Vatandaş ve ihracatçıların başı sahte dövizle dertte! Çareyi yurt dışında arıyorlar

Ekonomi haberleri dolar Euro döviz Şifa Kaymak
Vatandaş ve ihracatçıların başı sahte dövizle dertte! Çareyi yurt dışında arıyorlar

Son dönemde artan sahte dolar vakaları, Türkiye’nin ihracatçılarının başını ağrıtıyor. Özellikle yurtdışı ticaret işlemlerinde kullanılan dolarların sahte çıkması, hem firmaları zarara uğratıyor hem de uluslararası itibar kaybına yol açıyor. Vatandaşlar da bazı ihracatçılar da çareyi yurt dışında aramaya başladı. Ellerindeki dövizleri eş, dost, akraba vasıtasıyla yurt dışına göndermeye başladı.

Sektör temsilcileri, sahte para sorununa çözüm bulunması için acil adımlar atılmasını istiyor. Bankalar aracılığıyla yapılan ödemelerin teşvik edilmesi ve sınır kapılarında para doğrulama sistemlerinin geliştirilmesi gibi öneriler gündemde. 

ÇAREYİ YURT DIŞINDA ARIYORLAR

Vatandaşlar ellerindeki 50-100 dolarları bozdurmanın yollarını yurt dışında arıyor. Bazı vatandaşlar ellerindeki dövizleri yurt dışına giden eş, dost akrabalarıyla gönderip değiştirmenin derdinde. İhracatçılar ise elden yaptıkları ödemelerdeki 50-100 dolar banknotları toplu halde yurt dışına gönderdiklerini söylüyor. 

EKONOMİK ZARARA DİKKAT ÇEKİLİYOR

Uzmanlar, sahte para kullanımının yalnızca bireysel şirketleri değil, Türkiye’nin ihracat gelirlerini de olumsuz etkilediğine dikkat çekiyor. Dolandırıcılık nedeniyle güven kaybı yaşanması, ticaretin yavaşlamasına ve yeni iş fırsatlarının kaybedilmesine neden olabilir.

DENETİMLER ARTIRILIYOR

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, İstanbul merkezli sahte para basımı ve dağıtımı konularının araştırılması amacıyla resen soruşturma başlattı. Merkez Bankası da banknot sahteciliği ile etkin mücadele kapsamında ilgili adli mercilerle koordinasyon içinde gerekli çalışmaları yürüttüğünü açıkladı. Türkiye Bankalar Birliği, kullanımdaki para sayma, sahte döviz kontrol ve ATM makinelerinin kontrolleri ve güncellenmelerinin yapıldığını açıkladı. Vatandaşlar, ellerindeki dolarları bozdurmakta zorlanırken süreç içerisinde ihracatçılar da kazançları döviz cinsinden olması nedeniyle zor duruma düştü.

“MAAŞLARI ÖDEYEMEYECEĞİZ”

Organik Giyim Sanayicileri Derneği Başkan Yardımcısı ve İstanbul Ticaret Odası Meclis üyesi Musa Evin, konu ile ilgili şunları söyledi:

“İhracatçıların ihracat bedelleri döviz cinsinden gelmektedir. Gelen dövizlerin yüzde 30’unu peşin bozdurma zorunluluğu vardır. Kalanını genellikle döviz olarak tutuyor. İhtiyacımız olduğunda parça parça bozduruyoruz. Ay sonu geldi, maaş ve çek ödemelerimiz var. Fakat piyasadaki sahte döviz krizi nedeniyle bankalar ve bürolar döviz bozmak istemiyorlar, bozmuyorlar. İhracatçılar bu dövizi bozdurmadığı takdirde mağdur olacak. Maaşları ödeyemeyeceğiz, çeklerimizi ve ödemelerimizi yapamadığımız takdirde bankadaki ve piyasalardaki kredibilitemiz zarar görecek. Mağdur olmamamız için gerekli tedbirlerin alınması gerekiyor. Aksi takdirde şirketlerimiz ve personelimiz sorunlarla karşı karşıya kalacak”.