İklim değişikliği için dev anket! Yaklaşan tehlikeyi herkes fark etti

Küresel ısınma Çevre kirliliği Yaşam Haberleri ÖZEL HABERLER Gündem haberleri Sıcaklık İklim değişikliği Kuraklık riski Kuraklık Bilim Haberleri
İklim değişikliği için dev anket! Yaklaşan tehlikeyi herkes fark etti

İklim değişikliğiyle ilgili dünyanın en büyük araştırması tamamladı. 77 ülkede ankete katılanlar, 2024'te iklim değişikliğini somut olarak fark ettiklerini ve gelecekten endişe duyduklarını söyledi.

"Peoples Climate Vote 2024" araştırması tamamlandı. İklim değişikliğiyle ilgili bugüne kadarki en kapsamlı küresel anket olan çalışmadan çıkan sonuçlar, dünyanın pek çok bölgesinde insanların ani iklim olaylarını daha fazla deneyimlediklerini ve geleceğe yönelik daha fazla endişe taşıdıklarını ortaya koydu. İklim değişikliği konusunda dünyanın en büyük bağımsız kamuoyu anketi de olan "Peoples Climate Vote 2024" Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve ortakları tarafından 2020 yılında başlatıldı. Anketin amacının insanları iklim değişikliği çözümleri hakkında eğitmek ve onlara hükümetlerin alması gerektiğini düşündükleri eylemler hakkında sorular sormak olduğu belirtildi. UNDP ve Oxford Üniversitesi tarafından yürütülen araştırmanın 77 ülkeyi kapsadığı bildirildi.

İklim değişikliği için dev anket! Yaklaşan tehlikeyi herkes fark etti - Resim : 1
Dünyanın en büyük küresel iklim değişikliği algısı anketi 77 ülkede yapıldı. 

KAYGILAR ORTAK

Araştırma sonuçları, 77 ülkenin tümünde iklim değişikliği konusunda farkındalık oluştuğunu, dünyanın her yerinde insanların benzer kaygıları taşıdığını ortaya koydu. İklim değişikliğinin, uluslararası çözümler gerektiren küresel bir sorun olduğunu vurgulayan araştırmada "Ancak ticaret ve jeo-politika konusunda artan gerginliklerin yaşandığı bir dönemde, ülkeler birlikte çalışmak istemeyebilir" denilirken sonuçlar insanların böyle düşünmediğini ortaya koyuyor. Ankete katılanların yüzde 86'sı hükümetlerin birlikte çalışmasının bir zorunluluk olduğunu söylüyor.

FARKINDALIK ARTIYOR

Ankette "İklim değişikliğini ne sıklıkla düşünüyorsunuz" sorusuna cevap veren katılımcılar yüzde 32 oranında "her gün" cevabını verdi. "haftada bir" cevabını verenler ise yüzde 24 olarak görüldü. Bu iki veri iklim değişikliği ile ilgili farkındalığın ciddi bir biçimde arttığını ortaya koydu. Katılımcılar "Geçtiğimiz yıla göre iklim değişikliği konusunda daha mı çok, daha mı az endişelisiniz" sorusuna ise yüzde 53 ile "daha çok" cevabını verdi.

DAHA FAZLA HİSSEDİLİYOR

İklim değişikliğinin etkileri her geçen yıl artıyor. İnsanlar ekstrem hava olaylarını daha fazla deneyimliyor. Dünyada kimin en çok etkilendiğini araştıran ankette ülkelere göre farklı sonuçlar çıksa da genel ortalamada farkındalığın yüksek olduğu görülüyor. Ankete katılanlar hava olayları ile ilgili yüzde 43 oranında "her zamankinden daha kötü" cevabını verdi. Yüzde 41 ise ısınma etkilerinin başladığı dönemlerle aynı olduğu cevabını verdi. İklim değişikliğinin tüketim davranışları, yaşam seçenekleri üzerinde etkili olup olmadığını ölçmeyi amaçlayan ankette "İklim değişikliği ailenizin nerede yaşayacağı, çalışacağı veya ne satın alacağı gibi büyük kararları ne kadar etkiledi" sorusu yöneltildi. Katılımcılar yüzde 34 ile "biraz etkiledi" cevabını verdi.

İklim değişikliği için dev anket! Yaklaşan tehlikeyi herkes fark etti - Resim : 2
Ankette yöneltilen sorularla dünyada insanların iklim değişikliği ile ilgili algıları ölçüldü. 

HÜKÜMETLER TAKİP EDİLİYOR

Küresel ısınmaya karşı hükümetlerin aldığı tedbirler de ankette değerlendirildi. "Ülkeniz kömür, petrol ve gazı ne kadar çabuk rüzgar veya güneş gibi yenilenebilir enerjiyle değiştirmelidir" sorusuna dünya ortalamasında yüzde 41 ile "çok acil" cevabı verildi. Yüzde 30 ise "biraz acil" seçeneğini işaretledi. "Ülkeniz doğayı ne kadar korumalı? Ağaç dikmeli veya yaban hayatını korumalı mı" sorusuna "yüzde 81" çok fazla cevabını verdi. "Ülkeniz iklim değişikliğiyle ne kadar iyi mücadele ediyor" sorusuna verilen cevaplar insanların genellikle hükümetlerinden bu konuda pek de memnun olmadığını ortaya koydu. Katılımcılar dünya ortalamasında yüzde 31 ile "biraz iyi" cevabını verdi. Hükümetini yetersiz bulanların oranı ise yüzde 50'nin üzerinde çıktı.

[email protected]

Kaynak: Web Özel