ABD'de Trump'ı sevindiren karara Biden cephesinden tepki

AA
ABD donald trump Joe Biden
ABD'de Trump'ı sevindiren karara Biden cephesinden tepki

ABD Yüksek Mahkemesi, eski başkanların resmi eylemleri için mutlak dokunulmazlığa sahip olduğunu, ancak özel eylemler için bunun bulunmadığına karar verdi.

Mahkeme, neyin resmi bir eylem teşkil ettiğinin nasıl tespit edileceğinin belirlenmesi için davayı Washington DC.'deki bir alt mahkemeye geri gönderdi. Mahkeme kararı 6-3'lük oy çokluğuyla aldı.

ABD eski Başkanı Donald Trump, davada resmi sayılmayan bazı suçlamalar nedeniyle hala yargılanabilecek olsa da, muhafazakarlar kararı bir zafer olarak görüyor. Bu da davanın Kasım seçimlerinden önce görülme ihtimalini azaltıyor. Hukuk analistleri Trump'ın Kasım ayında seçimi kazanması halinde davadaki suçlamaları düşürebileceğini söylüyor.

Trump karara Truth Social'de, karara ilişkin "Anayasamız ve demokrasimiz için büyük bir zafer. Amerikalı olmaktan gurur duyuyorum" diye yazdı.

Biden'ın kampanyası ise karara bir açıklama ile yanıt verdi. Açıklamada, "Bugünkü karar gerçekleri değiştirmiyor, bu nedenle 6 Ocak'ta ne olduğu konusunda çok net olalım: Donald Trump 2020 seçimlerini kaybettikten sonra kendini kaybetti ve bir çeteyi özgür ve adil bir seçimin sonuçlarını ortadan kaldırmaya teşvik etti" denildi.

Dava, Trump'ın isyanla ilgili eylemlerine ve Başkan Joe Biden'a karşı kaybettiği eyaletlerde Trump yanlısı seçmenlerden oluşan sahte listeler oluşturmak gibi 2020 seçim sonuçlarını bozmaya yönelik iddia edilen çabalarına odaklanıyor.

Trump'ın avukatları, eylemlerinin resmi başkanlık eylemlerini oluşturduğunu ve başkan olarak resmi sıfatıyla seçimin meşruiyetine ilişkin endişeleri dile getirdiğini savundu. Savcılar ise Trump'ın o sırada başkan olarak değil aday olarak hareket ettiğini savunuyor.