Korkutan tahmin, İsrail sınırı aştı durmayacak!

İsmail Haniye İsrail İran Hamas Filistin Dünya haberleri ÖZEL HABERLER Gündem haberleri Lübnan Binyamin Netanyahu Orta Doğu
Korkutan tahmin, İsrail sınırı aştı durmayacak!

Hamas lideri İsmail Haniye'nin İran'da İsrail saldırısında öldürülmesinin ardından gözler gerilimin zirveye çıktığı Orta Doğu'ya çevrildi. Yaşananları Haber Global'e yorumlayan ünlü Mısırlı akademisyen Profesör Halid Fahmi'ye göre sınırlar iki taraf için de aşıldı. Çatışmalar şiddetlenebilir.

İsrail bir yandan tartışmalı işgal bölgesi Golan Tepeleri'nin ötesinde Lübnan topraklarında Hizbullah'a karşı saldırı seçeneklerini değerlendirirken tüm dünyayı şok eden gelişme İran'da yaşandı. Hamas lideri İsmail Haniye'nin İran'ın başkenti Tahran'da İsrail tarafından düzenlenen saldırıda öldürüldüğü açıklandı. İran hükümet ve askeri kanadının yanı sıra Hamas da İsrail'den “intikam alınacağı” açıklamalarında bulundular. İsrail bununla da kalmadı ve Lübnan'ın başkenti Beyrut'u vurdu. Saldırıda 1 kadın ve iki çocuk hayatını kaybederken 69 kişi yaralandı. Küresel medya organları İsrail'in Orta Doğu'da topyekün savaş stratejisine geçmiş olabileceklerini iddia ederlerken Haber Global Web Özel'e konuşan Orta Doğu tarihi uzmanı Mısırlı ünlü tarihçi Profesör Halid Fahmi, İsrail ile İran arasında daha önce yaşananlardan daha tehlikeli bir çatışma riskinin doğduğunu ifade etti. İki tarafın da "çizgiyi geçtiğini" dile getiren Profesör Fahmi şu çarpıcı açıklamalarda bulundu: 

Korkutan tahmin, İsrail sınırı aştı durmayacak! - Resim : 1
Profesör Halid Fahmi (fotoğrafta) İsrail'in Hamas ve Hizbullah'a karşı saldırılarının kısa süre içinde sonlanmayacağını vurgulamakta.

İSRAİL DURMAYACAKTIR

“İsrail'in Lübnan'da Hizbullah'a karşı saldırılarının geniş bir ölçekte olacağını düşünmüyorum. Netanyahu belirli hedeflere ve stratejik noktalara odaklanacaktır. İsrail'in geçtiğimiz bir kaç gün içindeki saldırılarına bakıldığında Hamas ve Hizbullah yönetici kadrolarını hedef aldığı görülecektir. Ancak ABD Savunma Bakanlığı İran'dan gelecek olası bir saldırıda İsrail'in savunulacağını açıkladığı bir durumda İsrail'in Hamas ve Hizbullah'a karşı saldırılarının kısa süre içinde sonlanacağını düşünmek hata olur. Netanyahu her ne kadar kabinesinden Hizbullah için tam saldırı yetkisi almış olsa da şu anda çok daha büyük bir problemle yüz yüze kaldığı gerçeği ortada. Tahran'ın Haniye suikastine tepkisinin son derece sert olabilir."

SINIRLAR AŞILDI

“İsrailli yetkililer hükümetin Ortadoğu'da büyük bir savaş çıkarma niyetinde olmadığını, çatışmaların tüm bölgeye yayılmayacağını iddia etseler de Suriye'den, Yemen'e, Mısır sınırındaki Filistinlilerden, Lübnan ve İran'a kadar saldırılar düzenleyen bir ülkenin liderleri bile bu kontrolsüz gerilimin ne kadar genişleyeceğini bilemez. Haniye'nin öldürülmesi Hamas ile İsrail arasındaki tüm müzakerelerin ve barış olasılığının da bitmesi anlamına gelmekte. Son bir kaç aydır İsrail-İran ve Tahran destekli gruplar arasındaki çatışmalara bakıldığında gerilimin hızla tüm Ortadoğu'yu etkileyecek noktaya geldiği açıkça görülmekte. İki taraf için de sınırlar aşıldı.”

Korkutan tahmin, İsrail sınırı aştı durmayacak! - Resim : 2
Uzmanlar İsmail Haniye'nin öldürülmesiyle birlikte İsrail ile Hamas arasındaki barış olasılığının da ortadan kalktığını iddia ediyorlar.

TEHLİKELİ ÇATIŞMA ÇIKABİLİR

“İran'ın hem politik hem de askeri otoriteleri bu saldırıya cevap verileceğini ifade ettiler. Tahran'dan daha önce de İsrail'e doğrudan saldırı oldu. Hamas ile İran arasındaki iletişimde tepe ismin İran'ın başkenti Tahran'da hava saldırısıyla öldürülmüş olması dolayısıyla bu kez daha tehlikeli bir çatışma başlama olasılığı var.”

[email protected]

 

Kaynak: Web Özel