Parthenon eserleri vatanına dönebilir

yunanistan Kültür Sanat haberleri Dünya haberleri Dışişleri Bakanlığı ÖZEL HABERLER Bilim Haberleri Ekonomi haberleri Gündem haberleri Teknoloji Haberleri Arkeoloji İstanbul Ankara
Parthenon eserleri vatanına dönebilir

British Museum'daki hırsızlık skandalı müzede eserleri olan ülkeleri tedirgin ederken, Yunanistan Başbakanı Miçotakis'in İngiltere'de müze yetkilileriyle görüşme planlaması heyecan yarattı. Görüşmede müzedeki Parthenon heykellerinin iadesi gündeme gelebilir. Müzede onlarca Anadolu eseri bulunuyor.

Yunanistan Başbakanı Kriyakos Miçotakis'in, İngiltere'ye yapacağı resmi ziyaretin programında British Museum'un yöneticileriyle bir görüşmenin de yer alması; hem Yunanistan'da hem de İngiltere'nin kötü şöhretli müzesinde eserleri bulunan ülkelerde heyecan yarattı. İngiltere'nin dünyaca ünlü müzesinde bulunan 2 bin civarında antik kalıntının çalındığı ya da kaybolduğunun ortaya çıkmasının ardından, Türkiye,  Yunanistan, Çin, Mısır gibi bu müzede tarihi eserleri bulunan ülkelerden art arda iade çağrıları gelmişti.

ANKARA'NIN İADE GİRİŞİMİ VAR

Bu ülkelerle birlikte Türkiye'nin Kültür ve Turizm Bakanlığı da, Britsih Museum yetkilileriyle hırsızlık konusunda görüşmeler yapmış, Anadolu'ya ait eserlerin yurda döndürülmesi için hukuki çalışmalara hız verilmişti.

ANADOLU'NUN EŞSİZ ESERLERİ

Öte yandan British Museum'da, Anadolu'dan arkeologlar tarafından kaçırılan pek çok eser sergileniyor. Nereidler Anıtı, Kaş sınırlarındaki Ksanthos Antik Kenti’nde ortaya çıkarılmıştı. Bodrum’da yer alan Halikarnassos antik kentinde bulunan mozaik, günümüzde British Museum koleksiyonunda yer alıyor. Datça'daki antik yerleşime ait olan Knidos Aslanı da müzede sergileniyor.  

ESERLER İNTERNETTE SATILIYOR

British Museum, geçen 16 Ağustos'ta, müze depolarındaki çok sayıda tarihi eserin çalındığını, kaybolduğunu veya zarar gördüğünü açıklamıştı. Müze yönetimi, akademik araştırma için müzede bulundurulan eserlerden sorumlu bir kişinin işten çıkarıldığını bildirmişti. Ancak İngiliz medyasına göre bazı eserler yıllardır alışveriş sitesi e-Bay'de satışa çıkarılıyor. 

SÜRPRİZ ADIM GELEBİLİR

26 Kasım'dan itibaren 5 günlük Londra temaslarına başlayacak olan Yunanistan Başbakanı Kriyakos Miçotakis'in siyasi ve ekonomik temaslarının yanı sıra British Museum'da sergilenen Parthenon Heykelleri konusunda sürpriz adımlar atabileceği belirtiliyor. Yunan basınına yansıyan bilgilere göre bu yönde soruları yanıtlayan hükümet kaynakları, Miçotakis ile British Museum Başkanı George Osborne arasında bir görüşme olasılığını ne doğruluyor ne de reddediyor. Ancak kulislere göre Müze Başkanı Osborne çevresine söz konusu görüşmenin yapılacağını söyledi. Bu durumun Türkiye için de emsal teşkil edebileceği gelen bilgiler arasında...

İADE VE GEÇİCİ SERGİLEME

Parthenon Heykellerine ev sahipliği yapan 'Duvin Galerisi' komisyon üyelerinin yıllık yemeğinde konuşan George Osborne'un, heykellerin geçici olarak iadesi ve diğer Yunan antikalarının sergilenmesi konusunda Yunanistan ile bir anlaşmanın mümkün olduğunu söylediği bildiriliyor. Müze kaynaklarına göre ise daha çok geçici sergileme üzerinde duruluyor. Görüşmede eserlerin Atina'da kalış süresinin konuşulacağı belirtiliyor.

MÜZENİN İTİBARI SARSILDI

Yunan basını, George Osborne'un “İngiliz tarafı iade tartışmasından artık kaçınmamalı” dediğini belirtiyor. Yunan medyasının yorumuna göre bugüne kadar eserlerin iadesi konusunda katı bir tutum sergileyen British Museum ortaya çıkan hırsızlık skandalıyla güvenilirliğini kaybettiği için geri adım atmak zorunda kalabilir.

YOĞUN BASKI VAR

Konuyla ilgili haberde iade konusunun iki ülke arasında siyasi görüşmelere bağlı olduğu belirtilerek “İlerleme olup olmayacağı, hangi hızda olacağı siyasi alanda talepler arasında yer alıyor. İngiltere Başbakanı Rishi Sunak'ın mevcut hükümeti yoğun bir anket baskısı altında. Geri dönüş meselesi, 2024 baharında yapılması muhtemel seçimler göz önüne alındığında, potansiyel siyasi etkileri açısından incelenen parametrelerden biri” deniliyor.

ertan.altan@haberglobal.com.tr

 

Kaynak: Web Özel