Parçalı orman havayı temizlemiyor mu?

Gündem haberleri Yaşam Haberleri Çevre kirliliği Ekonomi haberleri Türkiye Dünya haberleri Sağlık Haberleri ÖZEL HABERLER İklim değişikliği Küresel ısınma Kuraklık
Parçalı orman havayı temizlemiyor mu?

Ülkedeki orman varlığı artarken, ormanların karbon tutma kapasitesi düştü. 1990-2017 yılları arasında yılda ortalama 63, 67 milyon ton karbon tutan Türkiye ormanlarının, 2021’de yalnızca 34 milyon ton karbon tutabildiği saptandı.

Türkiye'nin orman varlığına yönelik ilginç veriler ortaya çıktı. Son yıllarda orman sahalarının arttırılmasına yönelik çalışmalar meyvesini verirken, parçalı orman yapısı nedeniyle karbon tutma kapasitesinde ise düşüş olduğu saptandı. Öyle ki, 1990-2017 yılları arasında yılda ortalama 63, 67 milyon ton karbon tutan Türkiye ormanları, 2021’de yalnızca 34 milyon ton karbon tutabildi. Yapılan son araştırmada bu tablonun en büyük nedenleri arasında son 10 yılda büyük çoğunluğu enerji kurulumları için yapılan yer tahsisleri olduğu vurgulandı. Araştırmada artan tahsisler nedeniyle ormanların küçük parçalara bölünüp, güçsüzleştiği, bu durumun iklim değişikliği ile mücadeleye gölge düşürdüğü vurgulandı. 

ODUN ÜRETİMİ KATLANDI

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa, Orman Fakültesi, Ormancılık Politikası ve Yönetimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cihan Erdönmez'ün gerçekleştirdiği araştırma sonuçlarına göre, Türkiye ormanları üzerindeki en önemli baskı unsurlarından biri de 2017’den bu yana keskin bir şekilde artan odun üretimi.

Araştırmadan elde edilen verileri değerlendiren Doç. Dr. Erdönmez ise ‘’Odun üretimindeki artış ve orman alanlarının enerji, madencilik gibi sektörlere giderek daha çok tahsis edilmesi, Türkiye ormanlarının parçalanmasına ve zayıflamasına sebep oluyor. Bu durum, ormanların iklim değişikliğiyle mücadelede üstlendiği rolü de baltalıyor. 2017’de yaklaşık 15 milyon metreküp olan odun üretimi, yalnızca birkaç sene içerisinde 25 milyon metreküpe ulaştı" diye konuştu.

YÜZDE 117 ARTIŞ

Ülke genelinde toplam 810 bin hektarlık orman alanın yüzde 47’sinin, son 10 yılda tahsis edildiğini vurgulayan Doç. Dr. Erdönmez, "Bu tahsisler yalnızca ormansızlaşmaya sebep olmakla kalmıyor, civar orman ekosistemlerinde parçalanma ve nitelik kayıplarına yol açıyor. 2008 ile 2019 yılları arasında, 10 hektardan küçük orman parçalarının sayısında yüzde 118’lik artış yaşandı. Direnci düşen, biyoçeşitliliği azalan ormanların karbon tutma işlevi de zayıfladı. 1990 ile 2017 yılları arasında, ormanlarda yılda 63 ila 67 milyon ton karbon tutulurken, bu miktar neredeyse yarı yarıya azaldı. 2017 yılında yaklaşık 15,5 milyon metreküp olan endüstriyel odun üretimi, günümüzde 28 milyon metreküp seviyesine yaklaştı" dedi.

Parçalı orman havayı temizlemiyor mu? - Resim : 1
2016'dan 2022'ye kadar fosil yakıtlar ve çimentodan kaynaklanan küresel karbondioksit emisyonlarının yüzde 88'i sadece 117 üretici ile ilişkili olduğu saptandı.

YANGINLARIN NEDENİ İHMAL 

Öte yandan Ormancılar Derneği Batı Akdeniz Şubesi uzmanlarının araştırmalarına göre, Türkiye’deki orman yangınlarının yüzde 90’dan fazlasının anız yakma, sigara, piknik, çoban ateşi ve çöp yakmadan kaynaklı ihmal ve hatalardan kaynaklanıyor. Yangınların yüzde 6’sının kasıt veya sabotaj kaynaklı çıkarken, yüzde 5’i yerleşim alanı ya da tarla açmak amacıyla meydana geliyor. Enerji Nakil Hatları’nın (ENH) tüm yangınlara oranı ise yüzde 3.9 seviyesinde.

[email protected] 

Kaynak: Web Özel