Yeni trend: 'Uyku boşanması'

Sağlık Yaşam Haberleri Gündem haberleri uyku apnesi Aile
Yeni trend: 'Uyku boşanması'

Geleneksel anlamda ‘yatakları ayırmak’, bir evliliğin kötüye gittiğinin işareti sayılıyordu. Ancak günümüzde çiftler arasında ‘uyku boşanması’ yani ayrı odalarda uyuma trendi giderek yaygınlaşıyor. Eşinin horlamasından, sık sık dönmesinden, yorganı paylaşamamaktan, huzursuz bacak sendromu veya uyku apnesi gibi sorunlarından şikayetçi olanlar, artık eşinden ayrı uyumayı tercih ediyor.

Kaliteli uyku, insan yaşamındaki en temel ihtiyaçlardan olmasının yanı sıra verimlilik üzerinde önemli etkiye sahip. Beraber uyumak bazı çiftler için yakınlık ve şefkat göstergesi olurken, yatak paylaşımı çoğu zaman uykusuzluk sorunlarına yol açabiliyor. Klinik Psikolog Sinem Özdener, “Yeterli ve kaliteli uyku almak, hem zihinsel hem de fiziksel performansı etkiler" derken, şu uyarıları sıralıyor: "Ancak bazı hayat koşulları sağlıklı bir uyku düzenine engel teşkil edebiliyor. Çiftler; horlama, yorganı paylaşamama ve bir tarafın uykusunda dönmesi gibi sorunlar nedeniyle orta yolu bulmakta zorlanabiliyor. Uyku boşanması’ adı verilen ayrı yataklarda uyuma trendinin giderek yaygınlaşması evlilik üzerinde olumsuz etkilere neden olabiliyor." 

“Uykusuzluğun psikolojik etkileri bireyi duygusal açıdan zorlayabilir ve daha dürtüsel davranmaya itebilir. Bu ve benzeri ruh halleri bireyi partneriyle çatışmaya itebilir. Bu durumda çiftlerin ayrı yatakta yatmasının ilişkiyi olumsuz etkileyip etkilememesi ilişkiden ilişkiye değişkenlik gösterir. Çiftlerin en başta bireysel olarak sağlıklı hissetmesi, ilişkilerini de sağlıklı yürütmeleri için gereklidir.”

GÜVENDE HİSSETTİRİR

Bazı çiftler için beraber uyumanın yakınlık ve şefkat göstergesi olduğunu da vurgulayan Klinik Psikolog Özdener, “Bazı araştırmalarda beraber uyumanın çiftleri duygusal olarak rahatlattığı ve daha güvende hissettikleri görülmüştür. Bu yüzden ayrı uyuma kararına nasıl ulaşıldığı ve bunun ortak bir karar olması önemlidir. Taraflardan birinin ayrı uyumak istemesi, diğerinin istememesi ilişkide çatışmaya sebep olabilir” ifadelerini kullandı.

ORTAK DEĞERLENDİRME

Yatak paylaşımı nedeniyle uyku sorunu yaşayan çiftlere ortak çözüm bulmak açısından etkin bir iletişim kurmalarını tavsiye eden Klinik Psk. Özdener, "Çiftlerin birbirlerini anlaması, düşünce ve duygu empatisi yoluyla yatak ayırmayı ortak bir çözüm haline getirmesi, uzlaşarak karar alınmasını sağlar. Bu çözüm bazı çiftlere iyi gelirken, bazı çiftlere iyi gelmeyebilir. Bu sebeple birkaç gün bu yöntemin denenmesinde ve nasıl hissettirdiğinin değerlendirilmesinde fayda vardır. Aynı zamanda ilişkide uyku dışında yakınlığı korumaya özen göstermek, uyku öncesi veya gün içinde beraber vakit geçirmeye çalışmak faydalı olabilir” diye konuştu.

[email protected]

Kaynak: Web Özel