Yaz harekatının şifreleri! PKK'ya düz ovada imha

Irak Kuzey Irak PKK/YPG Terör saldırısı Türkiye TSK ÖZEL HABERLER
Yaz harekatının şifreleri! PKK'ya düz ovada imha

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Bu yaz Irak sınırında terör bitecek" sözleri dikkatleri bu bölgeye çevirdi. Harekatın nasıl yürütüleceğini değerlendiren emekli Genelkurmay İstihbarat Başkanı İsmail Hakkı Pekin, beklenen büyük kuşatmanın Irak'ın hangi bölgelerinde olabileceğini anlattı.

MİT Başkanı İbrahim Kalın ile Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler'in kısa bir süre önce Irak'a yaptığı ziyaretlerin ardından hız kazanan 'terörle mücadele diplomasisi' askeri operasyon aşamasına geldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, "Bu yaz Irak sınırında terörü bitireceğiz" açıklaması heyecan yaratırken, MİT Başkanı İbrahim Kalın ile Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın bu hafta Washington'a yapacağı ziyaretlerde de gündemin Irak'ta terör örgütüne operasyon olacağı belirtiliyor.
Türkiye'nin muhtemel harekatını emekli Genelkurmay İstihbarat Daire Başkanı İsmail Hakkı Pekin değerlendirdi. Pekin'e göre, terör örgütü PKK, dağlık alanda değil Irak merkezi hükümetinin de desteğiyle Irak'ın düzlük alanlarında kuşatılacak.

Yaz harekatının şifreleri! PKK'ya düz ovada imha - Resim : 1
TSK'nın, Irak'ın kuzeyinde güvenliği sağlamak için önümüzdeki yaz geniş kapsamlı bir harekata başlayacağı belirtiliyor. 

*Irak'ta ne büyüklükte bir harekat bekliyoruz?

Türkiye büyük ihtimalle dağlık bölgeden değil de düzlük alandan harekat başlatabilir. TSK üslerinin olduğu alanı güvenceye alan bir harekat olabilir. Düzlük bölgeden Duhok'u kastediyorum. Bununla birlikte harekatın Süleymaniye'ye taşınıp taşınmayacağına da bakmak lazım. Çünkü PKK ve KYB arasındaki işbirliğinin de kaldırılması gerekiyor.

*Bölgedeki Kürt güçleri ve Irak merkezi hükümetinin bu harekata yaklaşımı nedir?

Barzani son dönemde Türkiye ile birlikte çalışıyor. Çünkü özellikle geçtiğimiz aylarda İran'ın füze atışlarına hedef olduktan sonra bölgede desteğe ihtiyacı var. Barzani bu harekatı destekleyecek. Bunun dışında bölgede KYB'nin başındaki Bafel Talabani var, yakın zamanda onunla da görüşmeler yapıldı. Bağdat bazı yerlere sınır birlikleri gönderdi. Mesela Duhok'ta bazı yerlerde Peşmerge vardı onları çektiler sonra merkezi yönetimin birlikleri geldi. Demek ki Türkiye böyle bir harekat yaparken Irak merkezi hükümetiyle, KDP ile KYB ile anlaşacak. Gördüğümüz kadarıyla bu büyük çaplı bir harekat olacak. Bu yaz bunu bekliyoruz.

Yaz harekatının şifreleri! PKK'ya düz ovada imha - Resim : 2
Türkiye'nin harekatı Irak Kalkanlı Yolu'nun güvence altına almayı hedefliyor. 

*Hedef Kandil mi olacak?

Kandil'e gidileceğini sanmıyorum. Kandil bir sembol gibi ortada kaldı ama artık orada bir şey yok. Önemli olan PKK'nın bölgede baskı altına alınması. Diğer güçlerin PKK'yı desteklememesi. Irak merkezi hükümetinin sınırlarının da güvence altına alınması. Biz bölgede neyi hedefliyoruz? Irak Kalkınma Yolu'nun açılmasını. Bu yol Kerkük ve Musul üzerinden önce sınırdaki Ovacık'a geliyor; oradan belki Karadeniz'e kadar uzanacak. Bu koridoru emniyete almak gerekiyor. Bunun için Irak'ın kuzeyinde istikrarın sağlanması lazım. Irak'ın paraya ihtiyacı var, Barzani'nin de öyle. Bu koridor temizlenirse herkes kazanacak.

Yaz harekatının şifreleri! PKK'ya düz ovada imha - Resim : 3
Harekatla PKK'nın Irak ve Suriye arasındaki bağlantının kesilmesi hedeflendi. 

*ABD'nin bu harekata yaklaşımı ne olacaktır?

ABD, Irak'ta merkezi hükümeti desteklemek istiyor. Irak merkezi parlamentosunda KDP var, KYB var. Bölgede bir bağımsız Kürdistan yerine Bağdat'ta Kürtlerin güçlü olduğu bir yapıyı tercih ediyorlar. Irak'ta Anayasa Mahkemesi'ne benzer bir yüksek mahkeme var. Bir anayasa değişikliğiyle Kürt parlamentosundaki vekil sayısını 111'den 100'e düşürdüler, bu 11 vekil içinde Türkmen ve yerel Hıristiyan grupların kotası vardı onu kaldırdı. Kürt bölgesini yani Kuzey Irak bölgesini dört seçim bölgesine ayırdılar. ABD'nin istediği bu. Kontrol Bağdat'tan ABD'nin yerleştirdiği Kürt vekillere geçsin. Onlar da İran'ın engellesin."

*Harekat Suriye'ye taşar mı?

Sanmıyorum taşacağını. Öncelikle Irak'ın kuzeyindeki PKK'nın halledilmesi lazım. Suriye'deki durum daha farklı. ABD'nin istediği; PYD'nin, Şam ile birleşmesi ve Esad'ın kontrol altına alınması. ABD Irak'ta merkezi hükümeti güçlendirmeyi hedeflerken Suriye'de Esad ve YPG arasında gevşek bir ilişki kurulmasını hedefliyor. Suriye'de PYD'yi Esad'ın sınırlı kontrolüne vererek meşrulaştırmak istiyorlar. Bunun için Esad'ı ikna etmeye çalışıyorlar.

ertan.altan@haberglobal.com.tr 

Kaynak: Web Özel