TB3 göz kamaştırdı, küresel medyanın gözü üzerinde

SİHA İHA Türk Savunma Sanayii Savunma Sanayii Başkanlığı Milli Savunma Bakanlığı Dünya haberleri Gündem haberleri Bilim Haberleri Altay Selçuk Bayraktar Türkiye ÖZEL HABERLER
TB3 göz kamaştırdı, küresel medyanın gözü üzerinde

Türk savunma endüstrisinin gözdeleri TB3 SİHA, Altay tankı ve ALPİN insansız helikopterine uluslararası basından büyük övgü geldi. Yayın organları milli araçların test ve satışlarına ilişkin gelişmeleri sayfalarına taşırlarken savaş araçları için "sınıflarının en iyilerden" yorumunda bulundular.

Türk savunma endüstrisinin yeni gözdelerine küresel savunma basınından övgü dolu ifadeler geldi. Dünyanın en saygın uluslararası savunma yayın organı Jane's TB3 SİHA'sı ve Altay tankını ön plana çıkarırken ALP-300G erken uyarı radarı için de “sınıfındaki çoğu radardan daha üstün” yorumu yapıldı.

TB3 göz kamaştırdı, küresel medyanın gözü üzerinde - Resim : 1
Küresel savunma medya organı Jane's Report'un sunduğu bilgilere göre TB3 SİHA'sı testler esnasında 395 saat 43 dakika havada kalarak güçlü bir performans sergiledi.

TB3 GÖREVE HAZIR

Dünyanın en saygın savunma yayın organı olarak kabul edilen İngiltere merkezli Jane's Report Türkiye'nin havacılıktaki yeni gözdelerinden Bayraktar TB3 SİHA'sının (Silahlı İnsansız Hava Aracı) Edirne'deki uçuş merkezinde gerçekleştirilen ilk pist kalkış testlerini başarıyla tamamladığı bilgisine yer verdi. İngiliz yayın organı TB3'ün 4 kez başarılı şekilde kalkış gerçekleştirdiği pistin Türkiye'nin çok amaçlı gemisi TCG Anadolu'daki pist ile aynı ebatlara ve 12 derecelik bir rampaya sahip olduğuna da değindi. TB3'ün son uçuş test sürecini de böylece başarıyla gerçekleştirdiğine değinen yayın organı SİHA'nın Anadolu'ya konuşlandırılmaya hazır hale geldiğini vurguladı.

DONANIMI İLE DİKKAT ÇEKİYOR

TB3 geçtiğimiz ay alçak /orta ve yüksek irtifa uçuş testlerinin yanı sıra sistem tanımlama ve deneme testlerinden de başarıyla geçmişti. Jane's sunduğu bilgilere göre TB3 testler esnasında 395 saat 43 dakika havada kaldı ve 32 saat boyunca yere inmeden 5 bin 700 km'lik bir alanda test edildi. TB3'ün Aselsan tarafından üretilen 'Aselflir-500' elektro optik gözlem, keşif ve hedef belirleme sistemine sahip olması da uluslararası basının dikkatini çekmişti.

EN İYİLERDEN BİRİSİ

Jane's sayfalarında ayrıca Altay ana savaş tankına ilişkin gelişmelere de yer verdi. Yayın organı Türk Savunma Sanayii Başkanlığı ile imzalanan anlaşma doğrultusunda Altay tankının seri üretimine geçileceği bilgisine yer verdi. Yazıda Altay tankının Türk ordusunun ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde üretileceği vurgusu da yapıldı. Jane's, 120 mm'lik top ve 7.62 mm'lik otomatik atış sistemine sahip olan gelişmiş aktif koruma kalkanlı Altay tankı için “BMC üretimi Örümcek 360 derece durum farkındalık sistemi sayesinde sınıfının en iyilerinden birisi haline geldi” yorumuna da yer verdi.

TB3 göz kamaştırdı, küresel medyanın gözü üzerinde - Resim : 2
Uluslararası savunma medyası milli savaş tankı Altay için "sınıfının en iyilerinden birisi haline geldi" yorumunda bulundu.

ALPİN, ABD BASININDA

ABD merkezli savunma yayın organı Defense News de milli insansız helikopter 'ALPİN'in üretici firması Titra ile Avrupa havacılık devi Airbus arasında kurulan ortaklığa yer verdi. Yayın organı yeni ortaklık ile geliştirilecek olan ALPİN hem deniz platformlarında görev yapabilecek hem de otonom şekilde kalkış ve iniş yapar hale gelecek. Yayın organı ilk operasyon görevini Irak'ın kuzeyinde gerçekleştiren ALPİN'in 6 ay içerisinde yeni özelliklere sahip olmasının beklendiğini de vurguladı. ABD'li yayın organı ayrıca 7 metre uzunluğunda, 1,5 metre genişliğinde ve 200 kg mühimmat taşıyabilen ALPİN'in insansız görevlerini uydu iletişim kanallarını kullanarak gerçekleştirdiği bilgisine de yer verdi.

YERLİ RADARA ÖVGÜ

ABD merkezli bir başka küresel askeri haber sitesi The Defense Post'da ise Aselsan'ın ürettiği ALP-300G erken uyarı radar sisteminin Türk ordusuna teslim edilmesiyle birlikte “TSK'nın önemli bir envantere sahip olduğu” yorumuna yer verildi. Yeni sistemin Türkiye'nin en uzun menzilli radarı olduğu bilgisi de paylaşılan analiz yazısında “çevre görüntü çözünürlüğü, menzil ve isabet oranlarında sınıfındaki çoğu radardan daha üstün” yorumunda bulunuldu.

emre.ozturk@haberglobal.com.tr

 

Kaynak: Web Özel