Ay'a inen Hindistan şimdi de Güneş'e roket fırlattı

Hindistan Uzay haberleri Bilim Haberleri

Hindistan'ın Ay'a iniş başarısının hemen ardından, ülkenin uzay ajansı Güneş'i incelemek üzere bir roket fırlattı.

Hindistan Uzay Araştırma Organizasyonu'nun (ISRO) internet sitesinde yapılan canlı yayında, bilim adamlarının alkışları arasında roketin duman ve ateşten bir iz bıraktığı görüldü.

Yayın 860,000'den fazla izleyici tarafından izlenirken, binlerce kişi de fırlatma alanının yakınındaki bir izleme galerisinde, yeryüzünde genellikle aurora olarak görülen rahatsızlıklara neden olabilen güneş rüzgarlarını incelemeyi amaçlayan sondanın kalkışını görmek için toplandı.

Adını Hintçe'de güneş anlamına gelen kelimeden alan Aditya-L1 uzay aracı, Hindistan'ın Rusya'yı geçerek Ay'ın güney kutbuna inen ilk ülke olmasından sadece bir hafta sonra havalandı. Rusya daha güçlü bir rokete sahipken, Hindistan'ın Chandrayaan-3'ü Luna-25'i geride bırakarak ders niteliğinde bir iniş gerçekleştirdi.

Başbakan Modi, Hindistan'ın uzay misyonlarının ABD ve Çin'in egemen olduğu dünya sahnesinde daha büyük bir rol oynaması için bastırıyor. Modi'nin ofisi adına konuşma yetkisi olmadığı için adının açıklanmasını istemeyen bir hükümet yetkilisi "Hindistan'ın bilişim patlamasını uzayla yeniden yaratmak istiyor" dedi.

"Benzersiz bir veri seti"

Misyonun baş bilim adamı Sankar Subramanian, "Şu anda başka hiçbir misyonda bulunmayan benzersiz bir veri setine sahip olacağımızdan emin olduk. Bu sayede güneşi, dinamiklerini ve günümüz teknolojisi için önemli bir unsur olan iç heliosferi ve uzay-hava durumu yönlerini anlayabileceğiz" dedi.

Aditya-L1, dört ay boyunca 1,5 milyon km yol kat edecek şekilde tasarlandı ve bu mesafe Dünya'dan 150 milyon km mesafedeki güneşin çok uzağında. Yolculuğunu uzayda Lagrange Noktası adı verilen ve yerçekimi kuvvetlerini dengeleyerek uzay aracının yakıt tüketimini azalttığı için nesnelerin yerinde kalma eğiliminde olduğu bir tür park yerinde durdurması amaçlanıyor.

Gözlemevinin bazı bileşenlerinin geliştirilmesinde görev alan Somak Raychaudhury, görevin "bilim açısından büyük bir patlama" yapma kapasitesine sahip olduğunu belirtti. Güneşten yayılan enerji parçacıklarının yeryüzündeki iletişimi kontrol eden uyduları vurabileceğini ifade eden Somak, "Bir uydunun büyük bir korona emisyonu tarafından vurulması nedeniyle büyük iletişimin kesildiği olaylar olmuştur. Alçak dünya yörüngesindeki uydular küresel özel oyuncuların ana odak noktasıdır ve bu da Aditya-L1 misyonunu çok önemli bir proje haline getirmektedir" dedi.

Uyduların korunması 

Bilim insanları, Elon Musk'ın SpaceX'inin Starlink iletişim ağı gibi girişimlerin başarısıyla sayıları artan yörüngedeki binlerce uydu üzerinde güneş radyasyonunun etkisi hakkında daha fazla bilgi edinmeyi umuyor.

Hindistan Uzay Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü'nde yer ve uzay bilimleri bölüm başkanı olan Rama Rao Nidamanuri, "Alçak dünya yörüngesi özel katılım nedeniyle büyük ölçüde kirlendi, bu nedenle buradaki uyduların nasıl korunacağını anlamak günümüz uzay ortamında özel bir öneme sahip olacak" dedi.

ISRO bilim adamları, daha uzun vadede, görevden elde edilecek verilerin güneşin dünyanın iklim modelleri üzerindeki etkisini ve güneşten güneş sistemi boyunca akan parçacık akışı olan güneş rüzgarının kökenini daha iyi anlamaya yardımcı olabileceğini söyledi.

Hindistan uzay fırlatmalarını özelleştirdi ve önümüzdeki on yıl içinde küresel fırlatma pazarındaki payını beş kat arttırmayı hedeflediği için sektörü yabancı yatırıma açmaya çalışıyor.

Uzay küresel bir iş haline gelirken, ülke de sektördeki hünerlerini sergilemek için ISRO'nun başarısına güveniyor. 

 

Kaynak: Ajans Bizim

Hindistan Ay GÜNEŞ uzay bilim haberleri