İstanbul seçim analizi, Küskünler etkisi mi?

31 Mart Yerel Seçimleri yerel seçim İstanbul Ekrem İmamoğlu CHP AK Parti Gündem haberleri Yaşam Haberleri İYİ Parti DEM Parti Zafer Partisi Yeniden Refah Partisi MHP ÖZEL HABERLER
İstanbul seçim analizi, Küskünler etkisi mi?

İstanbul'da merakla beklenen seçim yarışını İBB Başkanı İmamoğlu kazanırken, rakibi AK Parti adayı Kurum'un 12 puan önünde yer aldı. İstanbul'da seçimlere katılım oranı yüzde 80'in altında kalması dikkat çekti. 9 ilçe ise el değiştirdi. AK Parti kazandığı ilçelerde bile oy kaybı yaşadı.

Yerel seçimlerde nefeslerin tutulduğu İstanbul'da resmi olmayan sonuçlara göre İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu yüzde 51.08 oy alarak ipi göğüsledi. İmamoğlu'nun, en yakın rakibi AK Parti adayı Murat Kurum yüzde 39.59'da kalırken, iki aday arasında 12 puanlık makas oluştu. Megakentte, Yeniden Refah Partisi, İYİ Parti, Zafer Partisi, Saadet ve DEM Parti adayları ise beklentilerin çok altında kaldı. Memleket Partisi, Gelecek Partisi, Deva Partisi ile Vatan Partisi ise yüzde 1 dilimini bile aşamadı. İstanbul'da AK Parti'nin kalesi sayılan 9 ilçe el değiştirirken, İl Genel Meclisi'nde de çoğunluk AK Parti'den CHP'ye geçti. 26 ilçede CHP adayları, 13 ilçede ise AK Parti adayları yarışı önde bitirdi.

İstanbul seçim analizi, Küskünler etkisi mi? - Resim : 1
İmamoğlu 2.kez İBB başkanı seçilirken, rakibinin 12 puan önünde ipi göğüsledi. 

İYİ PARTİ HAYAL KIRKLIĞI

İstanbul'da oy sayımının başlamasıyla, YRP, Zafer Partisi ve DEM Parti adayları yüzde 2 bandını aşamazken, İYİ Parti adayı Kavuncu ise yüzde 1'in altında kalarak büyük hayal kırıklığı yaşayan isim oldu. 1 Nisan itibarıyla sandıkların yüzde 99'dan fazlasının sayımının yapıldığı İstanbul'da seçimlere katılım oranı yüzde 79.23'de kalması ise dikkatlerden kaçmadı. İstanbul seçimlerine katılımın düşük olması "seçmen tepkisi olarak" yorumlandı. Megakentte 11 milyon 314 bin 534 seçmenden sadece 8 milyon 964 bin 977 sandığa giderken, oyların 8 milyon 666 bin 216'sı geçerli sayıldı. “Kırgınlar topluluğu” bir anlamda seçimin kaderini belirledi.

'ZAFER'E UZAK SONUÇ

Seçimlerden önce anketlerde yüzde 4, 5 aralığında gösterilen YRP adayı Mehmet Altınöz yüzde 2.60, DEM Parti adayı Meral Danış Beştaş ise yüzde 2.11 Zafer Partisi adayı Azmi Karamahmutoğlu ise yüzde 2.01'lik oy oranını aşamadı. İYİ Parti adayı Buğra Kavuncu ise büyük hayal kırıklığı yaşayan isim oldu.

YRP'nin ilçeler bazında dikkat çekici oy aldığı yerler ise Arnavutköy, Ümraniye, Başakşehir, Sultangazi, Esenler, Beylükdüzü, Gaziosmanpaşa oldu. YRP adayları bu ilçelerde yüzde 5 ile 7 arasında oy almayı başardılar. 

KALELER DÜŞTÜ

Megakentte ilçelerde de büyük sürprizler yaşandı. Resmi olmayan sonuçlara göre AK Parti'nin kaleleri sayılan Eyüpsultan, Üsküdar, Sancaktepe, Gaziosmanpaşa, Beyoğlu, Bayrampaşa, Tuzla, Çatalca ve Çekmeköy ilçeleri el değiştirirken CHP'ye geçti. CHP, 40 yıl aradan sonra Gaziosmanpaşa'da belediye başkanlığını kazandı. Anadolu yakasında ise haritanın rengi Pendik, Sultanbeyli ve Ümraniye dışında kırmızıya boyandı. Üsküdar'da da CHP'li kadın aday Dedetaş yıllar sonra partisi adına kazanan isim oldu.

AK Parti Arnavutköy'de seçimi kazansa da bir önceki yerel seçim sonuçlarına göre yaklaşık yüzde 16 oy kaybı yaşarken, Esenler’de kazanan aday Tevfik Göksu ise 2019'a kıyasla yüzde 15'lik düşüş yaşadı. Sultanbeyli ve Sultangazi belediyelerini kazanan AK Parti adayları da, bir önceki seçimlerin altında oy alırken, yaklaşık yüzde 10, 12'lik oy kaybı dikkat çekti.

İstanbul seçim analizi, Küskünler etkisi mi? - Resim : 2
Kurum, İstanbul'da beklentilerin altında kalırken yüzde 39 bandını geçemedi. 

SARIYER'DE İLGİNÇ TABLO 

Sarıyer'de sonuçlar sürpriz oldu CHP'li Mustafa Oktay Aksu oyların yüzde 51.51'ini alırken, AK Partili Hüseyin Coşkun yüzde 34.26'da kaldı. Bir önceki seçimde CHP'den seçilen, 31 Mart'ta bağımsız aday olan Şükrü Genç ise beklentilerin çok altında bir oy alırken yüzde 8.03'ü aşamadı. 

FATİH'TE KIRAN KIRANA 

Kıran kırana geçen Fatih seçimlerini ise yüzde 47.56 oy alan AK Parti adayı Mehmet Ergün Turan kazandı. CHP adayı Mahir Polat ise oyların yüzde 43.76'sını aldı. 2019'da yüzde 36.08 olan CHP oyları tarihi ilçede 7 puan yükselirken, kazanan Turan oylarında ise yüzde 6 oranında düşüş dikkatlerden kaçmadı. İstanbul'da Cumhur İttifakının MHP'li tek belediye başkanı olan Volkan Yılmaz da resmi olmayan sonuçlara göre rakibi CHP adayı Bora Balcıoğlu'na yenildi.

MAÇOĞLU YÜZDE 8'İ AŞAMADI 

Öte yandan CHP en yüksek oy oranını Kadıköy, Beşiktaş, Bakırköy, Şişli'de ulaşırken, AK Parti ise en yüksek oy oranına Bağcılar, Güngören ve Esenler'de ulaştı. Türkiye Komünist Partisi'nin İstanbul Kadıköy'de aday gösterdiği, Ovacık ve Tunceli'de belediye başkanlığı yapan Fatih Mehmet Maçoğlu da hayal kırıklığı yaşayan isimlerden biri oldu. Maçoğlu ilçede yüzde 8.06 oranında oy aldı. CHP kalesi sayılan Beşiktaş’ta kazansa da, bağımsız aday Nasuh Mahruki’nin yüzde 13.56’lık oy oranına ulaştığı görüldü.

Büyük sürpriz yaşanan yerlerden biri de Tuzla oldu. CHP adayı Eren Ali Bingöl her 2 seçmen birinin oyunu alarak ipi göğüsledi. Kürt seçmen ve mültecilerinn en yoğun yaşadığı yerlerden Esenyurt’ta ise CHP adayı Ahmet Özer oların yüzde 49.08’ni aldı. DEM Parti’nin seçime girmeyerek CHP adayını desteklediği ilçede AK Parti adayı Hamit Önce yüzde 39.17, Zafer Partisi adayı Emin Taşkan ise yüzde 3.68 oy almayı başardı. Zafer Partisi, Esenyurt’ta İstanbul’daki oy yüzdesinin üzerine çıktı. Bir büyük sürpriz de Beyoğlu’nda yaşandı. AK Parti’nin kalelerinden sayılan ilçede yıllar sonra CHP adayı kazandı. CHP ilçede yüzde 49.21’lik oran ulaştı.

İstanbul seçim analizi, Küskünler etkisi mi? - Resim : 3
 AK Parti, İstanbul'da 2019'a göre İl Genel Meclisi'nde yüzde 7'lik düşüş yaşadı.

5 YILDA 5 PUANLIK GERİLEME

Genel Meclisinde de CHP oylarındaki artış dikkat çekti. CHP İl Genel Meclisi'nde oyların yüzde 45.64'ünü aldı. CHP'nin İBB Meclisindeki oyları 2019'a göre yüzde 7'lik arttı. AK Parti ise 2019'a göre İl Genel Meclisi'nde yüzde 7'lik düşüş yaşadı. İstanbul'da 23 Haziran 2019'da yapılan seçimlerde 8 milyon 925 bin 56 oy kullanılırken, 8 milyon 746 bin 459 oy geçerli sayılmış, Ekrem İmamoğlu yüzde yüzde 54.2, Binali Yıldırım ise yüzde yüzde 44.99 oy oranında kalmıştı. 31 Mart'ta AK Parti adayı Kurum ise yüzde 39.59'da kalırken, bir önceki seçim sonuçlarına göre AK Parti'nin kaybı yüzde 5 oldu. 

mert.inan@haberglobal.com.tr 

Kaynak: Web Özel