Öğrenciler ter dökecek, 30 derecede zil çalacak

Gündem haberleri Eğitim Yaşam Haberleri ÖZEL HABERLER Sağlık Haberleri Küresel ısınma Sıcaklık Kuraklık riski Türkiye Milli Eğitim Bakanlığı
Öğrenciler ter dökecek, 30 derecede zil çalacak

Okullarda, 9 Eylül günü ilk ders zili çalacak. Ancak birçok öğrenci ve veli, şimdiden iklim değişikliğine bağlı sıcaklık artışından endişeli. Özellikle güney illerinde kavurucu sıcakların eylül sonuna kadar sürdüğü belirtilirken, uzmanlardan "Basamak Kaydırma Takvim Sistemi" önerisi geldi.

Türkiye'de 2024-2025 eğitim-öğretim yılı 9 Eylül'den itibaren başlayacak. Ancak iklim değişikliğinin de etkisiyle okulların erken açılması sosyal medya başta olmak üzere veliler arasında tartışma yarattı. Özellikle Antalya, Mersin, Adana, Şanlıurfa, Gaziantep, Diyarbakır gibi sıcaklık değerlerinin eylül ayında bile 30 derecenin üzerinde seyrettiği kentlerde öğrencilerin sıcaklığa bağlı büyük sıkıntı yaşamasından endişe ediliyor. Uzmanlar ise okul takviminin birçok dünya ülkesinde olduğu gibi iklim başta olmak üzere diğer etkenler göz önüne alınarak hazırlanması gerektiğinin altını çizerken, "Basamak Kaydırma Takvim Sistemi" adı verilen uygulamanın hayata geçirilmesi çağrısında bulunuyor.

Öğrenciler ter dökecek, 30 derecede zil çalacak - Resim : 1
Basamak Kaydırmalı Takvim Sistemi; ABD, Kanada, Almanya ve İngiltere gibi ülkelerde uygulanıyor.

BÖLGESEL FARKLILIKLAR

Eğitim Analisti Turgay Polat, eğitim sisteminde iklim etkenlerinin göz ardı edildiğine dikkat çekerken, "Eğitim, öğretim dönemine olması gerekenden önce başlanması nedeniyle binlerce çocukta, okul terkleri, okul uyumsuzluğu gibi sorunlar yaşandı. Erzurum’da şubat ayında okulların ısıtılması, öğretmenlerin sağlıklı bir şekilde okula gitmesinde zorluk yaşanırken, eylül ayında Antalya, Mersin gibi güney illerinde kavurucu sıcaklar bunaltıyor" dedi.

Türkiye genelinde tek takvim uygulamasının sakıncalı olacağını da sözlerine ekleyen Polat,  "Okul takvimlerinin birçok dünya ülkesinde olduğu gibi iklim başta olmak üzere diğer etkenler  dikkate alınarak 'Basamak Kaydırma Takvim Sistemi' ile yapılması uygun olacaktır" diye konuştu.

FENALAŞANLAR OLABİLİR!

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yusuf Kızıltaş ise okulların aşırı sıcak havalarda açılmasının hava muhalefetine meydan okumak olduğunu söylerken, şu uyarıları sıraladı: "Dünyada aşırı sıcakların hüküm sürdüğü bazı ülkelerde öğrenci ve öğretmen ölümleri bile meydana geldi. Hindistan’da bu yıl aşırı sıcaklardan dolayı takvimde değişikliğe gidildi. Bu tür senaryolarla karşılaşma ihtimalimiz unutulmamalı. Sıcaktan bilincini kaybeden, bayılan öğrenciler görebiliriz."

TAKVİMLENDİRME YAPILMALI

Özel okullarda rutin takvimin dışında, haftalar öncesinde çeşitli faaliyetler adı altında okulların eğitime başladığına da dikkat çeken Doç. Dr. Kızıltaş, şöyle devam etti. "9 Eylül tarihi bazı veliler, açısından tatilin erken bitmesi demek. Bu durum öğretmenler açısından da dezavantaj.  Elbette turizm açısından da bir kayıp olacaktır. Bölgelere göre takvimlendirme yapmak daha doğru olacaktır."

Öğrenciler ter dökecek, 30 derecede zil çalacak - Resim : 2
Uzmanlar, güney illerinde eylül başında bile saat 10.00 ile 16.00 arası güneş ışığından korunmak gerektiğini söylüyorlar.

ARA TATİLLER KALDIRILABİLİR

Talat Yavuz (Eğitim-Bir-Sen Genel Başkan Vekili)

"Okulların bir hafta sonra açılması veya sıcak illerde okulların kademeli olarak açılması gibi seçenekler düşünülmeli. Ancak Milli Eğitim Bakanlığı’nın mevzuatına göre bir öğretim yılı 180 iş günü olmalı. Bu anlamda okulların açılışını ne kadar geciktirirsek kapanışını da o kadar geciktirmemiz gerekir. Farklı illerde farklı okul açılış tarihleri belirlemek de Milli Eğitim Bakanlığı’nın ortak sınavlarında sıkıntı yaratabilir. Belki ara tatilleri kaldırıp okulların açılış ve kapanış tarihlerinde çok fazla esneklik yapmadan düzenlemek daha doğru olur." 

ARAŞTIRMA YAPILMALI

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Meteoroloji Laboratuvarı Başkanı Adil Tek ise eğitim, öğretim yılı takvimine ilişkin karar alınacaksa önce araştırma yapılması gerektiğini söyledi: "Yıldan yıla farklı bir metot mu uygulamak gerekir ya da o dönemdeki tahminlere mi bakmak gerekir gibi bir çok araştırma yapılmalı. Yoksa okullar 'erken açılsın, geç açılsın, bu dönem çok sıcak olacak' gibi söylemlerle bir karar alınması doğru olmaz."

[email protected]

Kaynak: Web Özel