İran'ın rolüne dikkat! TSK sınır ötesinde ne yapacak?

suriye Türkiye PKK/YPG ABD Gündem haberleri Yaşam Haberleri ÖZEL HABERLER MİT TSK Türk Silahlı Kuvvetleri Sınır Ötesi Operasyon
İran'ın rolüne dikkat! TSK sınır ötesinde ne yapacak?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sınır ötesine kapsamlı bir operasyonun sinyalini verirken, dikkatler Irak ve Suriye'nin kuzeyine çevrildi. TSK'yı sınır ötesinde neyin beklediğini anlatan emekli orgeneral İsmail Hakkı Pekin bölgesel dengeleri 'haberglobal.com.tr'ye değerlendirdi.

Türkiye ve ABD arasında öteden beri gerilim konusu olan sınırdaki terör varlığı, Türkiye'nin güvenliğini ağır kış şartlarında da tehdit ediyor. Türkiye arda arda gelen şehit haberleriyle sarsılırken terörle mücadelede yeni bir aşamanın işareti verildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine Toplantısı sonrası yaptığı açıklamada “Önümüzdeki aylarda kimin ne dediğine bakmadan bu doğrultuda yeni adımları atacağız" dedi. Erdoğan'ın sözleri dikkatleri sınır ötesine çevirdi. Emekli Genel Kurmay İstihbarat Daire Başkanı İsmail Hakkı Pekin, Haber Global Web Özel için sınır ötesinde Türkiye'yi bekleyen olasılıkları değerlendirdi. 

*PKK'nın hain terör saldırılarının kodlarını açar mısınız?

"PKK'nın amacı kendisini destekleyen ülkelerle birlikte bir Kürt devletçiği kurmak. Türkiye, İran, Irak ve Suriye'yi içine alan bir devletçik bu. Kışın çok nadiren eylem yapan PKK şimdi hareketlendi. Normalde teröristler kışları barınaklarına girip baharda çıkarlardı. PKK saldırısının arkasındaki sebeplerinden biri Hamas-İsrail savaşı. Bu savaş, İsrail ve ABD'nin kurmak istediği bu devletçik projesini öne çekti. Çünkü ABD bir an önce Asya-Pasifik bölgesine yönelmek istiyor. Burayı bırakıp oraya geçecek ama buradaki dengeleri kurmadan gideceğini de sanmıyorum. Bunun için Suriye içinde bir devlet kurulması lazım. İsrail'in güvenliğini sağlamak için bir devletçik kurulacak. Ondan sonra bu devletçik Irak'ın kuzeyi ile birleşecek. Bu kanıya nereden vardım? Irak'ın kuzeyinde KYB ve PKK birlikte çalışıyorlar; özellikle de Süleymaniye'de."

İran'ın rolüne dikkat! TSK sınır ötesinde ne yapacak? - Resim : 1
TSK sınır ötesinde pek çok kez harekat düzenledi. 

*Terör saldırıları devam eder mi?

"PKK'ya malum ülkeler tarafından ihtiyacı olan malzeme verildi, lojistik destek sağlandı. PKK şimdi kışın da eylem yapıyor. Bu eylemler bitmeyecek, devam edecek. Bu bölgede önümüzdeki günlerde sorunlar artacak. Türkiye'yi iki türlü meşgul etmek istiyorlar. Bunlardan bir tanesi Türkiye'yi Irak'ın kuzeyine çekmek. Şu anda zaten birliklerimiz var. Orada savaşmak durumundayız. Bu eylemlerin durması mümkün değil."

*Türkiye'yi neler bekliyor?

"Türkiye iki cepheli bir savaşa hazırlanıyor. Bunlardan biri Suriye'deki PKK ile çatışma bir diğeri de Irak'ın kuzeyinde PKK ile çatışma. Ayrıca içeride başka hangi gruplar varsa onlarla da çatışma olur. PKK'nın eylemlerinin yeni amacını görmek gerekiyor. İran'ın bölgedeki vekalet güçleri de devreye girebilir. Bu olay Türkiye ve İran'ın ilişkilerini bozabilir. Türkiye şimdi girip operasyon yapıyor. Yarın daha da derine girilecek. Girdiğiniz zaman Haşdi Şabi ile karşı karşıya gelebilirsiniz. Bu durum İran'la da karşı karşıya gelmemize neden olabilir. Sonuçta bizi bu bölgede büyük bir kavga bekliyor. Olaya stratejik olarak bakmak gerekiyor. Bu gerginliğin bahara doğru artacağını düşünüyorum."

İran'ın rolüne dikkat! TSK sınır ötesinde ne yapacak? - Resim : 2
TSK sınır birliklerini yeni sevkiyatlarla takviye ediyor. 

*Türkiye'ye yönelik amaç ne?

"Bu işin arkasında ABD var. Bu tezgahta bizim topraklar küçülecek, PKK'ya belirli bir toprak verilecek. Rusya, Doğu Avrupa ve Ukrayna ile dengelenecek. Biz terörle mücadele ediyoruz, sınır ötesinde faaliyette bulunuyoruz. Neyi azalttık? Teröristleri. Türkiye'den çıkardık ama asıl sorun bunları destekleyen ülkeler. Kaynağına gittik ama bunlara mali ve siyasi destek sağlayan ülkeleri bu destekten men edemedik."

*Türkiye ne yapmalı?

"Bu belayı def etmenin yolu ABD'nin buradan gitmesi. Bunu sağlamak için de bölge ülkeleriyle bir araya gelmek gerekiyor. Batı ve ABD bölgeden elini çekmeli. Bölge ülkeleri sadece bu amaç için bir araya gelebilir ve aralarındaki sorunları dondurabilirlerse bunu yapabilirler. Eğer bu sağlanmazsa bölge ülkeleri savaşır."

*ABD nasıl gönderilir?

"ABD'nin bu bölgeden gitmesi 'ben gidiyorum' demesiyle olacak bir şey değil. Hayati menfaatlerine nüfuz etmemiz gerekiyor. Zor kullanmamız gerekiyor. Bakın şimdiden Arap ülkelerini kendilerine ayarlıyorlar. Savaş bittikten sonra İsrail, İbrahim Anlaşmaları yaptığı Arap ülkeleriyle devam edecek."

ertan.altan@haberglobal.com.tr

 

 

Kaynak: Web Özel