Büyük şirketler ve kuşlar nasıl karşı karşıya geldi? 2 bin dolar ceza...

ABD Joe Biden Donald Trump
Büyük şirketler ve kuşlar nasıl karşı karşıya geldi? 2 bin dolar ceza...

Dünyanın pek çok ülkesinde göçmen kuşlara zarar vermek yasak. ABD'de hapis cezası bile var. Trump döneminde çıkan bir yasa bazı şirketlere 'esneklik' getirmişti. Biden ise Trump'ın izini her alanda silmek için çıktığı yolculukta kuşları da unutmadı.

Neredeyse 100 yıl önce ABD'de yürürlüğe giren 1918 Göçmen Kuş Antlaşması Yasası, kuşlar ve doğa için tarihi bir önemi barındıran uluslararası çapta bir anlaşma. Donald Trump, söz konusu yasayı delenlere verilen cezaların hafifletilmesini sağlayarak tepkilere maruz kalırken, başını şirketlerin çektiği bir kesimin de desteğini aldı.

BİR ASIRLIK YASA!

Bu yasanın detaylarına bakmakta fayda var. ABD ile Birleşik Krallık arasında 1916'da göçmen kuşları korumak için bir anlaşma imzalandı. Bu anlaşmaya paralel olarak 1918'de Göçmen Kuş Antlaşması Yasası, Kongre'den geçti.

Göçmen kuşların satılması, öldürülmesi, avlanması, yakalanması, yumurtalarının alınması ve yuvalarının bozulmasını yasaklayan bu yasa, eğitim ve bilim amaçlı faaliyetler için de ABD Balık ve Vahşi Yaşam Servisi'nden izin alınmasını gerektirmekteydi.

Göçmen kuşların nesillerinin tükenme tehlikesine karşı atılan bu adımla ortaya çıkan yasa, Rusya, Meksika ve Japonya gibi pek çok ülkeyle yapılan anlaşmalarla uluslararası düzeyde genişlemişti.

Kuşlar yerli-göçmen, istilacı-istilacı olmayan, nesli tükenmekte-yaygın gibi sınıflandırmalarla yasaya tabi tutuluyor ya da yasa kapsamının dışına çıkıyordu.

Büyük şirketler ve kuşlar nasıl karşı karşıya geldi? 2 bin dolar ceza... - Resim : 1
ABD'de göçmen kuşların yuvalarına zarar vermenin para cezası var. Fotoğraf: Shutterstock

SUÇUN AĞIRLIĞINA GÖRE...

1918 Göçmen Kuş Antlaşması Yasası'na aykırı davranmak federal bir suç olarak sınıflandırılmakta. Suçun ciddiyetine bağlı olarak cezalar değişirken 500 dolar para cezası ve 6 ay hapis cezası gibi cezalardan 2 bin dolar para, 2 yıl da hapis cezası gibi cezalar verilmekte. Hatta çok sayıda kuşu etkileyen suçlar çok daha ağır cezalar getirmekte.

Trump'ın yaptığı hamle de bu noktada devreye giriyordu. İnşaat ve petrol sondajı gibi faaliyetlerle kasti olmayan bir şekilde kuşların ölümüne sebebiyet veren enerji şirketleri ve inşaat firmalarının karşılaştıkları yasal cezaları hafifletti.

Donald Trump yönetimindeki yetkililer, kaza sonucu ölümleri tanımdan çıkarmaya çalışmışlardı. ABD İçişleri Bakanı Deb Haaland, yasanın yeniden aktif hale gelmesini sağlayan bu kararın, hem iklim krizi hem de yaşam alanı kaybı gibi iki dev krizden etkilenen kuşları etkin bir şekilde koruyacağını dile getirmekte.

Haaland, tehlikeye dikkat çekerken ABD Balık ve Vahşi Yaşam Servisi'nin verilerini aktardı ve çarşamba günü nesli tükendiği ilan edilen fildişi gagalı ağaçkakanlar da dahil olmak üzere 22 türün artık resmen var olmadığının altını çizdi ve ekledi:

“Türlerin her birinin ölümüyle ilgili ayrıntılar değişir, ancak hikaye temelde aynıdır: İnsanlar yaşam alanlarını önemli ölçüde değiştirdiler ve çok geç olmadan rotayı düzeltmek için yeterince çaba gösteremedik, göstermedik.”

'STATÜKOYU DEĞİŞTİRMEDİĞİMİZ SÜRECE...'

"Ama şimdi, bunu bir uyandırma çağrısı olarak görebiliriz" diye devam eden Haaland, "Statükoyu değiştirmediğimiz sürece çocuklarımız ve torunlarımız Dünya'yı bizim kadar tanımayacaklar" diye konuştu.

Bu yasa ile birlikte şirketlere alacakları bir dizi önlem de zorunlu tutulacak. Biden'ın bu hamlesine karşı çıkanlar da var. ABD Bağımsız Petrol Birliği Hükümet İlişkileri Başkan Yardımcısı Mallori Miller küçük ve orta ölçekli petrol ve gaz firmalarını temsil ettikleri oluşumun bu hamleden ötürü hayal kırıklığına uğradığını söylüyor:

“Bu hükmün yürürlükten kaldırılması ek koruma sağlamayacak. Aslında bir kusuru olmayan işletmelere mali olarak zarar verecek. Bu kötü aktörleri cezalandırmakla ilgili bir durum değil, şirketleri başarısızlığa sürükleyen bir durum.”

Kuşlara dair çalışmalarıyla bilinen sivil toplum kuruluşu Ulusal Audubon Topluluğu İdare Müdürü Erik Schneider yasanın yeniden yürürlüğe girmesini sayıları her geçen gün azalan kuşları korumak için atılmış önemli bir ilk adım olarak görmekte.

Schneider sadece inşaat ve petrol şirketlerinin değil rüzgar tribünleri kullanan enerji şirketlerinin de özellikle tribünleri konumlandırırken göçmen kuşların rotalarına dikkat etmeleri gerektiğinin altını çizdi ve mücadelenin topyekün verilmesi halinde başarıya ulaşacağını vurguladı.

[email protected]

*Bu haberdeki bilgilerin bir kısmı Washington Post'ta yayınlanan "Biden officials finalize a rule making it harder to kill birds, reversing Trump" başlıklı makaleden derlenmiştir.

Kaynak: Web Özel

kuşlar ABD Joe Biden Donald Trump