Seçimde erkek eli!

Gündem haberleri Siyaset 31 Mart Yerel Seçimleri Türkiye İstanbul Ankara İzmir ÖZEL HABERLER Yaşam Haberleri
Seçimde erkek eli!

Yerel seçimlerde erkek adayların ağırlığı yine tartışma yarattı. 30 büyükşehirde 734 başkan adayının sadece 94’ü kadınlardan oluşurken, erkek ağırlıklı aday tablosu değişmedi.

Türkiye sandık başına giderken, kadın adayların durumu da merak konusu. Yerel seçimlerdeki kadın adayların oranı yine beklentilerin altında kalırken, büyükşehirlerdeki erkek adayların oranı yüzde 87, kadınların oranı ise yalnızda yüzde 13 olarak şekillendi. 30 büyükşehirde ise 734 belediye başkan adayının sadece 94’ü kadınlardan oluştu. 

DEMOKRASİ SORUNSALI

İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği Koordinatörü Nazan Moroğlu, kadın adayların oranına ilişkin 'haberglobal.com.tr'ye yaptığı açıklamada; "Kadın adaylar sayı olarak yeterli değil. Her ne kadar yıllar içinde aday sayısı artsa da mevcut oranlar tatmin edici değil. Demokrasinin temel ilkesi kadın, erkek eşitliğidir. Türkiye, maalesef bu alanda dünyadaki sıralamanın altındaki ülkelerden. İşte bu durum ve tablo siyasete de yansımış durumda" ifadelerini kullandı.

100 YILDA YÜZDE 19

Cumhuriyet’in ilk kuruluşunda Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yüzde 4.5 civarında olan kadın aday oranının, günümüzde yüzde 19 olduğunu söyleyen Moroğlu, "Cumhuriyet’in 100 yıllık serüveninde anca yüzde 19’a gelebilmişiz. Bu gerçekten çok büyük bir eksiklik. Ne yazık ki kadınların özellikle yönetici durumda olması çok ihmal edildi. Bu durum Türkiye’de demokrasinin eksik işlediğinin yansıması" dedi.

Seçimde erkek eli! - Resim : 1
Nazan Moroğlu, "Erkek egemen zihniyet eğer eşitlikçi anlayışa evrilemezse biz neredeyse 50 yıl sonra yine 'Türkiye'de kadınlar neden siyasette yok?' diye konuşmaya devam ederiz" dedi.

YÜZDE 30 OLMALI

Moroğlu, 12. Kalkınma Planı'na da değinirken şu bilgileri paylaştı: "Planda 2028 hedefleri yayınlandı. Siyasette, belediyelerde kadının katılımı yüzde 2.6 olan hedef, hem kadının katılımı hem de belediye meclislerinde üye olarak yüzde 5’e çıkarılmış gözüküyor. Bu oran gerçekten Türkiye’nin ilerleme hedefine yakışmıyor. Tüm dünyanın kabul ettiği yüzde 30 katılım. Türkiye’de özellikle seçim süreci geldiği zaman listeler yazılırken çok sayıda kadın parasını yatırarak aday adayı oluyor, ancak son süreçte kadınlar aday yapılmıyor."

TÜRKİYE SON SIRADA

Öte yandan Türkiye, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) üyelerinin de arasında bulunduğu 42 ülke içerisinde kadın bakan oranında son sırada bulunuyor. 1 Ocak 2023 verilerine göre meclisteki kadın milletvekili oranı, Türkiye'de yüzde 17 ile bu alanda sondan üçüncü sırada yer alıyor. Türkiye'de cumhurbaşkanlığı kabinesinde 18 isim bulunuyor. Bunlardan sadece birisi kadın.

kardelen.yuksel@haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel