İsrail’i çıldırtan rapor, Shabak ajanları çuvalladı!

İsrail Hamas Filistin Binyamin Netanyahu Dünya haberleri ÖZEL HABERLER Web Özel Gazze Gündem haberleri İstihbarat Yaşam Haberleri Teknoloji Haberleri
İsrail’i çıldırtan rapor, Shabak ajanları çuvalladı!

İsrail-Hamas Savaşı'yla ortaya çıkan ülkedeki en büyük istihbarat fiyaskosuna iç güvenlik kurumu 'Shabak' da dahil oldu. İsrail hükümetine sunulan raporda kurumun teknolojiye fazla güvenmenin bedelini ödediği ifade edildi. Rapora göre yüksek teknoloji sistemiyle tüm Filistinliler de takip edildi.

İsrail eski Ulusal Güvenlik danışmanı ve ülkenin istihbarat servislerinin çatı kuruluşu olan İsrail Güvenlik Ajanası'nın (ISA) eski baş danışmanı Dr. Avner Barnea ülkedeki son kulisleri küresel yayın organı Intelnews ile paylaştı. Dr. Barnea, Hamas'ın 7 Ekim saldırıları karşısında hazırlıksız yakalanan, Gazze'deki savaşta ise askeri ve stratejik hedeflerine ulaşamayan İsrail'deki istihbarat fiyaskosunun eksik parçalarını kamuoyuna duyurdu. İsrail'de bugüne kadar yaşanan istihbarat hataları hakkında hazırlanan raporlarda ülkenin askeri istihbaratı 'Aman' ve dış istihbaratı 'Mossad'ın tüm hataları gözler önüne serildi. Ancak ülkenin iç istihbarat örgütü olan 'Shin Bet' ya da bilinen ismiyle 'Shabak' hakkındaki soruşturmanın derinleştirilmesine karar verilmişti. Dr. Barnea'nın iddiasına göre soruşturma hakkındaki ön rapor Binyamin Netanyahu hükümetine sunuldu. Sonuç diğer kurumlardan farklı çıkmadı. Shabak da istihbarat fiyaskosunun içinde yer alıyor.

İsrail’i çıldırtan rapor, Shabak ajanları çuvalladı! - Resim : 1
Shabak'ın 'The Tool' (Araç) adı verilen özel sistem sayesinde Batı Şeria ve Gazze'deki tüm Filistinlilerin hayatını takip ettiği ortaya çıktı.

TÜM FİLİSTİNLİLER İZLENDİ

İddialara göre raporda Shabak, İsrail'e karşı gerçekleştirilmesi olası terörist saldırılarla mücadele etmek için bugüne kadar kamuoyuna açıklanmayan üst düzey bir teknolojik alt yapı ve takip sistemi kurdu. Kurum 'The Tool' (Araç) adı verilen özel sistem sayesinde “Batı Şeria ve Gazze'deki tüm Filistinlilerin hayatını takip etmeye başladı.” Gelişmiş teknoloji ile Filistinlilerin gözlem altında tutulduğuna inanan Shabak ülkeye “beklenmedik bir saldırının gelmeyeceğine de kanaat etti.” Dr. Barnea sistemin son derece gelişmiş bir ağa sahip olduğunu ve dünyanın dört bir yanından istihbarat örgütlerinin bu sistemi öğrenmek için İsrail'e geldiklerini de vurgulamakta.

İsrail’i çıldırtan rapor, Shabak ajanları çuvalladı! - Resim : 2
 İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda yaşamını yitirenlerin sayısının 32 bin 333'e, yaralı sayısının da 74 bin 694'e ulaştığı bildirildi.

“BAŞTAN SAVMA” ELEŞTİRİSİ

Raporu değerlendiren hükümet yetkilileri ise Shabak'ın aşırı güvenden kaynaklanan ve detayları görmeyen bir tutum sergilediğini düşünüyorlar. Hükümetin Shabak'a karşı “doğası gereği şüpheci olması gereken bir kurum nasıl baştan savma davranır” eleştirisini dile getirdiği ifade edilirken; kulislerde, İsrail hükümetinin artık teknolojik istihbarata (SIGNIT) değil insan istihbaratına (HUMINT) ağırlık vereceği de ifade ediliyor. Teknoloji tarafından toplanan çok sayıda istihbarat bilgisini analiz edecek zaman kalmamasının da bu kararda etkili olduğu iddialar arasında. 

İsrail'de daha önce hükümete sunulan raporlarda da hem Mossad'ın hem de Aman'ın benzer gerekçelerle istihbarat fiyaskosu yaşadıkları gözler önüne serilmişti. Raporlar ülkede büyük infiale sebep olmuş ve istihbarat örgütlerinin direktörleri birbirlerini suçlamışlardı.

emre.ozturk@haberglobal.com.tr

 

Kaynak: Web Özel