Komşunun derdi 'aşırı turizm'

yunanistan Türkiye Turizm Ekonomi haberleri Gündem haberleri Yaşam Haberleri
Komşunun derdi 'aşırı turizm'

Yunan adalarında Türklere kapıda vize memnuniyetle karşılanırken Yunanlar gözde adalarındaki turizm patlamasından yana dertli. “Aşırı” turizmin ülkenin turizm altyapısına zarar verdiği, Yunan halkının ise kendisini dışlanmış hissettiği belirtiliyor.

Yunanistan ve Türkiye arasında yeniden başlayan yüksek düzeyli işbirliği ilk sonuçlarını turizmde verdi. 10 Yunan adasında Türklere kapıda vize uygulamasına geçiliyor. Turizm geliri daha düşük olan Yunan adalarında Türk ziyaretçilerin ilgisi memnuniyetle karşılanıyor. Ancak Yunanistan'ın bütün dünyadan turist çeken popüler bölgeleriyle ilgili ülkede yeni bir tartışma başladı. Yapılan yorumlarda “Bütün dünyaya cazip gelen Yunan yazı ülkeyi yamyamlaştırıyor” deniliyor.

TURİSTİK TEMA PARKI

Stavros Niarchos Vakfı Kültür Merkezi'nin Yönetim Kurulu Başkanı olan Oxford Üniversitesi Öğretim Üyesi Stathis Kalyvas, Kathimerini gazetesinin internet edisyonunda Yunanistan'ın “aşırı turizm” sorununu yazdı. Ülkedeki tartışmalara yer veren Stathis Kalyvas'a göre sadece Yunanistan da değil; pek çok Avrupa şehri turistler için tema parklarına dönüşüyor.

Komşunun derdi 'aşırı turizm' - Resim : 1
Bazı Ege adalarının aşırı turizm baskısı nedeniyle yerel özelliklerini kaybetmeye başladığı belirtiliyor. 

YUNAN HALKI KAYGILI

Stathis Kalyvas Yunanistan açısından bu durumu şöyle ifade ediyor: “Yunanistan'a yönelik küresel talep sınır tanımıyor. Yunanlar çoğu yerde kaygı içinde. 'Yunan yazına' erişim konusunda kamuoyunda bir tartışma başladı. Asıl soru; mevcut turist patlaması ülke ve bölge sakinleri için tartışmasız olumlu bir şey mi? Konuşmaya iki konu hakim olma eğiliminde. Bunlardan ilki turizmin sürdürülebilirliği ile ilgili olan aşırı turizm. İkincisi, turizmin yerel halk için en çok tercih edilen yerlere erişimi nasıl kısıtladığı." 

Komşunun derdi 'aşırı turizm' - Resim : 2
Yunan medyasına göre Yunan halkı popüler turizm merkezlerine erişimde sorunlar yaşıyor. 

YEREL DOKU BOZULDU

Stathis Kalyvas her biri kendine özgü yerel özelliklere sahip olan Ege ve İyonya adalarının turizm odaklı sahte bir üslupla dönüştürüldüğünden de şikayet ediyor. Kalyvas şu ifadeleri kullanıyor: “Santorini bize geleceğin neler getireceğini göstererek öncülük ediyor. Bir zamanlar canlı bir yerel kültüre sahip, güzel bir volkanik ada olan bu ada, artık Instagram takıntılı gün batımı arayanlar için gösterişli, aşırı inşa edilmiş bir tema parkına dönüştü. Süreç hızlanıyor. Paros artık yeni Mykonos, Sifnos yeni Paros, Amorgos yeni Sifnos olacak. Yakın zamana kadar bozulmayan yerler artık bu kıyma makinesine itiliyor.”

Komşunun derdi 'aşırı turizm' - Resim : 3
Ege'nin sakin adalarının da Santorini, Mikonos gibi popüler yerlerin akıbetine uğramasından endişe ediliyor. 

TURİZMDE REKOR KIRDI

Yunanistan'da turizm, hem 2022'yi hem de salgın öncesi rekor olan 2019'u geride bırakarak yükseliş seyrini sürdürdü. Yunanistan Merkez Bankası'ndan alınan veriler, Ocak ve Eylül 2023 dönemi arasındaki seyahat gelirlerinin, aynı dönemdeki 15,6 milyar euroya kıyasla 18 milyar euroya ulaştığını gösteriyor. Havayolu verileri, 2023'ün Yunan turizmi için en iyi yıl olduğunu ve 2019'daki 31 milyon ziyaretçiyi geride bıraktığını doğruluyor.

 ertan.altan@haberglobal.com.tr

 

Kaynak: Web Özel