132 bin taşınabilir şarj cihazı yangın çıkarma tehlikesi nedeniyle geri çağrıldı

Ajans Bizim
Dünya haberleri
132 bin taşınabilir şarj cihazı yangın çıkarma tehlikesi nedeniyle geri çağrıldı

Amerikan Tüketici Ürün Güvenliği Komisyonu (CPSC) 132 bine yakın manyetik kablosuz şarj güç bankasının şarj sırasında aşırı ısınabileceğine dair raporların ardından geri çağrıldığını açıkladı.

CPSC'nin web sitesinde yayınlanan bir bildirime göre, Baseus manyetik kablosuz şarj güç bankalarındaki lityum-iyon piller aşırı ısınabilir ve yangın tehlikesi oluşturabilir.

Geri çağrılan ürünlerin model numaraları cihazların manyetik tarafında "PPCXM06" veya "PPCXW06", manyetik olmayan tarafında ise "20W" olarak gösterildi. 

Bildirimde "Her iki model de manyetik şarj işlevine sahip cep telefonlarına takılan manyetik bir tarafa sahiptir" deniyor.

Elektronik cihazlar beyaz, siyah, açık mavi ve açık pembe renklerde olup Nisan 2022'den Nisan 2024'e kadar Amazon, AliExpress ve Baseus üzerinden 18-55 dolar arasında değişen fiyatlardan satılmış.

CPSC, güç bankalarının Amazon'da "PPXCW06" model numarası altında da listelendiğini belirtti, ancak geri çağırmanın yalnızca yukarıda belirtilen iki model numarasına sahip cihazları içerdiğine dikkat çekti.

CPSC, taşınabilir güç bankalarının aşırı ısınmasıyla ilgili 171 şikayet olduğunu söyledi. Bu şikayetler arasında 132 adet "şişen ya da şişen" pil rapor ve 13 yanık yaralanmasına,  yaklaşık 20 bin dolar maddi hasara neden olan 39 yangın şikayeti de yer alıyor. 

CPSC'ye göre geri çağrılan üniteler Çin'de üretilmiş ve Shenzhen Baseus Technology Co. tarafından ithal edilmiş. 

CPSC, Baseus ve Amazon'un bilinen alıcıları doğrudan bilgilendirdiğini belirterek, geri çağrılan taşınabilir şarj cihazlarını satın alan tüketicilerin bunları kullanmayı derhal bırakmalarını ve satın alma kanıtı ile tam bir geri ödeme için Baseus ile iletişime geçmelerini veya satın alma kanıtı olmadan 36 dolar nakit almalarını tavsiye etti.

Satın alma kanıtını göstermek için, tüketicilerin geri çağrılan güç bankasının model numarasını gösteren bir fotoğrafını Baseus'un geri çağırma kayıt sayfasına göndermeleri gerekecek.

Sipariş numarası olmayan cihaz sahiplerinin geri çağırılan cihazın fotoğrafını, isim ve kalıcı kalemle yazılmış tarihle birlikte göndermeleri de önerildi.

Çöpe atmayın uyarısı

Bu arada, CPSC bir notla insanları geri çağrılan pili çöpe atmamaya çağırdı ve bunun yerine sahiplerden hasarlı, kusurlu veya geri çağrılan lityum piller için yerel geri dönüşüm merkezleri tarafından belirlenen prosedürleri takip etmelerini istedi.

Notta "Potansiyel olarak tehlikeli olan bu piller diğer pillerden farklı şekilde ele alınmalıdır. Geri çağrılan bu pili çöpe atmayın. Geri çağrılan bu pili çeşitli perakende ve ev geliştirme mağazalarında bulunan kullanılmış pil geri dönüşüm kutularına atmayın" deniliyor. 

Daha önce de yaşanmıştı

Geri çağırma, Michigan merkezli myCharge'ın 20 Haziran'da HUB All-In-One 10.000mAh taşınabilir şarj cihazlarının yaklaşık 570 bin adetini, ürünlerin aşırı ısınarak yangın riski oluşturduğuna dair 120 raporun ardından geri çağırmasından birkaç gün sonra geldi.

 

Çin'de üretilen geri çağrılan ürünler, Ocak 2022'den Kasım 2023'e kadar ülke çapındaki Costco mağazalarında ve çevrimiçi olarak yaklaşık 40 dolaran satılmış.