Hüzün Kapısı anlamını taşıyan Kızıldeniz'e girişin anahtarı olan Babülmendep Boğazı'nın önemi!

Kızıldeniz Dünya haberleri Ekonomi haberleri son dakika Şifa Kaymak
Hüzün Kapısı anlamını taşıyan Kızıldeniz'e girişin anahtarı olan Babülmendep Boğazı'nın önemi!

Petrol taşımacılığında büyük önem taşıyan Babülmendep Boğazı, Kızıldeniz'e girişin anahtarıdır. Peki Hüzün Kapısı anlamını taşıyan Babülmendep Boğazı'nın önemi nedir? Babülmendep Boğazı'nı kim kontrol ediyor? İşte detaylar

Babülmendep Boğazı, Kızıldeniz'i Aden Körfezi'ne bağlayan 32 kilometre uzunluğundaki boğazdır. Aynı zamanda boğaz, Afrika ile Arap Yarımadası'nı birbirinden ayırır. Kuzeydoğu kıyısında Yemen, güneybatısında ise Cibuti yer alır.

Kelime anlamı "hüzün kapısı" olan Babülmendep Boğazı,  Hint Okyanusu ile Güneydoğu Asya'yı Süveyş Kanalı yoluyla Akdeniz'e ve Avrupa'ya bağlayan dünyanın en önemli deniz ticaret yollarından biridir. Dünyada her gün altı milyon varilden fazla petrol buradan geçiyor. Devre dışı kalması rotayı 2 katına çıkarıp nakliye maliyetini artırıyor. 

Hüzün Kapısı anlamını taşıyan Kızıldeniz'e girişin anahtarı olan Babülmendep Boğazı'nın önemi! - Resim : 2

BABÜLMENDEP'İN ÖNEMİ

Son zamanlarda artan güvenlik gerekçeleri nedeniyle Hollanda ve İngiltere merkezli petrol ve doğalgaz devi BP, Kızıldeniz üzerinden tüm petrol sevkiyatını durdurdu. Birçok nakliye şirketi de aynı kararı aldı. Kızıldeniz'e gitmeyen konteyner gemilerin rotası ise Ümit Burnu'na çevrildi. Bu gemiler bu rotayı kullanması halinde normalden 2 kat daha uzun yolculuk yapması anlamına geliyor.

Hüzün Kapısı anlamını taşıyan Kızıldeniz'e girişin anahtarı olan Babülmendep Boğazı'nın önemi! - Resim : 3

TÜRK BAYRAKLI GEMİLER HAKKINDA GÜVENLİK KARARI

Denizcilik Genel Müdürlüğü, Aden Körfezi ve Babülmendep Boğazı'nda seyir yapacak Türk bayraklı gemilerin ISPS Kod Güvenlik Seviyesinin 3'e çıkarıldığını açıkladı.

Yemen ve Somali limanlarına uğrayacak, bunların kıyıları ve açıklarında seyir yapacaklar ile Aden Körfezi ve Babülmendep Boğazında seyir yapacak Türk bayraklı gemilerin ISPS Kod Güvenlik Seviyesi 19 Aralık 2023 tarihi itibarıyla 3'e çıkartıldı.

Denizcilik Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada şöyle denildi:

"Kızıldeniz ve Aden Körfezi'nde seyir yapan gemilere yönelik vuku bulan güvenlik olayları ve yaşanan güncel gelişmeler dikkate alınarak, Uluslararası Gemi ve Liman Tesisi Güvenlik Kodu (ISPS Kod) Uygulama Yönetmeliği gereği; Türk bayraklı gemilerimizin olası güvenlik tehditlerine karşı hazırlıklı olabilmesi, söz konusu deniz alanlarında seyir yaparken gerekli tedbirleri alabilmeleri, gemilerimizin erken safhada uyarılabilmesi maksadıyla, "Yemen ve Somali limanlarına uğrayacak, bunların kıyıları ve açıklarında seyir yapacaklar ile Aden Körfezi ve Babülmendep Boğazında seyir yapacak" Türk bayraklı gemilerin ISPS Kod Güvenlik Seviyesi 19 Aralık 2023 tarihi itibariyle 3 (Üç)'e çıkartılmıştır. "

ABD'NİN DENİZ GÖREV GÜCÜ KARARI

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), 6 Aralık'ta Yemen’deki Husi güçlerinin Kızıldeniz’deki ticari gemilere yönelik saldırılarına karşı uluslararası "Deniz Görev Gücü" kurulması için görüşmeler yaptıklarını açıklamıştı.

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, 18 Aralık Pazartesi günü, Husilerin Kızıldeniz'deki ticari gemilere yönelik saldırılarına karşı koymak için Refah Muhafızı Operasyonu adında çok uluslu bir misyonun oluşturulduğunu duyurmuştu.

Misyonda ABD'nin yanı sıra İngiltere, Kanada, Fransa, İtalya, Hollanda, Norveç, Seyşeller, İspanya ve Bahreyn'den toplam 10 ülkeden kuvvetler yer alıyor.

Hüzün Kapısı anlamını taşıyan Kızıldeniz'e girişin anahtarı olan Babülmendep Boğazı'nın önemi! - Resim : 4

KIZILDENİZ'DE NELER OLUYOR?

Yemen'deki Husilerin lideri Abdulmelik el-Husi, 14 Kasım'daki televizyon konuşmasında, Kızıldeniz'de İsrail gemilerini hedef alabilecekleri tehdidinde bulunmuştu.

Husilerin askeri sözcüsü Yahya Seri de 19 Kasım'da X sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarına tepki olarak, İsrail bandıralı her türlü gemiyi hedef alacaklarını duyurmuştu.

Ardından Husiler, Babu'l Mendeb Boğazı'nda "Unity Explorer" ve "Number Nine" adlı iki İsrail gemisine İHA ve füze saldırısı düzenlemişti.

İsrailli denizcilik şirketi ZIM de 29 Kasım'da yaptığı açıklamada, Umman Denizi ve Kızıldeniz'deki güvenlik durumunu gerekçe göstererek gemilerinin Mısır'daki Süveyş Kanalı'nı kullanmayacağını belirtmişti.

CENTCOM ise 4 Aralık'ta X sosyal medya platformundan, Kızıldeniz'in güneyindeki uluslararası kara sularda 3 ticari gemiye 4 saldırı düzenlendiğini açıklamıştı.

Kızıldeniz'in güneyinde ABD donanmasına bağlı "USS Carney" destroyerinin ticari gemilerin yardım çağrısına yanıt verdiği aktarılan açıklamada, destroyerin gemilere yardım ederken kendisine doğru ilerleyen 3 İHA'yı düşürdüğü ifade edilmişti.

Son dönemlerde Husilerin eylemlerinin ardından çok sayıda gemicilik şirketi, Kızıldeniz'deki seferlerini durdurma kararı almıştı.

Mısır'ın Süveyş Kanalı İdaresinden dün yapılan açıklamada, 19 Kasım'dan bu yana 55 geminin rotasının Babu'l Mendeb Boğazı yerine Afrika'nın güney ucundaki Ümit Burnu'na yönlendirildiği bildirilmişti.