. Ermenistan’ın anayasasında Türkiye’ye karşı toprak iddiası var. 

Çeşitli parlamentolarda sözde ‘soykırım’ı kabul ettiriyorlar. Türkiye gibi bir devlete karşı toprak iddiasında bulunmanın intihar olduğunu anlayıp akıllarını başlarına almalılar.

Şimdi yeni duruma baktığımızda Türkiye-Ermenistan ilişkileri konusunda olumluyuz. Türkiye, sınırların ne zaman açılacağını kendisi belirleyecek. Azerbaycan tarafından bu konuda herhangi bir olumsuz görüş bildirmeyecektir.

Bölgenin istikrarı için bütün ülkeler arasındaki ilişkilerin normal olması gerekiyor. Azerbaycan-Ermenistan sınırı açılıyorsa, Türkiye-Ermenistan sınırı kapalı olmamalıdır. Fakat her halükarda bu Türkiye'nin kendi kararıdır. Ayrıca Türkiye'nin yararına olan, bizim de yararımızadır.”

Aliyev'in yerli ve yabancı gazetecilerin soruralını yanıtladığı video konferans 4 saat sürdü. Aliyev, soruları 4 dilde yanıtladı. 

Kaynak: Haber Global TV

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev Azerbaycan