Afganistan'da açlıktan ölmek üzere olan aile 500 dolara bebeklerini sattı

Afganistan
Afganistan'da açlıktan ölmek üzere olan aile 500 dolara bebeklerini sattı

Dünya Gıda Programı'nın 'acil önlem alınması çağrısı' yaptığı Afganistan'da insanlar açlıktan bebeklerini satma noktasına geldi. Tanımadıkları bir adama kız bebeklerini 500 dolara (yaklaşık 4 bin 730 lira) aile, başka çarelerini olmadığını savundu.

Taliban, geçen Ağustos ayından ABD’nin ülkeden çekilmesiyle birlikte Afganistan’da yönetimi ele geçirmişti.  Uluslararası yardım fonlarının dondurulduğu ülkede,  ekonomik kriz halkı korkunç yöntemlere sevk ediyor.

Uluslararası basın, Afganistan’da ekonomik krizle boğuşan halkın biraz olsun maddi kazanç sağlayabilmek için organlarını sattığını yazmıştı. Bugün de BBC tarafından yayımlanan yeni bir haber, ülkede yaşanan korkunç gerçekleri gün yüzüne çıkardı.

Açlıktan ölmek üzere olan Afgan bir ailenin, bebeklerini 500 dolar (yaklaşık 4700 TL) karşılığında sattığı belirtildi. Korkunç olay  ülkenin batısındaki Herat’ta yaşandı.  İsmi gizli tutulan anne, “Diğer çocuklarım açlıktan ölmek üzereydi. O yüzden kızımı satmak zorunda kaldım. Biliyorum bunu yapmamalıydım.” sözleriyle yaşadığı çaresizliği anlattı.

"YAPMAK ZORUNDAYDIM"

Kızın babası ise çöp toplayarak ailenin geçimini sağladığını ancak bu durumun artık hiçbir şey kazandırmadığını söyledi ve ekledi: "Açlıktan ölüyoruz. Şu anda evimizde unumuz, yağımız yok. Hiçbir şeyimiz yok."

Baba kızının akıbetinin ne olacağı sorulduğunda, “Kızımın geleceğinin nasıl olacağını bilmiyorum.  Bu konuda nasıl hissedeceğini de bilmiyorum. Ama yapmak zorundaydım" diye konuştu.

Herat'taki Sınır Tanımayan Doktorlar hastanesine giden BBC'den Yogita Limaye bebeğin yürümeye başladığında onu satın alan adam tarafından götürüleceğini söyledi. 

Limaye, "Adam, şimdilik 500 doların yarısından fazlasını ödedi. Bu, aileyi birkaç ay idare eder. Adam, kızın çocuğuyla evleneceğini söyledi ama kimse ne olacağından  emin değil” açıklamasını yaptı. 

ACİL ÖNLEM ÇAĞRISI

Birleşmiş Milletler’e (BM) bağlı Dünya Gıda Programı (WFP), Afganistan'da 14 milyon insanın yardım sağlanmadığı takdirde 'açlığa doğru ilerlediğini' ve hayatlarını kaybedebileceklerini açıklamıştı.

Dünya Gıda Programı, nakit para akışının kesildiği ve fonların dondurulduğu Afganistan’da gelecek ay nüfusun yüzde 60’tan fazlasının yeterli gıdaya erişimi olmayacağını vurguladı ve acil önlem alınması çağrısı yaptı.

Dünya Gıda Programı Afganistan