"ABD, Rusya'nın enerji ihracatını bitirip kendi pahalı yakıtını satmaya çalışıyor"

Ajans Bizim
ABD Rusya Brent petrol
"ABD, Rusya'nın enerji ihracatını bitirip kendi pahalı yakıtını satmaya çalışıyor"

Rusya'nın ABD Büyükelçisi Anatoly Antonov, Washington yönetiminin “Rus enerji kaynakları ihracatına son verme planları yaptığını” iddia etti.  

Rus ajansı TASS’ın haberine göre, Antonov "ABD yönetimi uzun zamandır Rusya'nın başta doğalgaz olmak üzere enerji kaynakları ihracatına son vermek için planlar yapıyor. Bu amaçla sayısız yaptırım uyguladı. Bu nedenle yerel siyasetçilerin mevcut açıklamaları öngörülebilir ve resmi Washington'un stratejik gidişatıyla uyumludur" dedi.

Antonov, ABD'nin müttefiklerini ve Küresel Güney'deki ülkeleri çok daha pahalı Amerikan yakıtına "kancalamaya" çalıştığını da kaydetti. 

Rus diplomatik misyonunun basın servisinin aktardığına göre Antonov, "Yerel Rus düşmanları, uyduların enerji bağımsızlığını savunurken Rus bütçe gelirlerini azaltmak için mümkün olan her şeyi yapıyorlar" dedi.

Antonov, ABD’nin "kendi üreticilerine rekabet avantajı sağlamaya", müttefiklerini ve hidrokarbonlara ihtiyaç duyan Küresel Güney'deki ülkeleri çok daha pahalı olan Amerikan yakıtına "bağlamaya" çalışıyor" diye ekledi. Rus diplomat, "Başka bir deyişle, yeni sömürgeci özlemlerle katmerlenmiş bariz bir kâr hırsından bahsediyoruz" değerlendirmesinde bulundu. 

Yerel siyasetçilerin mevcut açıklamaları öngörülebilir ve resmi Washington'un stratejik gidişatıyla uyumlu olduğunu belirten Antonov, şöyle konuştu:

"Amerikan tarafından gelen tehditler çok daha pervasız fikirlere de işaret edebilir. Kuzey Akım boru hatlarına son verileceğine dair defalarca verilen sözlerin ardından Rusya'nın sualtı gaz altyapısının nasıl bir terörist saldırıyla havaya uçurulduğunu hatırlamak yeterli. Dahası, soruşturma Batılı başkentler tarafından mümkün olan her şekilde geciktiriliyor. Görünen o ki, saklanan bir şeyler var."