Küskünler denklemi

31 Mart Yerel Seçimleri yerel seçim Gündem haberleri Yaşam Haberleri AK Parti CHP İstanbul Ankara ÖZEL HABERLER Antalya Siyaset
Küskünler denklemi

Seçim sonuçları ilginç verileri ortaya çıkardı. Genel seçimde yüzde 88 olan sandığa katılım, 31 Mart'ta yüzde 78'e geriledi. Seçimlerde AK Parti 8 milyon oy kaybederken, CHP'nin artışı ancak 1.1 milyon oldu. AK Parti Türkiye genelindeki oy oranına kıyasla, İstanbul’da yüzde 5 daha fazla oy aldı.

Yerel seçimlerin ardından ortaya çıkan tablo tartışılmaya devam ediyor. Resmi olmayan verilere göre; Türkiye genelinde CHP’nin oy oranı 37.74, AK Parti’nin oy oranı ise 35.49 olarak açıklanırken, sandıktan ilginç veriler ortaya çıktı. 2019 yerel seçimlerinde 20 milyon 584 bin, 2023'de Genel Seçimlerinde ise 19 milyon seçmenin oy verdiği AK Parti'ye, 31 Mart günü 12 milyon 502 bin 115 oy çıktı. CHP ise 2019'da 12 milyon 868 bin 815 oy alırken, son seçimde 13 milyon 983 bin 928 seçmenin tercihi oldu. Seçimlerde AK Parti 8 milyon oy kaybederken, CHP'nin artışı 1.1 milyon oy olarak dikkat çekti. Ancak seçimlere katılım oranının düşük olması sonuçlara etki eden ana faktör olduğu görüldü. Son genel seçimlerde sandığa katılım yüzde 88 olarak ölçülürken, geçtiğimiz Pazar günü  sandığa giden seçmen oranı yüzde 78.1'de kaldı. Öte yandan Türkiye'de geçersiz oy ortalaması yüzde 2 olarak kayda geçti. 2004 seçimlerinden sonra sandığa katılım oranı il kez yüzde 80'inin altına geriledi. 

Küskünler denklemi - Resim : 1
Muhtarlık yarışlarında yine kan aktı. Ülke genelinde 17 Mart'tan bu yana muhtarlık kavgalarında 6 kişi öldü, 62 kişi yaralandı. Çanakkale'nin Kalkım beldesinde 22 yaşındaki bağımsız aday Zeynep Çelik seçimi kazandı.

REKOR RİZE'DE 

Ülke genelinde yüzde 35.49 oy alan AK Parti, en yüksek oy oranını Rize'de yakaladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın baba ocağında, seçmenlerin yüzde 54.7'si AK Parti'ye oy verirken en az oy ise Batman'dan geldi. Batmanlı seçmenlerin sadece yüzde 14.4'ü AK Parti'ye yöneldi. Türkiye genelinde oy oranını yüzde 37.74'e çıkartan CHP ise en yüksek oyu Ankara'da aldı. Mansur Yavaş'ı ABB için aday gösteren CHP, kent genelinde yüzde 60.4 oy oranına ulaştı. CHP'nin en düşük oy aldığı kent ise yüzde 1.4 ile Hakkari oldu.

CHP'nin en yüksek oy aldığı diğer 4 il ise Mersin yüzde 59.52, Manisa yüzde 57.22, Muğla yüzde 54.99, Giresun yüzde 54.56 olarak sıralandı. AK Parti için ‘kazanma ihtimali yüksek' denilen Bursa, Balıkesir, Eskişehir ve Antalya gibi şehirleri de CHP adayları kazandı AK Parti'nin kalesi Konya'da da CHP'li adaylar 6 ilçede ipi göğüslemeyi başardı. AK Parti'den CHP'ye geçen iller ise Uşak, Denizli, Afyonkarahisar, Kütahya, Kırıkkale, Bursa, Balıkesir, Adıyaman, Kilis, Giresun, Zonguldak oldu.

47 YIL SONRA 

Sonuçlarla birlikte CHP, İstanbul, İzmir ve Ankara'da il genel meclisinde çoğunluğu kazanırken,  1977'den sonra ilk kez seçimde birinci oldu. Resmi olmayan sonuçlara göre CHP 35 ilde belediye kazanırken, AK Parti ise 24 ilde belediye başkanlığı elde etti. MHP 8, Yeniden Refah 2, İYİ Parti 1, Büyük Birlik Partisi ise merhum Muhsin Yazıcıoğlu'nun memleketi Sivas'ta ipi göğüslemeyi başardı. Kayıtlı 61 milyon 441 bin 882 seçmenin bulunduğu seçimde, 1 milyon 32 bin genç ilk kez oy kullanırken, oy pusulası İstanbul'da 97 cm, Ankara'da 79 cm, İzmir'de 86 cm oldu.

700 BİN FAZLA OY ALDI

Siyaset araştırmacı Murat Gezici ise İstanbul özelinde ortaya çıkan tabloya dikkat çekerken, şunları söyledi: "Bu tablo aslında şunu gösteriyor. Murat Kurum ilçe adaylarına göre ilçelerden 700 bin fazla oy almış görünüyor. İlçe adayları da AK Parti’ye gidebilecek oy potansiyelini alabilse bir çok ilçe AK Parti’de kalabilirdi. Kurum’un karşı taraftan oy aldığı görülüyor." 

Küskünler denklemi - Resim : 2
Seçimlerde DEVA Partisi yüzde 0.33, Gelecek Partisi de yüzde 0.07 oy oranıyla dibe vurdu. Komünist Başkan lakaplı Fatih Maçoğlu, yüzde 10.02'lik oy oranıyla Kadıköy'de 3. oldu. Nevşehir Hacıbektaş ilçesinde TİP'in desteklediği bağımsız aday kazandı. İzmir Çeşme’de seçimi Mustafa Denizli’nin 33 yaşındaki kızı Lal Denizli kazandı.

EMEKLİLER BELİRLEYİCİ

Türkiye geneline bakıldığında AK Parti’nin İstanbul'da aldığı oy oranının Türkiye genelindeki oy oranından yüksek olduğunu sözlerine ekleyen Gezici, "AK Parti, Türkiye genelindeki oy oranına kıyasla İstanbul’da yüzde 5 fazla oy aldı. CHP ise yenilenen 2019 seçimlerine göre İstanbul'da bir miktar oy kaybederken, Hatay'da 2019'a göre oy kaybı yaşadı. Genel itibariyle de son hafta emeklilerle ilgili bir beklentinin sonuçlanmaması kırılmaya yol açtığı ve farkın açıldığı, son haftaya kadar kafa kafaya bir tablonun olduğunu düşünüyorum" bilgisini paylaştı.

mert.inan@haberglobal.com.tr 

Kaynak: Web Özel