30 günde en az 67 liderle görüştü | Zelenski savaşı diplomasi cephesinde hızlandırdı...
Zelenski, 24 Nisan'dan bu yana en az 67 devlet lideriyle yüz yüze görüştü. Putin ise ülke sınırları dışına çıkmıyor. Bahmut'taki çatışmalar ve Ukraynalı liderin diplomatik temasları, savaşın hem cephede hem de liderler zirvelerinde sürdüğünü ortaya koyuyor.
Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, son günlerde neredeyse her gazetenin sayfasında yer alıyor. Çünkü Zelenski, 24 Nisan'dan bu yana Londra'dan Hiroşima'ya, Helsinki'den Cidde'ye kadar en az 67 liderle görüştü. Buna Arap Birliği, G7 ve İskandinav ülkeleri zirveleri de dahil. Ukraynalı lider, her görüşmeye koyu renkli sweatshirt'ü, kargo pantolonu ve yakasında bir armayla katılıyor ve savaşan bir ülkenin cumhurbaşkanı olduğunu gösteriyor.
Ukrayna, sadece Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'nin diplomatik ziyaretleriyle değil, Bahmut'taki çatışmalarla da gündemde. Rusya Bahmut'ta aylardır süren çatışmaların kendi lehine sonuçlandığını açıkladı (Ukrayna iddiayı reddetti). Bu gelişmenin tam da Zelenski'nin yoğun şekilde diplomatik görüşmeler yürüttüğü sırada gelmesi, savaşın cephede ve diplomasi çevrelerinde farklı şekillerde ilerlediğini gösteriyor.
Ajandası yaklaşık bir aydır yoğun diplomatik temaslarla dolu olan Zelenski'nin bu temasları hafta sonu zirveye ulaştı ve Ukraynalı lider 48 saat içinde yaptığı iki seyahatte en az 40 liderle bir araya geldi.
Zelensky geçen hafta sonu önce Suudi Arabistan'ın Cidde kentine giderek burada Arap Birliği Zirvesi'ne katıldı. Ardından da Japonya'nın Hiroşima kentinde G7 Liderler Zirvesi'ne iştirak etti. Vladimir Putin'in diplomatik temasları ise hayli sınırlı, hatta ülkesinden neredeyse hiç çıkmıyor.
RUSYA YALNIZ MI?
Mevcut durumda, Rusya ve Putin'in yalnız olduğunu söylemek mümkün değil. BM'de 140 ülke Rusya işgalini kınarken, 35 ülke çekimser kaldı ve 5 ülke de Rusya lehine tutum sergiledi. Fakat sadece 40 tanesi yaptırım uygulama kararı aldı. Çin, Rusya ile stratejik ortaklığı sürdürmek için çabalıyor. Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, kısa bir süre önce Rusya'ya ziyaret gerçekleştirdi.
Hindistan da Rusya'yla geçmişten gelen yakın bağları sürdürmeye fakat günün şartlarından da uzaklaşmamaya gayret ediyor. Ayrıca, birçok ülke de Moskova'yla ticareti kesmedi ancak birlikte fotoğraf vermekten de çekiniyor.
Bir de Ağustos ayında Güney Afrika'da düzenlenecek BRICS Zirvesi gündemde. Zirveye Putin'in katılması konusuna yerel yönetimler tepkili. Bu da dikkat çeken bir durum çünkü BRICS (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin, Güney Afrika), halihazırda Batı'nın karşısında bir denge oluşturmak amacıyla kurulan bir forum.
Diğer yandan, Zelenski'nin temasları ise dikkat çekici. Çünkü görüştüğü liderler arasında Rusya'yla yakın ilişkilere sahip ülkelerden isimler de mevcut. Örneğin, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile Hindistan Başbakanı Narendra Modi...
Zelenski'nin 19 Mayıs'ta katıldığı Arap Birliği Zirvesi'ne 22 ülke ve Afrika Birliği ile İslam İşbirliği Teşkilatı en üst düzeyde iştirak etti. Hiroşima'daki G7 Zirvesi'nde ise, Kanada, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya, Birleşik Krallık ve ABD'nin yanı sıra, AB ile Ukrayna dahil 9 misafir ülke yer aldı. Ayrıca, Uluslararası Enerji Ajansı, BM, OECD, Dünya Bankası gibi 7 tane uluslararası kuruluş katıldı. Hatta, bazı Avrupalı liderlerle bir haftada 2 kere bir araya gelmiş oldu.
Bu toplantılarda Zelenski ülke liderleriyle kişisel ilişkiler kurma fırsatı elde etti. Bu görüşmelerin hiçbir ülkenin savaş konusundaki duruşunu değiştirmek yönünde olmadığı biliniyor fakat Batı'yla yakın olmayan Muhammed bin Selman ve Modi'nin Zelenski ile kameralara rahat pozlar vermesi dikkatlerden kaçmadı. Gerçi Zelenski'nin, Brezilya Devlet Başkanı Lula'yla bir araya gelmediğini anımsatmak da gerek.
DİPLOMATİK TEMASLARIN ÖNEMİ
Liderler arasında ikili görüşmelerin hem insani bir yanı mevcut hem de doğrudan temasın farklı bir etkisi var. Selman ve Modi'nin Rusya'nın "Kiev'de söz sahibi olan Nazi bir çetenin lideri" olarak gördüğü Zelenski ile gülümseyerek pozlar vermesi, Moskova'nın hoşuna gitmemiş olsa gerek.
Bu gönderiyi Instagram'da gör
Avrupa siyaseti üzerine çalışmalar yürüten deneyimli gazeteci Andrea Rizzi, Rusya'nın Bahmut'u ele geçirdiğini iddia ettiği sırada Zelenski'nin önemli diplomatik görüşmeler yapıyor oluşunu, savaşın temelde iki cepheden, yani diplomasi ve çatışma cephesinden oluştuğunu gösterdiğini aktarıyor. Rizzi, savaşın diplomasi cephesi içinse, Ukrayna liderinin hafta sonu gerçekleştirdiği görüşmelere atıfta bulunarak “Zelenski: 40, Putin, 0” değerlendirmesini yapıyor.
Kaynak: El Pais, Reuters, Haberglobal.com.tr
Kaynak: Web Özel