ABD seçimi çıkmaza sürüklendi, Trump ve Biden'dan flaş açıklamalar!

donald trump Haber Global abd seçimleri
ABD seçimi çıkmaza sürüklendi, Trump ve Biden'dan flaş açıklamalar!

Donald Trump ile Joe Biden'ın başa baş yarıştığı, ülkenin son dönemdeki "en kritik" seçimi olarak nitelendirilen başkanlık seçimi için gözler ABD'de! 46'ncı başkan kim olacak? İki adaydan kıyasıya mücadele ve açıklamalar Haber Global'de...

ABD'de, Cumhuriyetçilerin adayı Donald Trump ile Demokratların adayı Joe Biden'ın yarıştığı 59. başkanlık seçiminde oyların sayımına devam ediliyor.

Bazı bölgelerde ise oy sayımına ara verildi. 

BIDEN'DAN TRUMP'A PARİS İKLİM ANLAŞMASI GÖNDERMESİ

ABD'de Başkanlık seçim sonuçlarında kıyasıya rekabet sürerken, ABD Başkanı Donald Trump'ın ilk kez 2017'de duyurduğu Paris İklim Anlaşması’ndan çekilme kararı bugün resmi olarak yürürlüğe girdi. Böylece ABD, anlaşmadan resmi olarak çekilen ilk ülke oldu.

Paris İklim Anlaşması’ndan ayrılma, ülkede Demokratlar ve çevreciler tarafından eleştirilirken, Cumhuriyetçiler tarafından desteklendi.

ABD'de 59. başkanlık seçimlerinde Demokrat aday Joe Biden, seçimi kazandığı takdirde Paris İklim Anlaşması'na yeniden katılma sözü vermişti.

Biden Twitter hesabından, "Bugün Trump Yönetimi resmen Paris İklim Anlaşması'ndan ayrıldı ve tam olarak 77 gün içinde, Biden yönetimi yeniden katılacak." açıklaması yaptı. 

Donald Trump, 1 Haziran 2017'de, Beyaz Saray'da düzenlediği basın toplantısında, ABD'yi, 190'ı aşkın ülkenin imzaladığı Paris İklim Anlaşması'ndan çekeceğini duyurmuştu. Anlaşmanın, "iklim değişikliğiyle mücadeleyi değil, diğer ülkelere ABD'ye karşı ekonomik avantaj kazandırmayı amaçladığını" savunan Trump, bunun Amerikan ekonomisinde 3 trilyon dolar ve 6,5 milyon istihdam kaybına yol açacağını iddia etmişti.

BİDEN: 270 DELEGEYE ULAŞACAK KADAR EYALETİ KAZANIYORUZ

Biden, başkan yardımcısı adayı Kamala Harris ile Delaware eyaletinde açıklama yaptı.

Bu seçimlerde 150 milyondan fazla Amerikalının oy kullandığını ve Amerikan tarihinde en fazla bu seçimlerde oy kullanıldığını söyleyen Biden, ABD'yi halkın yönettiğini, yetkiyi halkın verdiğini ve ABD başkanın kim olacağına da halkın karar vereceğini ifade etti.

Biden, ''Başkanlığı kazanmak için gereken 270 delegeye ulaşacak kadar eyaleti kazanıyoruz. Burada kazandığımızı ilan etmiyorum ama seçimin kazananının biz olacağına inanıyoruz.'' dedi.

Wisconsin'de 20 bin fazla oyla kazandıklarını, Michigan'da 35 bin oy ile önde olduklarını ifade eden Biden, ''Pennsylvania konusunda iyi hissediyorum, posta yoluyla kullanılan oyların yüzde 78'ini alıyoruz.'' diye konuştu.

70 milyondan fazla oya ulaştıklarını söyleyen Biden, seçim tamamlandıktan sonra bölünmüş ülkeyi birleştirme ve iyileştirme sözü verdi.

Biden, ''Zaferle çıkacağımızdan eminim.'' dedi.

TRUMP: ÜLKEMİZ İÇİN ÇOK KÖTÜ

Sosyal medya hesabından açıklama yapan Trump, "Pensilvanya, Wisconsin, Michigan'da her yerde Biden'ın oylarını buluyorlar. Ülkemiz için çok kötü! Pensilvanya'da 500 bin oy avantajını kaldırmaya çalışıyorlar.

"OYLARIMIZ KAYBOLMAYA BAŞLADI"

ABD Başkanı Donald Trump, Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Dün gece Demokratlar'ın yönetiminde olan ve kontrol ettiği çoğu önemli eyalette, çoğunlukla sağlam bir şekilde öndeydim. Sonra oy pusulaları sayıldıkça sihirli bir şekilde ortadan kaybolmaya başladılar. ÇOK GARİP, sandık görevlileri bunu tamamen ve tarihsel olarak yanlış anladı. Nasıl olur da posta yoluyla oy pusulalarını her saydıklarında yüzdeler bu kadar yıkıcı oluyor?" ifadelerini kullandı. 

Biden ise "Her oy sayılana kadar dinlenmeyeceğiz, rahat etmeyeceğiz." derken, Biden'ın kampanya yöneticisi "Biden bugün 270 delegeye sahip olmuş olacak" açıklamasında bulundu.

TRUMP ERKEN 'ZAFER' İLAN ETTİ

"Bugün milyonlarca seçmen bizim için oy kullandı, maalesef bu kalabalık gruba küçük bir grup müdahale etmeye çalıştı. Öncelikle First Lady ve Mike Pence'e teşekkür etmek istiyorum.

Tam kazanıyorduk, bir anda durdu her şey, harika bir şeyi kutlamak için hazırlanıyorduk. Bu ülkenin vatandaşları rekor sayıda oy kullandı, daha önce böyle bir şey görülmemişti. Hiç beklemediğimiz yerleri kazandık, Mesela Florida, Ohio, Teksas'ı kazandık. Georgia'yı açık bir şekilde kazandığımız ortada. Yüzde 2.5 farkla öndeyiz, bizi yakalamalarına imkan yok. Bizi yakalaması imkansız görünüyor. Arizona'yla ilgili açık ara önde olsak iyi olurdu ama hala bir olasılık var. En önemlisi belki Pensilvanya'yı çok büyük bir farkla kazanıyoruz şu anda. Büyük ihtimalle başkanınız ben olacağım. Sayım bitmek üzere, ama kazandığımız açık. Harika bir akşam oldu bizim için. Kazandığımız eyaletlere ve ne kadar farkla kazandığımıza bakın. Bu seçim bitti. Kazanamayacaklarını biliyorlardı, ben en başından beri söylemiştim. 'Kazanamazlarsa bizi mahkemeye verecekler' demiştim. 

TRUMP'IN KAMPANYA DANIŞMANI: KAZANIR

ABD'de dün düzenlenen ve kritik eyaletlerdeki sonuçları henüz netleşmeyen seçimlere ilişkin Trump'ın kampanya ekibinden açıklama geldi. 

Stepien, gazetecilere yaptığı açıklamada, kritik eyaletler olan Michigan, Nevada, Georgia ve Pennsylvania gibi eyaletlerde kazanacaklarına inandıklarını belirterek, Wisconsin'de oy farkının yüzde 1 civarında olduğunu ve buradaki oyların tekrar sayılabileceğini kaydetti.

Hala birçok eyalette Cumhuriyetçi seçmenin çoğunlukta bulunduğu bölgelerdeki oyların sayım aşamasında olduğunun altını çizen Stepien, "Biz verilerimize ve matematiğimize güveniyoruz. Yasal yollarla kullanılmış tüm oylar sayılırsa Başkan Trump bu seçimleri kazanır." dedi.

TWITTER'DAN TRUMP'A KISITLAMA

Sosyal medya platformu Twitter, ABD Başkanı Donald Trump'ın ülkedeki 59. başkanlık seçimlerine ilişkin yaptığı bir paylaşıma, "tartışmalı" bilgiler içerdiği gerekçesiyle "uyarı" etiketi ekledi.

Trump'ın, dün düzenlenen ve hala kritik eyaletlerde netleşmeyen seçim sonuçlarıyla ilgili yaptığı bir paylaşıma, Twitter'dan "uyarı" etiketi geldi.

Twitter, Trump'ın paylaşımına, "Bu tweette paylaşılan içeriklerin bir kısmı veya tümü tartışmalıdır ve bir seçime ya da başka bir toplumsal sürece katılma konusunda yanlış yönlendiriyor olabilir." etiketini ekledi.

Trump, söz konusu paylaşımında, "Dün gece ben, Demokratların kontrolündeki hemen hemen tüm kilit eyaletlerde yarışı önde götürüyordum. Sonra bir bir bu eyaletlerde sürpriz oyların sayılmasıyla ben geriye düştüm. Çok ilginç." ifadesini kullanmıştı.

Twitter, Trump'ın dün gece yaptığı, "Büyük avantajımız var ama onlar (Demokratlar) seçimi bizden çalmaya çalışıyor. Buna izin vermeyeceğiz. Oylar, sandıklar kapatıldıktan sonra kullanılmamalı." paylaşımına da aynı şekilde "uyarı" etiketi eklemişti.

 

Biz bu seçimi kazandık.

Şimdi tek yapılması gereken, bu ulusun iyiliği için dürüst davranılması, yasaların uygun kullanılmasını istiyoruz. Tüm oy kullanımlarının durdurulmasını isteyeceğiz. Oy pusulalarının bir yerde bulunmasını istemiyoruz."

Kaynak: Haber Global TV

Donald Trump Joe Biden Haber Global son dakika ABD başkanlık seçimi