ABD'de Demokratlar'da Biden paniği: Yerine aday aranıyor

Ajans Bizim
Joe Biden abd seçimleri ABD Siyaset
ABD'de Demokratlar'da Biden paniği: Yerine aday aranıyor

ABD Başkanı Joe Biden'ın TV tartışmasında Cumhuriyetçi rakibi Donald Trump karşısında tökezleyen performansı, Demokratları öylesine panikletti ki bazıları 81 yaşındaki Başkanın yerine yeni aday alternatifi arayışına girdi.

Biden yarıştan çekilme niyetinde olduğuna ilişkin hiçbir işaret vermiyor ve kampanya ekibi de bu varsayımı kesin bir dille reddediyor.

Ancak bu durum, Biden'ın Amerikan demokrasisi için ciddî bir tehdit olarak gördüğü Donald Trump'ın karşısına çıkacak doğru kişi olup olmadığını açıkça sorgulayan siyaset bilimcileri susturmaya yetmedi.

Biden'ın çekilmeye karar vermesi halinde, yerine geçecek en belirgin isim 59 yaşındaki Başkan Yardımcısı ve aday adayı Kamala Harris olacak. Ancak bu otomatik bir seçim olmayacak ve diğer adaylar, düşük onay oranlarına sahip Harris'i adaylık için zorlayacaktır.

Şimdiden bazı Demokratlar, Başkan Yardımcılığı için Michigan valisi Gretchen Whitmer, Illinois valisi JB Pritzker, California valisi Gavin Newsom ve Maryland valisi Wes Moore gibi diğer olası adaylara göz kırpıyor.

Bu, Demokratların Harris'i Biden'ın veliahdı olarak henüz tam anlamıyla benimsemediklerinin işareti olarak görülüyor.

Göçmen kızı Harris

Jamaikalı ve Hintli göçmen bir ailenin kızı olan Harris, ABD tarihinde seçilmiş en üst düzey kadın yetkili ve Başkan Yardımcısı olarak görev yapan ilk Siyah ve ilk Asyalı Amerikalı olarak Amerikan tarihine geçti.

Hillary Clinton'ın 2016'da Trump'a yenilmesiyle sarsılan Demokratlar, Harris'in de aralarında bulunduğu daha genç, daha çeşitli ve ilerici adaylar karşısında 2020'de Biden'ın arkasında toplandı. 

Biden, aday olarak, gelecek nesil Demokrat liderler için bir "köprü" olma sözü verdi ve birçok kişi bunu bir dönem hizmet etme ve bayrağı Harris'e devretme taahhüdü olarak yorumladı.

Ancak biden, karar verme zamanı geldiğinde Trump'ı yenmek için hâlâ en iyi pozisyona sahip Demokrat olduğunu savundu.

Olumsuz algı

Görev süresinde Harris'in engelleri aşan Başkan Yardımcılığı Demokratları böldü. Irkçı ve cinsiyetçi saldırıların etkisiyle basının takındığı olumsuz tavır ve uhdesinde zor siyasî görev le birleşince eski Kaliforniya Senatörü Harris’in kamuoyundaki görünümünü zayıflattı.

Seçmenlerin yaklaşık yüzde 50’sinde Harris’a karşı olumsuz bir fikir oluşmuş durumda. 

Harris, özellikle kürtaj hakları konusunda yönetimin önde gelen sesi haline geldikten sonra rolüne iyice alıştı. Harris, savcılık geçmişine atıfta bulunarak, "Amerika'daki kadınların üreme özgürlüğünün çalınması olayında Donald Trump suçludur" görüşünde!

Harris'in Demokratların açık ara en güçlü konusu olan kürtaj haklarını net bir şekilde savunması, Biden ile tam bir tezat oluşturuyor. Biden, perşembe günkü münazarada, Cumhuriyetçilerin kürtajı yasaklaması üzerine Trump'a saldırırken beceriksizce göçmenlik konusuna döndü ve Georgia'da öldürülen genç bir kadının davasını gündeme getirdi.

İlk savunan Harris

Biden tartışmayı bitirdikten dakikalar sonra onu ilk savunan Harris oldu. Harris, CNN ve MSNBC'de, seçmenlerin sadece 90 dakikalık tartışmaya değil, son üç buçuk yıllık başarılara bakması gerektiğini söyleyerek, dikkatleri Biden performansından uzaklaştırmaya çalıştı.

Harris, Biden'ın "yavaş bir başlangıç" yaptığını kabul etti ancak "güçlü" bir şekilde bitirdiğinde ısrar etti.

Harris, ertesi gün Las Vegas'ta düzenlenen bir mitingde, desteğini yinelerken, "Oval Ofis'te sorunlar tartışılırken, ben onu (Biden) durum odasında ülkemizi güvende tutarken görüyorum" dedi ve seçimin sonucunun "Bir haziran gecesinde” belirlenemeyeceğini kaydetti.

Atlanta'daki tartışma seçim döneminin ilk tartışmasıydı, ikincisinin de eylül ayında yapılması planlanıyor. Biden'ın kampanya ekibi, Harris ile Trump'ın muhtemel aday adayı arasında bir Başkan Yardımcılığı münazarasını kabul etti, ancak şartlar henüz belirlenmiş değil.

Biden'ın yaşı uzun zamandır seçimlerde bir sorun teşkil ediyordu. Ancak kötü tartışma performansı en sadık destekçilerini bile şoke etti. Biden, tartışmada tökezlediğini kabul etti, ancak Trump'ı yenmek için hâlâ en iyi aday olduğunda ısrar etti.

“Neyi bildiğimi biliyorum…”

Biden, Kuzey Carolina'daki münazara sonrası bir mitingde, "Açıkça söylemek gerekirse genç bir adam olmadığımı biliyorum. Eskisi kadar kolay yürümediğimi, eskisi kadar düzgün konuşmadığımı, eskisi kadar iyi tartışmadığımı biliyorum ama neyi bildiğimi biliyorum. Gerçeği nasıl söyleyeceğimi biliyorum" dedi.

Ancak Biden'ın akli melekelerine ilişkin artan endişeler, Harris'in özellikle sağ kesim tarafından daha da fazla mercek altına alınmasına neden oldu. 

Cumhuriyetçiler Harris'i öcü gibi göstermeye çalışmıştı. Nikki Haley, Cumhuriyetçi Partinin önseçimleri sırasında, Biden'a verilecek bir oyun "Başkan Harris'e verilmiş bir oy" olacağı uyarısında bulunmuştu.